Ξεκινα το νεο νοσοκομειο Κομοτηνης

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα «Η Πρωτοβουλία για την Υγεία» του ΙΣΝ

Ε. Στυλιανίδης και Μ. Γιαμουστάρη παρόντες από τη Ροδόπη

 
 
Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Νιάρχος στην Εθνική Βιβλιοθήκη το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Παρόντες η Διοίκηση του Ιδρύματος, ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής κοινότητας, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και υψηλό κοινό των Αθηνών. Από την Κομοτηνή ήταν παρόντες η νέα διοικήτρια του Νοσοκομείου Μάγδα Γιαμουστάρη και ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
 
Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος, ανιψιός του Σταύρου Νιάρχου και οι συνεργάτες του στο Ίδρυμα καθώς και ο Ρέντζο Πιάνο, ενώ το κοινό υπέβαλε ερωτήσεις.
 
Παρουσιάστηκε τρισδιάστατα η εικόνα του νέου Νοσοκομείου, οι δυνατότητες και οι ανέσεις του με προϋπολογισμό που τελικά θα ξεπεράσει τα 102 εκ. ευρώ, πολύ πιο πάνω από τον αρχικό που έφτανε τα 50 εκ. ευρώ. Επίσης υπογραμμίστηκε η εθνική και κοινωνική υπεραξία που έχει αυτό το έργο λόγω της φυσιογνωμίας της περιοχής στην οποία θα εγκατασταθεί.
 

Μάγδα Γιαμουστάρη: «Ολόκληρη η τοπική κοινωνία θεωρεί όλα τα μέλη του Ιδρύματος οικογένεια»

 
 
Μετά το πέρας της εκδηλώσεις σε σχετικές δηλώσεις της η Μ. Γιαμουστάρη τόνισε:
«Είναι μεγάλη η καλοτυχία και η τιμή να παραβρίσκεται, η ταπεινότητά μου, προσκεκλημένη ως νέα Διοικήτρια του Γ.Ν. Κομοτηνής, στην εκδήλωση αυτή του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, παρακολουθώντας από τον φημισμένο αρχιτέκτονα κ. Renzo Piano, τα αρχιτεκτονικά σχέδια και του δικού μας νέου Νοσοκομείου.
 
Μεταφέρω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας της ακριτικής Ροδόπης, μιας ευαίσθητης γεωγραφικής ακριτικής περιοχής, για το τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται από το ίδρυμα για χάρη μας, την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία θεωρεί όλα τα μέλη του Ιδρύματος οικογένεια. Αισθάνομαι αιδώ και βαθύτατο σεβασμό απέναντι στο ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, που θέλησε να μετατρέψει την πολύχρονη αγωνία μας σε δικό του αγώνα και να δημιουργήσει ένα έργο ζωής για μας, ένα έργο πνοής, ένα νοσοκομείο πρότυπο που με την αίγλη του θα συμπαρασύρει και όλο το υγειονομικό χάρτη της περιφέρειας μας, καταφέρνοντας να συσπειρώσει πίσω από αυτή την μεγάλη προσπάθεια του ύψιστου βαθμού αλληλεγγύης και προσφοράς όλους τους θεσμικούς, κοινωνικούς και πνευματικούς παράγοντες της Ροδόπης.
 
Εξαίρουμε λοιπόν σήμερα το ουμανιστικό έργο του ιδρύματος που επιτελείται απ’ άκρου εις άκρον σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και επειδή πιστεύω στο Αριστοτελικό “ήθος ανθρώπω δαίμων” δηλαδή “τύχη για τον άνθρωπο ή ατυχία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο χαρακτήρας του” υπόσχομαι και βεβαιώνω ότι ο θρακιώτικος χαρακτήρας είναι ακέραιος. Ο Ροδοπίτης προσφέρει διαρκώς ό,τι μπορεί και ευγνωμονεί. Στέκεται όρθιος στις φουρτούνες και ξέρει να κολυμπά. Εκτιμά, αναγνωρίζει και αγαπά βαθιά».
 
