Ξεκινα η Ακαδημια στην ΑΜΘ (+Video)

Η δια βίου μάθηση απλώνεται σε όλη την ΑΜΘ μέσα από τη συνεργασία Περιφέρειας, ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου οι εγγραφές για τη σειρά διαλέξεων από καθηγητές των Σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ.), υπό τον τίτλο «Ακαδημία –Δομή δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Η συνεργασία αυτή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις Σχολές του Δ.Π.Θ. και του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. έχει ως στόχο τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση των πολιτών και τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τους πολίτες.
 
Συνολικά θα υπάρχουν 7  θεματικές ενότητες, από μία σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Ξάνθη, Δράμα και δύο στην Καβάλα, με την ενότητα της Κομοτηνής να έχει γενικό τίτλο «Πολιτείας Θέματα» και να πραγματοποιείται στην Αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 
Συνολικά ογδόντα καθηγητές και 580 συμπολίτες μας θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα ανταλλάσσοντας απόψεις σε επιμέρους αντικείμενα και θεματικά πεδία. Αιτήσεις συμμετοχής για τους πολίτες θα αναρτηθούν στο site της Περιφέρειας και θα υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά είτε στις κατά τόπους ΠΕ. 

Δωρεάν γνώσεις σε εξειδικευμένα θέματα 

Τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος παραχώρησε για το θέμα αυτό κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτριο Πέτροβιτς, τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. κ. Αθανάσιο Μητρόπουλο και τον Αν. Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. κ. Δημήτρη Μπαντέκα.
 

Ο κ. Μέτιος, αναγγέλλοντας την έναρξη της Ακαδημίας – Δομής δια βίου μάθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τόνισε πως ο σχεδιασμός της οφείλεται στον αείμνηστο Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, που σε συνεργασία με το Πρύτανη του ΔΠΘ και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ σήμερα υλοποιείται. 
Η Ακαδημία, τόνισε, ξεκίνησε πέρσι στην ΠΕ Έβρου, μια πετυχημένη πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, και τώρα επεκτείνεται σε όλη την Περιφέρεια, δίνοντας «τη δυνατότητα σε πολίτες της Περιφέρειάς μας να αποκτήσουν δωρεάν γνώσεις σε εξειδικευμένα θέματα». 

Ανταπόκριση στην ανάγκη για Δια βίου Μάθηση 

Το ξεκίνημα της Ακαδημίας την περίοδο 2015-2016 ήταν μια προσπάθεια της Περιφέρειας ΑΜΘ και της Αντιπεριφέρειας Έβρου να ανταποκριθούν στην ανάγκη των πολιτών για «Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση».

«Ήταν πολιτική βούληση τόσο του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, όσο και εμού προσωπικά, να υπάρξει η διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την κοινωνία» σημείωσε ο κ. Πέτροβιτς, τονίζοντας πως η συνεργασία αυτή με την ακαδημαϊκή κοινότητα, αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον τόπο μας και όχι μόνο, καθώς καθηγητές του Δ.Π.Θ. αλληλοεπίδρασαν με απλούς πολίτες διδάσκοντας εκτός πανεπιστημιακών αιθουσών. 

Ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό μοντέλο 

«Οι ελεύθερες ακαδημίες αποτελούν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο και τώρα που η πολύ καλή πρακτική που υπήρξε στον Έβρο επεκτείνεται σε όλη την περιφέρεια, το ΤΕΙ και το ΑΕΙ της περιοχής μας θα συμβάλλουν για να γίνει πραγματικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. κ. Αθανάσιος Μητρόπουλος, προσκαλόντας όλους τους πολίτες της ΑΜΘ να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις, θεωρώντας πως θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση.

 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Δημήτρης Μπαντέκας, αν. Πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ, σημειώνοντας πως «η επιτυχία του προγράμματος θα συνεχιστεί, μιας και ο κόσμος ζητά τα ιδρύματα να βγουν στην κοινωνία, δίνοντας ό,τι μπορούν καλύτερο».

 
 

Οι θεματικές Ενότητες σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα

 
Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από Καθηγητές και Ειδικούς Επιστήμονες του Δ.Π.Θ. και του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ στις εξής θεματικές ενότητες:
 
Αλεξανδρούπολη:
• «Ζώντας στο σήμερα» Χώρος διαλέξεων: Νομαρχείο, αίθουσα «Αλέξανδρος Κρήτης», (2ος όροφος), ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.
Ν. Ορεστιάδα:
• «Περιβάλλον και άνθρωπος» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα Πολιτιστικού Πολύκεντρου Δήμου Ορεστιάδας, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00 – 20.00.
Κομοτηνή:
• «Πολιτείας θέματα» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.
Ξάνθη:
• «Η ενέργεια στη ζωή μας» Χώρος διαλέξεων: Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «Μάνος Χατζιδάκις», ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.
Καβάλα:
• «Θέματα τεχνολογίας» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.00 – 19.00.
• «Το Σύγχρονο επιχειρείν» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.
 
Δράμα:
«Φύση και άνθρωπος» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα συνεδριάσεων Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00. 

Ποιοι μπορούν να τις παρακολουθήσουν 

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών με μόνο κριτήριο επιλογής τη σειρά προτεραιότητας εγγραφής. Η εγγραφή και η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι δωρεάν. Εγγραφές θα πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016, έως και την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 15:00, με τους εξής τρόπους (για τυχόν αλλαγή, θα υπάρξει νέα ανακοίνωση):
 
•Ηλεκτρονικά, με συμπλήρωση της αίτησης που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας http://www.pamth.gov.gr και στις ιστοσελίδες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
•Αυτοπροσώπως, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση και καταθέτοντας φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, στο Κτίριο Διοίκησης της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη
Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, Διεύθυνση: Καραολή & Δημητρίου 40, 5ος όροφος
Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, Διεύθυνση: Δημοκρατίας 1, 1ος όροφος
Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, Διεύθυνση: Διοικητήριο, 2ος όροφος
Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, Διεύθυνση: Διοικητήριο, 3ος όροφος
Περιφερειακή Ενότητα Kαβάλας, Διεύθυνση: Εθνικής Αντίστασης 20, 2ος όροφος
 
Σε κάθε μία από τις θεματικές ενότητες «Ζώντας στο σήμερα», «Περιβάλλον και άνθρωπος», «Πολιτείας θέματα», θα εγγραφούν μέχρι 100 άτομα. Σε κάθε μία από τις θεματικές ενότητες «Η ενέργεια στη ζωή μας», «Θέματα τεχνολογίας», «Το σύγχρονο επιχειρείν», «Φύση και άνθρωπος» θα εγγραφούν μέχρι 70 άτομα. Επιπλέον θα εγγραφούν, ως επιλαχόντες, μέχρι 20 άτομα σε κάθε μία θεματική ενότητα.
Οι διαλέξεις είναι 14 συνολικά για κάθε μία θεματική ενότητα, για την περίοδο 2016-2017. Θα αρχίσουν την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016 και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017.
 
Το αναλυτικό πρόγραμμα των διαλέξεων, οι ομιλητές κι επιπλέον πληροφορίες, όροι και προϋποθέσεις, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. http://www.pamth.gov.gr και στις ιστοσελίδες των Περιφερειακών Ενοτήτων, επιλέγοντας το σχετικό εικονίδιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.