Βυθιζεται στη ληθη το ορεινο καταφυγιο του Πολιτιστικου Συλλογου Ιασμου

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του συλλόγου, δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την αξιοποίηση του δυναμικού της περιοχής ανάμεσα σε Κομψάτο και Θρακικά Μετέωρα

Απολύτως απαραίτητη η επισκευή του δρόμου που οδηγεί σε αυτό, που έχει γίνει σχεδόν αδιάβατος για οχήματα

Είκοσι χιλιόμετρα από τον Ίασμο, στην καρδιά της ορεινής Ροδόπης, βρίσκεται ο οικισμός του Πολύαρνου μέσα στη φύση και στις ομορφιές της, όπου εδώ και δεκαετίες έχει δημιουργηθεί το καταφύγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, με στόχο να γνωρίσουν οι επισκέπτες της περιοχής την μοναδική της χλωρίδα και πανίδα.

Δημιουργήθηκε το 1998 μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Leader II» με σκοπό την ανάδειξη του ορεινού όγκου της Ροδόπης και την προσέγγιση τουριστικών ρευμάτων στην περιοχή, και μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 30 άτομα.

Και ενώ οι δυνατότητες που έχει τόσο ως δομή μόνο του, αλλά και ως βάση από την οποία θα μπορέσει να αναδειχθεί όλη η περιοχή, ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό έχει υποβαθμιστεί με τα χρόνια, με αποτέλεσμα η πρόσβαση πλέον να είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα μέλη του Συλλόγου, με αποτέλεσμα την απαξίωσή του αλλά και φθορές, την ώρα που βρίσκεται κοντά στα μονοπάτια των μεταναστευτικών ροών στην ορεινή Ροδόπη.

Μέχρι την Διακομματική το θέμα του Πολύαρνου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να πιέσει για την βελτίωση της οδικής σύνδεσης, σημείωσε ο πρόεδρός του κ. Ηλίας Μπούκας, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι τώρα, μιας και η βελτίωση του δρόμου, που εμπίπτει στη δικαιοδοσία της ΠΑΜΘ, δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα.

Η πρόταση για τη βελτίωση του δρόμου και αξιοποίηση του καταφυγίου μάλιστα κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, με το σκεπτικό ότι θα προωθηθεί η ανάπτυξη στην περιοχή μέσω της επισκεψιμότητας.

Η περιοχή του Πολυάρνου, σημείωσε ο κ. Μπούκας, μπορεί να γίνει πόλος έλξης για πολλούς χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φυσικού κάλλους (Θρακικά Μετέωρα, κοιλάδα Κομψάτου, σπάνια πουλιά και άγρια άλογα, ορεινό καταφύγιο πλήρως εξοπλισμένο κα) που διαθέτει.

Το έργο μπορεί να δώσει πνοή στην περιοχή, αφού θα καταστήσει τον Ίασμο ως τόπο προορισμού, και σε συνδυασμό με την λίμνη Βιστωνίδα, το μεσαιωνικό γεφύρι και άλλα, θεωρούν πως μπορεί να βάλει την περιοχή στο χάρτη προορισμών της Θράκης, κάτι το οποίο θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνον στον ίδιο τον Ίασμο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή τόσο της Ξάνθης όσο και της Κομοτηνής.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση του χωματόδρομου

Και ενώ έχει όλες τις υποδομές, μένει ανεκμετάλλευτο εδώ και τρία χρόνια, γιατί η κατάσταση του χωματόδρομου έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε τρεις στροφές του δρόμου, όπου έχουν γίνει νεροφαγές, και πρέπει να γίνει έργο ώστε αυτές να μην συμβαίνουν, όπως και οι κατολισθήσεις, και να μπορεί ο δρόμος να είναι εύκολα προσβάσιμος όλες τις εποχές.

Το Πολύαρνο παλιά είχε λίγους κατοίκους, που σιγά σιγά όμως το εγκαταλείπουν, και η παρουσία του καταφυγίου μπορεί να δώσει ώθηση στην περιοχή, αλλά αυτό δεν μπορεί καν να ξεκινήσει, σημείωσε, αν δεν επισκευαστεί ο δρόμος, που αυτή τη στιγμή είναι δύσκολα προσβάσιμος ακόμα και με οχήματα 4×4.

Η αδυναμία πρόσβασης όμως επηρεάζει και την κατάσταση του καταφυγίου, μιας και τα μέλη του δεν μπορούν να το επισκεφτούν, να το προσέξουν και να το συντηρήσουν, με αποτέλεσμα αυτό να υποβαθμίζεται συνεχώς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.