Ξεκινα τη λειτουργια του το Οικοτροφειο στη Ροδοπη

Είναι η πρώτη μονάδα που λειτουργεί στην περιοχή μας με στόχο την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές

Λεμονιά Νικολοπούλου, πρόεδρος Σωματείου Ίκελος

«Οι δομές αυτές βοηθούν σημαντικά τους ωφελούμενους, αλλά και τις οικογένειές τους καθώς και την επανένταξή τους στην κοινωνία»

Ξεκινά σε λίγες μέρες τη λειτουργία της στην Ροδόπη, η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφείο), η οποία στοχεύει στην αποϊδρυματοποίηση και προαγωγή της κοινωνικής ένταξης ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους μονάδα που λειτουργεί στην περιοχή μας με αυτό τον σκοπό.

Πρωταρχικός σκοπός της μονάδας είναι η διαρκής βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενών της, διασφαλίζοντας και παρέχοντάς τους την ανάπτυξη των κοινωνικών τους ικανοτήτων και της λειτουργικότητάς τους, τη μείωση του στίγματος και των διακρίσεων και τη διασφάλιση της ποιότητας στη φροντίδα, σε εναρμόνιση με όλες τις ισχύουσες εθνικές νομοθετικές διατάξεις, καθώς και με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.

Η μονάδα θα φιλοξενεί 15 άτομα, υπό την ευθύνη και την επίβλεψη του Σωματείου «ΙΚΕΛΟΣ», το οποίο έχει εμπειρία από τη λειτουργία ανάλογων μονάδων τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η πρόεδρος του Σωματείου «ΙΚΕΛΟΣ» κ. Λεμονιά Νικολοπούλου ενημέρωσε πως ήδη ο Φορέας λειτουργεί στην Αθήνα Οικοτροφείο, Προστατευόμενο Διαμέρισμα και Κέντρο Ημέρας, ενώ άλλη μια ανάλογη δομή – Οικοτροφείο θα δημιουργηθεί στην Σπάρτη Λακωνίας. Επεσήμανε δε πως η εμπειρία τους δείχνει πως αυτές οι δομές βοηθούν σημαντικά τους ωφελούμενους, αλλά και τις οικογένειές τους καθώς και την επανένταξή τους στην κοινωνία.

Μέσα από την λειτουργία της συγκεκριμένης αλλά και των υπολοίπων δομών ψυχικής υγείας, τα στελέχη του Σωματείου έχουν σκοπό την ολοκλήρωση της αποϊδρυματοποίησης και την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης των χρόνιων ασθενών, οι οποίοι είτε διαβιούν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, είτε προέρχονται από την κοινότητα.

Άμεσα ξεκινά η λειτουργία της δομής

Όπως τόνισε η κ. Νικολοπούλου, η δομή υπάγεται στο πρόγραμμα Ψυχαργώς του Υπουργείου Υγείας, και σε αυτή θα διαμένουν μόνιμα 15 ενήλικες, ενώ θα απασχοληθούν 20 άτομα προσωπικό, με επιστημονικά υπεύθυνο ψυχίατρο. Στο δυναμικό της μονάδας θα υπάρχει ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, εργοθεραπευτής, νοσηλευτές, υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, επισκέπτες υγείας, διοικητικοί και η μονάδα θα έχει φύλαξη 24 ώρες το 24ωρο.

Οι ανάγκες για ίδρυση και λειτουργία δομών, σημείωσε, σε κάθε περιοχή, εντοπίζονται από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και όπου δεν υπάρχουν τέτοιου είδους δομές, κάνει πρόσκληση και διαγωνισμό για τη δημιουργία και λειτουργία τους.

Έτσι συνέβη και στην περίπτωση της συγκεκριμένης μονάδας, με το Υπουργείο Υγείας να ξεκινά τη διαδικασία με την δημοσίευση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στα τέλη του 2018 και το Σωματείο «ΙΚΕΛΟΣ» να αναλαμβάνει τελικά την οργάνωση και λειτουργία της.

Το κτίριο που θα στεγαστεί η δομή έχει ενοικιαστεί στον οικισμό του Θρυλορίου, έχουν υλοποιηθεί όλες οι απαραίτητες κτιριακές επισκευές, έχει εξοπλιστεί και αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του άμεσα, αφού ολοκληρωθούν οι προσλήψεις προσωπικού.

Παράλληλα θα γίνουν και ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας, αλλά και δικτύωση με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Ροδόπης.

Στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της, η μονάδα χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020, και στη συνέχεια θα ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.