Ξεκινα η πρωτη δικη για το σκανδαλο στην ΕΒΖ

Αφορά την υπόθεση με τις ακάλυπτες επιταγές των 844.000 ευρώ

Στο εδώλιο του Δ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης θα καθίσουν οι υπεύθυνοι της εταιρίας Sugarillos για έκδοση ακάλυπτων επιταγών προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Πρόκειται για την πρώτη δίκη μετά τη μήνυση που υπέβαλε η διοίκηση της ΕΒΖ για το μεγάλο «φαγοπότι» που καταγγέλλεται ότι έγινε με ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων της εταιρίας.
 
Όπως γράφει ο Βασίλης Κυριακούλης στο dailythess.gr, οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρίας Sugarillos, δύο αδέρφια, κατηγορούνται για την έκδοση τεσσάρων ακάλυπτων επιταγών ύψους 844.000 ευρώ. Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο οι συγκεκριμένες μεταχρονολογημένες επιταγές εμφανίστηκαν προς πληρωμή από τη διοίκηση της ΕΒΖ στις αρχές Ιουνίου 2016 και δεν πληρώθηκαν καθώς στο λογαριασμό των κατηγορούμενων δεν υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια. Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου 2017. 

Κακουργηματικές διώξεις 

Για την υπόθεση της ΕΒΖ έχει ασκηθεί ήδη κακουργηματική δίωξη για απιστία εναντίον επτά στελεχών – με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών – προηγούμενων διοικήσεων. Συγκεκριμένα μετά τη μήνυση που κατέθεσε στις αρχές του 2016 η νυν διοίκηση της ΕΒΖ ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε να ασκηθεί κακουργηματική δίωξη σε βάρος πέντε πρώην προέδρων της ΕΒΖ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών – ενώ αντιμέτωποι με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην κακουργηματική απιστία βρίσκονται δύο πρώην εμπορικοί διευθυντές της ΕΒΖ. Εξάλλου, για ηθική αυτουργία στην απιστία κατηγορούνται οι πρόεδροι τριών εταιριών-πελατών της ΕΒΖ.
 
Η έρευνα αφορά στην περίοδο 2007-2015. Η αναφορά που υποβλήθηκε στη δικαιοσύνη στηρίχθηκε στα ευρήματα ελέγχου που είχε πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα ανεξάρτητη εταιρία με εντολή της διοίκησης της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό, ελεγκτές έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα, εκθέσεις ελέγχου, συμβάσεις – τιμολόγια πώλησης κ.ά.
 
Στην πολυσέλιδη αναφορά καταγγέλθηκε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει σε τρεις εταιρίες που βρέθηκαν στο «κάδρο», παρότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές ανέρχονταν σε υπέρογκα ποσά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καταγγελλόμενα στελέχη της ΕΒΖ – σύμφωνα με την αναφορά – προχωρούσαν σε αυξήσεις πιστωτικών ορίων χωρίς να τηρούνται οι εγγυήσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση.
 
Στο πόρισμα που παραδόθηκε στον εισαγγελικό λειτουργό και με βάση το οποίο αυτός παρήγγειλε τη δίωξη γίνεται λόγος για ζημιά που ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ από ανείσπρακτα υπόλοιπα των τριών ελεγχόμενων εταιριών. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, από τη συνεργασία με την πρώτη εταιρία, η ΕΒΖ φέρεται ότι υπέστη ζημιά 38 εκατ. ευρώ., ενώ από τη δεύτερη ζημιώθηκε με 15 εκατ. ευρώ κι από την τρίτη με 1,5 εκατ. ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.