Ξεκινα ο 2ος κυκλος Μεταπτυχιακων Σπουδων του Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας με τιτλο «Σπουδες στην τοπικη ιστορια – Διεπιστημονικες προσεγγισεις»

Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανακοίνωσε για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 την έναρξη λειτουργίας του 2ου κύκλου του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Σπουδές στην τοπική ιστορία – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις». Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας στο ΠΜΣ καθορίζεται από την 1η/7/2016 ως την 31η/8/2016.
 
Οι εισακτέοι φοιτητές του Προγράμματος ανέρχονται σε 25 κατ’ έτος. Στο Πρόγραμμα έχουν δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας πτυχιούχοι τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ που περιέχουν στον τίτλο τους όρους Ιστορία, Φιλοσοφία, Εθνολογία, Φιλολογία, Θεολογία, Αρχαιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Γεωγραφία, Ανθρωπογεωγραφία, Δημογραφία, Κοινωνιολογία και Πολιτική Επιστήμη, καθώς και πτυχιούχοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και αντίστοιχων Τμημάτων ΑΕΙ της αλλοδαπής, το πτυχίο των οποίων έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο με τα πτυχία που απονέμουν τα ελληνικά ΑΕΙ.
 
Επίσης γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι του ΕΑΠ με κατεύθυνση Ελληνικού Πολιτισμού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι άλλων Σχολών ή Τμημάτων των ΑΕΙ της χώρας ή της αλλοδαπής, οι οποίοι πληρούν ειδικά συμπληρωματικά κριτήρια που ορίζει κατά περίπτωση η ΓΣΕΣ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, σύμφωνα με την παράγραφο 1β του άρθρου 4 του Ν.3685/2008.
 
Η εγγραφή στο Πρόγραμμα γίνεται μετά από διαδικασία επιλογής των υποψηφίων που περιλαμβάνει:
Α) επιτυχή εξέταση, υποχρεωτικά, στη θεματική περιοχή Νεότερη και Σύγχρονη ιστορία,
Β) επιτυχή εξέταση, κατ’ επιλογή, σε μία από τις 2 ακόλουθες θεματικές περιοχές: α) Λαογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία και β) Ανθρωπογεωγραφία και Δημογραφία.
Γ) επιτυχή εξέταση στην αγγλική γλώσσα. Εφόσον οι υποψήφιοι προσκομίσουν κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας ή αντίστοιχο πτυχίο βαθμίδας Γ1 ή Γ2, απαλλάσσονται από τη συγκεκριμένη εξέταση.
 
Από τους υποψηφίους που θα αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις εξετάσεις, θα επιλεγούν οι 25 με κριτήρια:
Α) την επίδοσή τους στις γραπτές εξετάσεις (45%)
Β) τον υπολογισμό μορίων που προκύπτει από το βαθμό πτυχίου και την πιστοποιημένη γνώση άλλων ξένων γλωσσών σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 του ΚΠΓ ή ισότιμων πιστοποιητικών (5% αντίστοιχα)
Γ) τη συνέντευξη του υποψηφίου, όπου μεταξύ άλλων θα συνυπολογιστεί ο φάκελος τυχόν δημοσιευμάτων και η -ενδεικτική- ερευνητική πρόταση που θα καταθέσει ο υποψήφιος σε σχέση με το περιεχόμενο σπουδών του Προγράμματος 2 (45%).
Η έκταση της ερευνητικής πρότασης θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1500 λέξεων, συμπεριλαμβανομένης και της βιβλιογραφίας. Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και οι συνεντεύξεις κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
 
Info:
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο: http://www.he.duth.gr/nea/prosklisi-ypovolis-ypopsifiotiton-pms-spoydes-topiki-istoria-diepistimonikes-proseggiseis

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.