«Βροχη» οι αιτησεις Κομοτηναιων για την επισιτιστικη συνδρομη και για τους παιδικους σταθμους μεσω ΕΣΠΑ

Ως τις 26 Αυγούστου η προθεσμία του προγράμματος για απόρους

Ολοκληρώνεται σήμερα η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη δωρεάν φιλοξενία νηπίων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ο δήμος Κομοτηνής έχει εξασφαλίσει 470 επιδοτούμενες θέσεις για φιλοξενία παιδιών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που λειτουργεί, με το στοίχημα της διοίκησης και των αρμόδιων υπηρεσιών να συνίσταται στη μεγαλύτερη δυνατή πλήρωση αυτών των θέσεων. Θυμίζουμε ότι από τη νέα χρονιά οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα δεχτούν συνολικά 670 παιδιά. Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ παρέχει τη δυνατότητα το 70% αυτών των παιδιών να φιλοξενηθούν δωρεάν, δίχως οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους, αλλά με ευεργετικά οφέλη για τα ταμεία του δήμου και κατ’ επέκταση για την τοπική οικονομία.
 
 

Τουλάχιστον 375 αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ

 
Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, αν πληρωθούν όλες οι θέσεις που επιδοτούνται κατά τη νέα χρονιά από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, στα ταμεία του δήμου υπολογίζεται ότι θα εισρεύσει  περί το 1.200.000 ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί για την καλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων νηπίων. Όπως έκανε γνωστό, ήδη με τη συνδρομή των υπηρεσιών του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης σχετική αίτηση έχουν υποβάλλει 375 γονείς νηπίων, που σε ορισμένες περιπτώσεις αφορά σε περισσότερα από ένα παιδιά. Αν ληφθεί υπόψιν ότι αρκετοί γονείς υποβάλλουν ηλεκτρονικά μόνοι τους τη σχετική αίτηση, τότε ο στόχος της κάλυψης όλων των επιδοτούμενων θέσεων δεν είναι μακρινός. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι πάμε καλά», σημείωσε ο κ. Σωτηρακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι οι τελικοί ωφελούμενοι δεν ήταν παραπάνω από 400. «Κάναμε μια μεγάλη κινητοποίηση», επισήμανε, «μελετήσαμε τα εκκαθαριστικά των οικογενειών και επικοινωνούσαμε με όποιους είχαν το δικαίωμα να επιδοτηθούν από το ΕΣΠΑ». «Γιατί πέρυσι διαπιστώσαμε ότι πολλοί γονείς, μολονότι είχαν το σχετικό δικαίωμα», εξήγησε, «δεν έμπαιναν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση στο ΕΣΠΑ, επειδή ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν τροφεία στο δήμο μας όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ».  
 
 

1300 ήδη οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής
 

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, που επίσης χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει παραταθεί μέχρι τις 26 Αυγούστου. Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να υποβάλλουν αίτηση μόνοι τους ή με τη συνδρομή του λογιστή τους, όμως για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προγράμματος οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή, για να τους παράσχουν συμβουλές και την απαραίτητη πληροφόρηση. Μέχρι χθες, με τη βοήθεια των υπαλλήλων του δήμου, είχαν αιτηθεί την ένταξή τους στο πρόγραμμα περίπου 1300 συνδημότες μας. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ, αν λάβουμε υπόψιν ότι απομένει παραπάνω από μία εβδομάδα έως την ολοκλήρωση της προθεσμίας και ότι αρκετοί πολίτες υπέβαλαν αίτηση, χωρίς να συμβουλευτούν τις δημοτικές υπηρεσίες.
 
 

Νίκος Σωτηρακόπουλος

«Ο δήμος μας έχει ως πρωταρχικό καθήκον κατά την 5ετία που διανύουμε να στηρίξει τις κοινωνικές δομές»

 
Στο σχόλιό του ο κ. Σωτηρακόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει πως το παραπάνω πρόγραμμα είναι ανεξάρτητο από εκείνο της καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσω του οποίου παρεχόταν στους άπορους πολίτες η κάρτα αλληλεγγύης. Επιπλέον διαπίστωσε ότι η φτωχοποίηση στην τοπική μας κοινωνία οδηγεί ολοένα και περισσότερους πολίτες στο να αναζητούν τη βοήθεια του δήμου και του κράτους. «Ο δήμος μας», υπογράμμισε, «έχει ως πρωταρχικό καθήκον κατά την 5ετία που διανύουμε να στηρίξει τις κοινωνικές δομές». Κλείνοντας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους πολλούς εθελοντές, που στέκονται αρωγοί στο έργο των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου και συμβάλλουν στο έργο τους, κάνοντας ειδική μνεία σε επαγγελματίες της περιοχής μας, οι οποίοι ενισχύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις κοινωνικές δομές με ποσότητες τροφίμων και φαγητού. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.