Ξεκιναει η εφαρμογη της ηλεκτρονικης συνταγογραφησης φαρμακων

Ένα μέτρο ανατρεπτικό στο χώρο της Υγείας τίθεται σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Ο λόγος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, που θα ξεκινήσει από τις 18 Οκτωβρίου και προς το παρόν θα περιλαμβάνει μόνο τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, το πρώην ΤΕΒΕ. Από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται και η εφαρμογή της και στους άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Η νέα αυτή μέθοδος συνταγογράφησης αναμένεται να αποβάλει πολλά από τα κακώς κείμενα, που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια στη διαδικασία, να την ελέγχει καλύτερα και να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τους πολίτες. Για την καινούργια διαδικασία, που θα ακολουθείται, για τα πλεονεκτήματα, αλλά και τους κινδύνους της, μίλησε στον ΠτΘ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος.

Συμβολή στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπέκο, «η νέα αυτή μέθοδος συνταγογράφησης αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα, που την περιμέναμε πολλά χρόνια, καθώς ο σύλλογός μας το ζητούσε από το 1995. Στην υπόλοιπη Ευρώπη εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή και στην Τουρκία». «Η μέθοδος αυτή», συνέχισε, «θα βοηθήσει σε δυο τομείς, στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Στην πρώτη περίπτωση, θα πετύχει τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού την ίδια στιγμή τα κεντρικά του ταμείου θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώνουν ποιος, σε ποιον και πόσα φάρμακα γράφει κάθε φορά. Όσον αφορά την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, ο ασθενής δε θα χρειάζεται πλέον να φέρει μαζί του κάποιο συνταγολόγιο, αλλά θα πηγαίνει στο γιατρό μόνο με το βιβλιάριο υγείας, που θα έχει τα στοιχεία του, και με το ΑΜΚΑ. Κάποια στιγμή, μάλιστα, πρόκειται να καταργήσουν και το βιβλιάριο, αντικαθιστώντας το με μια κάρτα υγείας. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα εισέρχεται στο σύστημα, όπου θα έχει τη δυνατότητα να πληροφόρησης όλων των στοιχείων του ασθενούς, τόσο για το αν είναι ασφαλιστικά ενήμερος, όσο και σχετικά με το ιστορικό του, το οποίο θα περιέχεται λεπτομερώς. Αφού, κατόπιν, γράψει τη συνταγή, ο ασθενής τη μεταβιβάζει στον φαρμακοποιό, και εκείνος με τον κωδικό, που θα υπάρχει επάνω στη συνταγή, θα εισέρχεται στο σύστημα και θα την εκτελεί. Οπότε, δε θα απαιτείται πλέον θεώρηση της συνταγής από κάποιον ελεγκτή, που συνεπάγεται ταλαιπωρία για τον ασθενή».

«Αδυναμία η ανάθεση αρμοδιότητας συνταγογράφησης μόνο στους γιατρούς του ΟΑΕΕ»

Αφού ολοκλήρωσε την αναφορά του στα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έσπευσε να θέσει κάποιες επισημάνσεις ως προς τη λειτουργία του νέου συστήματος. Καταρχήν, παρατήρησε ότι «αυτή τη στιγμή οι μόνοι, που είναι αρμόδιοι να συνταγογραφούν με τη νέα μέθοδο, είναι οι γιατροί του ΟΑΕΕ». «Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα οδηγίες», συνέχισε, «δεν έχουν συμπεριληφθεί ούτε το νοσοκομείο μας, ούτε τα κέντρα υγείας, ούτε οι αγροτικοί γιατροί. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς στην περιοχή μας, που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, θα πρέπει να κατεβαίνουν υποχρεωτικά στην Κομοτηνή. Εφόσον αυτό δεν έχει προβλεφθεί για μικρό μόνο χρονικό διάστημα, τότε αποτελεί μια λανθασμένη επιλογή. Ελπίζω, όμως, ότι αυτό θα το έχουν προβλέψει και θα το προσαρμόσουν σύντομα».

«Ανέτοιμοι οι φορείς για την εφαρμογή του νέου συστήματος»

Στη συνέχεια έθιξε και ένα άλλο ζήτημα, αυτό της ετοιμότητας των φορέων να εφαρμόσουν το νέο σύστημα. Από τη μια πλευρά, αυτή των φαρμακοποιών, πολλοί δεν είναι ακόμη εφοδιασμένοι με το κατάλληλο εξοπλισμό, όπως υπολογιστές, σύνδεση ιντερνέτ κ.λπ., κάτι που, όπως αποκάλυψε ο κ. Τσαπέκος, «έχει οδηγήσει τον Φαρμακευτικό Σύλλογο των Αθηνών να καταθέσει επίσημα αίτηση για αναβολή της έναρξης λειτουργίας του νέου συστήματος». Από τη μεριά δε των γιατρών του ΟΑΕΕ, εκτίμησε ότι «και εκείνοι δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι». Μετά ταύτα, παρατήρησε ότι «η διαδικασία ξεκίνησε λίγο αργά. Αυτό ήταν το λάθος. Αν ξεκινούσαμε από τον Ιούνιο, για παράδειγμα, θα ήμασταν έτοιμοι τώρα».

«Σαν «κόρη οφθαλμού» πρέπει να τηρούνται οι ημερομηνίες»

Τέλος, ένα σημείο στο όποιο επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή στους ασθενείς, που συνηθίζουν να παίρνουν «δανεικά» φάρμακα από τα φαρμακεία, με την προοπτική να προσκομίσουν αργότερα τη συνταγή, είναι ο όρος του νέου συστήματος κατά τον οποίον τηρούνται αυστηρά οι ημερομηνίες ανάμεσα σε δυο συνταγογραφήσεις. Βάσει αυτού του όρου, όταν ένας ασθενής συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο, το οποίο, σύμφωνα με το περιεχόμενο και τη δοσολογία του, αναμένεται να καλύψει ανάγκες για συγκεκριμένο διάστημα, δε θα επιτρέπει το σύστημα νέα συνταγογράφηση του ίδιου φαρμάκου πριν το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος. «Μπορεί να δώσουν ένα περιθώριο 2-3 ημερών», εκτίμησε ο κ. Τσαπέκος, «αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν σαν «κόρη οφθαλμού» τις ημερομηνίες, γιατί διαφορετικά θα έχουν πρόβλημα». Για το λόγο αυτό συνέστησε και όσους έχουν ακόμη υποχρεώσεις προς τα φαρμακεία, να τις καλύψουν άμεσα. Καταλήγοντας, τόνισε και τον όρο, κατά τον οποίο κάθε συνταγογράφηση πλέον θα έχει ημερομηνία λήξης, δηλαδή θα ισχύει συγκεκριμένα για πέντε ήμερες και κατόπιν θα απαιτείται νέα συνταγογράφηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.