Ξεκιναν αρχαιολογικες ερευνες στο σπηλαιο της Μαρωνειας

Θα διαρκέσουν δύο μήνες και αποτελούν το προοίμιο για την ανάδειξη του σπηλαίου, και τη δημιουργία διαδρόμου για τους επισκέπτες

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αρχαιολογικές έρευνες στο σπήλαιο της Μαρώνειας, από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο μήνες.

Οι ανασκαφές αυτές αποτελούν αφενός τη συνέχεια αυτών που είχαν ξεκινήσει το 2006 και είχαν σταματήσει το 2010, αλλά και την προετοιμασία για την ανάδειξη του σπηλαίου ώστε αυτό να γίνει επισκέψιμο.

Το σπήλαιο της Μαρώνειας

Το σπήλαιο βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Μαρώνεια και Προσκυνητές, έχει μήκος περίπου 350 μ. και πλάτος 15-50 μ. Η πρωιμότερη τεκμηριωμένη χρήση του από τον άνθρωπο ανάγεται στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο (6η και 5η χιλιετία π.Χ).

Εντατική χρήση του σπηλαίου τεκμηριώνεται κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αρχαιολογικά δεδομένα. Αργότερα, από τον 6ο αι. π.Χ. έως το τέλος των κλασικών χρόνων παρατηρείται ξανά δραστηριότητα στο σπήλαιο, που είναι πιθανό, αλλά όχι τεκμηριωμένο, πως υπήρξε ιερό.

Μία ακόμη φάση έντονης δραστηριότητας στο σπήλαιο παρατηρείται κατά την όψιμη αρχαιότητα, ενώ αργότερα, στα τέλη του 12ου και στον 13ο αιώνα μ.Χ. μέσα στο σπήλαιο εντοπίζεται μια εκτεταμένη και οργανωμένη ανθρώπινη εγκατάσταση, η οποία συμπίπτει με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην εγκατάλειψη του οικισμού της Παληόχωρας και την ίδρυση του νέου χωριού, της Μαρώνειας.

Κατά τους ταραγμένους χρόνους των εμφυλίων πολέμων στη βυζαντινή αυτοκρατορία, εποχή που οι Καταλανοί επιδρομείς λυμαίνονται τα θρακικά παράλια, φαίνεται πως το σπήλαιο προσέφερε καταφύγιο στους κατοίκους της Μαρώνειας.

Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες στο σπήλαιο της Μαρώνειας πραγματοποιήθηκαν κατά το 1969 και το 1971 από την Αρχαιολογική Εταιρεία. Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας διεξήγαγε ανασκαφές το 2006 – 2010, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάδειξης του σπηλαίου από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Έχουν εντοπιστεί στρώματα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, της όψιμης αρχαιότητας και των βυζαντινών χρόνων. Κατά τόπους μόνο έχουν εντοπιστεί περιορισμένες αποθέσεις της Νεότερης Νεολιθικής, ενώ στρώματα των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων δεν έχουν εντοπιστεί, παρόλο που υπάρχει αρχαιολογικό υλικό αυτών των περιόδων σε διαταραγμένες επιχώσεις – πιθανότατα η ένταση της δραστηριότητας κατά την όψιμη αρχαιότητα και την βυζαντινή περίοδο έχει αναμοχλεύσει σε σημαντικό βαθμό τις επιχώσεις του 6ου – 4ου αι. π.Χ.

Πρώτα η έρευνα και μετά η ανάδειξη

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του γραφείου Βόρειας Ελλάδας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας κ. Φώτης Γεωργιάδης, η νέα έρευνα θα ολοκληρώσει τις ανασκαφές που είχαν σταματήσει το 2010, και μέσα από αυτήν, και τις μελέτες που θα ακολουθήσουν, θα αποφασιστεί σε ποιες αίθουσες θα δημιουργηθεί ο τουριστικός διάδρομος, ώστε να γίνει επισκέψιμο το σπήλαιο.

Για αυτό και ταυτόχρονα με την ανασκαφή, έχει υπογραφεί και προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελετών για την αξιοποίηση του σπηλαίου μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Δήμου Μαρωνείας Σαπών και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η περίοδος αυτή, σημείωσε, αποτελεί ουσιαστικά το προοίμιο της διεργασίας για την ανάδειξη του σπηλαίου, παρόλο που ο χρονικός ορίζοντας θα εξαρτηθεί από το διάστημα που θα πάρει η έγκριση και η εκπόνηση των μελετών, αλλά και στη συνέχεια η κατασκευή του διαδρόμου στο σπήλαιο, με τις προδιαγραφές που θα προκύψουν.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως προχωρούν στην έρευνα αλλά και τις μελέτες λόγω της δεδηλωμένης πρόθεσης της ΠΑΜΘ να κάνει επισκέψιμο το σπήλαιο.

Η εφορεία εξέτασε την περίπτωση, διαπίστωσε πως μπορεί να γίνει, όμως απαιτείται η αρχαιολογική τεκμηρίωση, και να γίνουν οι μελέτες που θα διασφαλίζουν τόσο την ασφάλεια του σπηλαίου, όσο και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Οι περισσότεροι περιορισμοί για την όποια ανάδειξη, ανέφερε, είναι αρχαιολογικοί, όμως στον τελικό σχεδιασμό θα ληφθούν υπόψη και άλλα στοιχεία του σπηλαίου, όπως ο πληθυσμός των νυχτερίδων που κατοικούν σε αυτό, οι οποίες και προστατεύονται.

Έτσι θα προστατευτεί το σπήλαιο τόσο ως αρχαιολογικό μνημείο, όσο και ο πληθυσμός του, θα αναδειχθεί, ώστε να αποτελέσει και ένα αναπτυξιακό μοχλό για όλη την περιοχή, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα και την επισκεψιμότητά της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.