Βρεθηκε στο κεντρο της Ξανθης δρομος απο την εποχη της μεγαλης ακμης της

Ήρθαν στο φως ευρήματα λιθόστρωτου τμήματος κατά τις εργασίες εκσκαφής για το φυσικό αέριο

Στην πάροδο της οδού Αθ. Διάκου –  Εξετάζονται τρόποι για να μην καταστραφούν τα ευρήματα.  Βρέθηκαν 20 – 30 μέτρα δρόμου 

Ευρήματα μιας άλλης εποχής όπου η Ξάνθη ήταν εμπορικός κόμβος έφεραν στο  φως τα έργα εκσκαφής για την τοποθέτηση των αγωγών φυσικού αερίου. Ειδικότερα έχει ανακαλυφθεί ένα τμήμα οδικού δικτύου 20 – 30 μέτρων λιθόστρωτου στην πάροδο της οδού Αθ. Διάκου.

Βρέθηκε λιθόστρωτος δρόμος από την εποχή που η Ξάνθη ήταν  πρωτεύουσα του καπνού και σταυροδρόμι πολιτισμού

Όπως μας αναφέρει ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων κ. Θεόδωρος  Πριγκόπουλος που έκανε την αυτοψία πρόκειται για ένα οδικό δίκτυο του 19ου αιώνα όταν η Ξάνθη είχε ραγδαία  εμπορική και οικονομική άνθηση λόγω της εμπορίας καπνού. Να σημειώσουμε ότι μετά το 1870 που σημειώθηκε η μεγάλη καταστροφή της Γενισέας της πρωτεύουσα τότε του νομού από πυρκαγιά, στην Ξάνθη μεταφέρθηκε όλη η οικονομική ζωή και η εμπορική κίνηση.

Εξετάζονται τρόποι για να μην καταστραφούν τα ευρήματα – Βρέθηκαν 20 – 30 μέτρα δρόμου 

«Η υπηρεσία μας ειδοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης που έχει την στενή συνεργασία με τη διαδικασία εκσκαφής του φυσικού αερίου. Η αυτοψία μας έδειξε ότι  πρόκειται για οδικό δίκτυο. Ζητήσαμε να γίνουν  εγκάρσιες τομές για να δούμε το εύρος τους. Το εύρημα είναι περίπου 20 – 30 μέτρα. Τώρα είμαστε σε διαβούλευση με τις εταιρείες που κάνουν την εκσκαφή για το φυσικό αέριο αν μπορεί η χάραξη να μετατοπιστεί ή αν αυτό δεν γίνει να εφαρμοστεί η μέθοδος της αφαίρεσης των πλακών και της επανατοποθέτησης. Περιμένουμε απαντήσεις ενώ έχουμε ενημερώσει και τον δήμο Ξάνθης, κάνοντας την αποτύπωση και διερευνώντας τις προθέσεις του να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της περιοχής. Θα πρέπει να έρθουν στο φως και άλλα ευρήματα με την τομή που θα γίνει επί της Αβέρωφ ώστε να δούμε την κατεύθυνση του δρόμου.  Το εξετάζουμε επισταμένως», σημειώνει ο κ. Πριγκόπουλος. Να σημειώσουμε ότι για την αποτύπωση συνεργάστηκαν ο τοπογράφος Παναγιώτης Σαλβανάς και ο τοπογράφος Μηχανικός Ηλίας Γερμαντζίδης ενώ από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκε ο ερευνητής κ. Κώστας Μαυρομάτης που μας διέθεσε το φωτογραφικό υλικό.

Πηγή: Εμπρός/Μαριάννα Ξανθοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.