Ξεκινα σημερα η διαθεση του πετρελαιου θερμανσης

Με αβεβαιότητα ως προς την τιμή διάθεσης αλλά και το μέλλον του επιδόματος - Ενιαία τιμή με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος ή μείωση των δικαιούχων προκρίνουν οι βενζινοπώλες

«Πρεμιέρα» σήμερα για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά όλης της χώρας, με απρόοπτα όμως καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή ουδείς δεν γνωρίζει σε ποια τιμή θα διατίθεται όπως επίσης και ποια θα είναι η τύχη του επιδόματος.
 
Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την καταλληλότερη λύση, ούτως ώστε να κρατήσει στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα την τιμή του πετρελαίου, ένεκα και της χαμηλότερης τιμή του πετρελαίου λόγω των διεθνών εξελίξεων, φαίνεται πως τα σενάρια που βρίσκονται επί χάρτου είναι τρία.
 
Το πρώτο εξ’ αυτών, που φαίνεται πως θα είναι αυτό που θα επικρατήσει, προβλέπει τη διατήρηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 0,23 ευρώ/ λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου με τα σημερινά δεδομένα θα διαμορφωθεί στα περίπου 0,85 ευρώ/ λίτρο, λόγω των προαναφερθέντων μειωμένων διεθνών τιμών. Το σενάριο αυτό θα επιτρέψει μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει στο ήμισυ περίπου τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ή το επίδομα αυτό καθ’ αυτό, στα 175 ευρώ.
 
Το δεύτερο σενάριο αφορά στη μείωση του ΕΦΚ, που θα σημάνει τη διαμόρφωση της τελικής τιμής στα 0,70 ευρώ /λίτρο, με παράλληλη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, καθώς η μείωση του φόρου θα προκαλέσει απώλειες 200 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης θα εξοικονομήσει κονδύλι 210 εκατ. ευρώ.
 
Το τρίτο σενάριο προβλέπει την επαναφορά του ΕΦΚ στα επίπεδα του 2011, δηλαδή στα 0,06 ευρώ/ λίτρο, περίπτωση στην οποία η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα περίπου 0,65 ευρώ/ λίτρο. 

Σάντρα Κακαρέλη «Η ενιαία τιμή θα συνέφερε όλους και κυρίως τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τη θέρμανσή τους»

Την ώρα που οι παραγγελίες σύμφωνα με την κ. Σάντρα Κακαρέλη, από το πρατήριο υγρών καυσίμων ΑΠ- ΑΦΟΙ Κακαρέλη ΟΕ, πέφτουν βροχή λόγω και του μεγάλου κόστους πλέον των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η αβεβαιότητα που υπάρχει λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της διάθεσης επηρεάζουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους ίδιους τους πρατηριούχους και τις μεγάλες εταιρείες διάθεσης, οι οποίοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν οποιαδήποτε κίνηση.
 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) πάντως προκρίνει το δεύτερο σενάριο, που αφορά στη μείωση της φορολογίας στα 13 λεπτά το λίτρο, από 23 που ήταν πέρυσι, με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, που σημαίνει ότι η λιανική τιμή θα διαμορφωθεί περίπου στα 75 λεπτά το λίτρο.
 
«Η ενιαία τιμή θα συνέφερε όλους και κυρίως τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τη θέρμανσή τους» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κακαρέλη επισημαίνοντας τη σημασία της μειωμένη τιμής για το σύνολο της κοινωνίας.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν από πέρυσι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
 
• Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
• Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
• Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
• Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερόμενου το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.