Ξεκιναει το Ραμαζανι, ο μηνας νηστειας για τους μουσουλμανους

Μήνυμα του Μουφτή Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλί - «Η νηστεία που κάνουμε δεν είναι μόνο η πείνα και η δίψα, αλλά το να προσπαθούμε να ζούμε μια ζωή όπως οι άγγελοι»

Έτοιμοι να υποδεχτούν το Ραμαζάνι, έναν μήνα χαράς, αγάπης και ένωσης των μουσουλμάνων, είναι και οι πιστοί του Ισλάμ στη μειονότητα της Θράκης. Ο μήνας της νηστείας, που θα ξεκινήσει από αύριο, Πέμπτη 18 Ιουνίου, χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς το Θεό. Στο χρονικό διάστημα του ενός μηνός οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου από κάθε είδους τροφή ακόμη και από νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές, ενώ κατά την ολοκλήρωση του μήνα του Ραμαζανιού υπάρχει η τριήμερη γιορτή τέλους της νηστείας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κυλιόμενο χαρακτήρα που παρουσιάζει το αραβικό ημερολόγιο κάθε χρόνο το Ραμαζάνι εορτάζεται 11 ημέρες νωρίτερα από το προηγούμενο έτος και φέτος μάλιστα συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο, κατά το οποίο έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου.
 
Στο μήνυμά του ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής, κ. Μέτσο Τζεμαλί, αφού υπενθύμισε πως για τους μουσουλμάνους η νηστεία είναι σοβαρή εντολή από τον Θεό και ενισχύει την πίστη τους, υπογράμμισε ότι «η νηστεία που κάνουμε δεν είναι μόνο η πείνα και η δίψα, αλλά το να προσέχουμε τα μάτια μας και τα μυαλά μας, να προσέχουμε τι βλέπουμε, τι σκεφτόμαστε, να αποτρέπουμε την καρδιά μας, τα χέρια μας, τα πόδια μας από κακή πράξη». «Όλα αυτά», προσέθεσε, «γιατί προσπαθούμε να ζούμε μια ζωή όπως οι άγγελοι, ζωή χωρίς αμαρτία». Κλείνοντας ο Σοφολογιότατος σημείωσε ότι «πάντα ευχόμαστε ο Θεός να δίνει υγεία στους ασθενείς πρώτα και σε όλους μας και να έχουμε ειρήνη παγκόσμια. Και περισσότερο ευχόμαστε για τη χώρα μας, όπου έχουμε κρίση. Δίνουμε την ευχή ο Θεός να βάλει το χέρι του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.