Ξεχασμενη για την Κομοτηνη η ημερα μνημης του Ολοκαυτωματος

Παρόλο που 1350 από τους πολίτες της βρήκαν φριχτό θάνατο, η πόλη συνεχίζει να αδιαφορεί για την ιστορική μνήμη

Ακόμα μια Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος γιορτάστηκε στην χώρα μας, χωρίς να «αγγίξει» ιδιαίτερα την Κομοτηνή, παρόλο που και αυτή πλήρωσε βαρύ τίμημα, όταν 1350 περίπου εβραίοι της Κομοτηνής έπεσαν θύματα της «τελικής λύσης» της Ναζιστικής Γερμανίας.
 

Οι Εβραίοι της Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν αιφνιδιαστικά στις 4 Μαρτίου του 1943 από τις βουλγαρικές κατοχικές αρχές και μεταφέρθηκαν στο παραδουνάβιο λιμάνι Λομ της Βουλγαρίας. Εκεί φορτώθηκαν σε τρεις φορτηγίδες από τις οποίες η μία βούλιαξε αμέσως παρασύροντας το ένα τρίτο των εβραίων της Κομοτηνής στον υγρό τάφο. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στη Τρεμπλίνκα της Πολωνίας βρίσκοντας τραγικό θάνατο στα κρεματόρια των ναζί.
 
Η πόλη μας έχει το Μνημείο Εβραίων Κομοτηνής, που κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όμως παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει, η μνήμη παραμένει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αχνή. Την ίδια ώρα άλλες πόλεις, όπως η Καβάλα και η Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν, έστω και περιορισμένες, λόγω της πανδημίας, εκδηλώσεις, για την μνήμη όλων των πολιτών τους που χάθηκαν.


 

Η μνήμη παλεύει με τη λήθη

 
Στην Κομοτηνή, παρόλο που η λήθη πολεμά με τη μνήμη, το παρελθόν έρχεται στην επιφάνεια με διάφορους τρόπους: στον τόπο της κάποτε ακμάζουσας Εβραϊκής Συναγωγής της πόλης, στην γειτονιά του Βυζαντινού τείχους, κοντά στην παλιά οδό Μακκαβαίων, (η σημερινή Μιχαήλ Καραολή), όπου και τα ονόματα έχουν αλλάξει.
 
Η Συναγωγή δεν είναι τίποτα άλλο πλέον παρά ένα περίγραμμα, μιας και κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του ’90, καθώς βρισκόταν ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης, παρόλο που θεωρείτο μνημείο με μεγάλη αρχιτεκτονική αξία, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των συναγωγών της ανατολικής Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής του 18ου και 19ου αιώνα.
 

Πρόσφατα δε «ξαναθυμηθήκαμε» το παλιό Εβραϊκό Νεκροταφείο το οποίο βρισκόταν στην περιοχή των στρατώνων, οι ταφικές πλάκες του οποίου «επαναχρησιμοποιήθηκαν» για να δημιουργήσουν κανάλια ομβρίων στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.
 
Ήδη έχει υπάρξει πρόταση για τη μεταφορά τους, ίσως και στο χώρο της παλιάς Συναγωγής, ώστε να συνδεθεί, τρόπον τινά, η παρουσία του εβραϊκού στοιχείου της πόλης με τον κατ’ εξοχήν τόπο δραστηριοποίησής του. Μια τέτοια κίνηση, αλλά και η διάσωση τους, με οποιοδήποτε τρόπο, ίσως βοηθήσει ώστε να υπάρξει μια νέα γνωριμία με το παρελθόν, που δεν επετεύχθη -μέχρι τώρα- με την ανέγερση του Ηρώου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.