 

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Αυτή η επένδυση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στη Ροδόπη, μπορεί να νικήσει τη μιζέρια και την απραξία»

 
Αντίστοιχα ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης υπογράμμισε:
 
« Εξ ονόματος της τοπικής κοινωνίας ένα μεγάλο Ευχαριστώ στο Ίδρυμα Νιάρχου και στους συντελεστές του. Με το έργο αυτό αναπληρώνουν ένα μεγάλο κενό που το πλήρωσαν πολλές οικογένειες στη Ροδόπη. Αντικαθιστούν το παλιότερο Νοσοκομείο στη Χώρα που κάποτε το έφτιαξε ο ευεργέτης Σισμάνογλου χάρη στην παρέμβαση του Κομοτηναίου Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, με το πιο σύγχρονο Νοσοκομείο που θα αποκτήσει η Ελλάδα. Ουσιαστικά βοηθούν και συμπληρώνουν το κενό και την αδυναμία του Κράτους το οποίο θέλω να πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις για πλήρη στελέχωση και ποιοτική εκπαίδευση του προσωπικού. Αυτή η επένδυση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στη Ροδόπη, μπορεί να νικήσει τη μιζέρια και την απραξία και να συνοδευτεί και από άλλες συμπληρωματικές πρωτοβουλίες που θα μας οδηγήσουν σε ένα νέο τοπίο στη περιοχή. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Νιάρχος και ελπίζουμε να βρει μιμητές η πρωτοβουλία του, γιατί η Θράκη μας και ιδιαίτερα η Κομοτηνή το χρειάζονται».
 

Γιώργος Φιλιππίδης: «Ήμουν από την αρχή και παραμένω στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων»

 
Τέλος καίτοι κλήθηκε δεν κατάφερε να δώσει το «παρών» λόγω αναλυμένων υποχρεώσεων και ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Φιλιππίδης. Ωστόσο ο ίδιος φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα γραπτή του δήλωση στην οποία επισημαίνει:
 
«Με περηφάνια και θαυμασμό παρακολουθήσαμε για ακόμα μια φορά την παρουσίαση των μεγαλόπνοων σχεδίων κατασκευής του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ένα τεράστιο έργο που τόσο έχει ανάγκη ο Νομός Ροδόπης, αλλά και ολόκληρη η Θράκη. Μια δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ που από τον αρχικό σχεδιασμό τον Φλεβάρη του 2017, μέχρι και την ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του Ρέντζο Πιάνο τον Ιούνιο του 2019, σήμερα αρχίζει να μετουσιώνεται σε πράξη, ώστε σε 4 χρόνια να είμαστε μπροστά σε ένα μοναδικό Νοσοκομείο για τα Ελληνικά δεδομένα. Ένα σύγχρονο και πρότυπο Νοσοκομείο πέρα από σοβαρή επένδυση για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας σε μία περιοχή, έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα για την τοπική μας κοινωνία, αλλά κυρίως αποτελεί πόλο έλξης για αξιόλογο ιατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό που δυστυχώς μέχρι σήμερα είτε μεταναστεύει στο εξωτερικό, είτε επιλέγει τα μεγάλα αστικά κέντρα για να εργαστεί. Είμαι βέβαιος ότι οι καινοτομίες του νέου γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ο υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός του και τα προηγμένα διαγνωστικά και μηχανολογικά του συστήματα, θα αποτελέσουν κίνητρο για πολλούς φέρελπις επιστήμονες ώστε να έρθουν και να εργαστούν στην ακριτική Ροδόπη, με βασικό στόχο την αναβάθμιση του δημοσίου υγειονομικού συστήματος στην περιοχή. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το Νόμο 4564/2018 που ψήφισε η ελληνική Βουλή εξασφαλίστηκε η πλήρης στελέχωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής με ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, ως βασική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας για την παραλαβή της μεγάλης αυτής Δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 
Δυστυχώς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στη χθεσινή εκδήλωση “Πρωτοβουλία για την Υγεία” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και να προβώ σε έναν σύντομο απολογισμό της μέχρι σήμερα πορείας του μεγάλου έργου κατασκευής του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπως μου ζητήθηκε. Εξάλλου το ιστορικό της τεράστιας αυτής Δωρεάς για τον τόπο μας είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους. Από εδώ και πέρα κοιτάμε μόνο μπροστά, ώστε με συνεργασία, ομοψυχία και σύμπνοια το τόσο μεγάλο και απαραίτητο αυτό έργο για την περιοχή μας και στην ώρα του να ολοκληρωθεί και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για την επιτυχή εκτέλεση του σκοπού αυτού ήμουν από την αρχή και παραμένω στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.