Βραβεια για τους ακαδημαικους δασκαλους απο το ΔΠΘ

Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, τιμήθηκε η προσφορά στην εκπαίδευση

Τον Πρύτανη Α. Πολυχρονίδη, «πανεπιστημιακό δάσκαλο, διαπρεπή χειρουργό και άξιο τέκνο της Κομοτηνής» βράβευσε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων

Η προσφορά στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΔΠΘ, αλλά και στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, γενικότερα, είχε την τιμητική της την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το ΔΠΘ και την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε με την ανώτερη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως από τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, για την προσφορά του στην εκπαίδευση.

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας του Δ.Π.Θ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο για την εξαίρετη διδασκαλία του και τη συνολική προσφορά του στο Δ.Π.Θ., καθώς και  Εύφημος Μνεία στον Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ. κ. Στυλιανό Παναγούτσο για την καινοτόμο διδασκαλία κλινικών μαθημάτων την περίοδο του Covid-19.

Τέλος βραβεύτηκαν μέλη ομάδων φοιτητών που διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς το 2021, μεταξύ των οποίων η ομάδα της Νομικής Κομοτηνής που διακρίθηκε στον Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και τα μέλη δύο ομάδων, της διεπιστημονικής ομάδας φοιτητών από όλη την Ελλάδα IGEM Nous και της ομάδας φοιτητών της Θράκης IGEM Thrace για τις διακρίσεις τους στο διαγωνισμό IGEM 2021.

Επίσης βραβεύτηκαν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που συγκαταλέγονται στις λίστες κορυφαίων ερευνητών που δημοσίευσε το Stanford University.

Εξήρε το ακαδημαϊκό έργο του Πρύτανη ο Μητροπολίτης

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών και Καθίσματα του Όρθρου, από τη Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως, ενώ στη συνέχεια ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας «Το Μήνυμα των Τριών Ιεραρχών σήμερα».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων προχώρησε στη βράβευση του κ. Πολυχρονίδη, με την οποία, τόνισε ήθελε να εκφράσει τα αισθήματα τιμής και σεβασμού, αλλά ταυτόχρονα και αναγνώρισης του σημαντικού και πολύπλευρου επιστημονικού και ακαδημαϊκού έργου του.

«Ένα πανεπιστημιακό δάσκαλο και διαπρεπή χειρουργό, αλλά και το άξιο τέκνο της Κομοτηνής, ένα άνθρωπο με ακαδημαϊκό ήθος, της σύνθεσης των απόψεων και της καταλλαγής, είναι ειρηνοποιός και το απέδειξε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιατρική πορεία του τιμώμενου, καθώς και το ήθος και την ταπεινότητά του. «Ο Καθηγητής ασκεί με αφοσίωση, με ανθρωπιά και λεβεντιά το λειτούργημά του, ακόμα και τώρα που τα πρυτανικά καθήκοντα είναι πολλά, δεν ξεχνά το χειρουργείο, δεν ξεχνά τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας» τόνισε μεταφέροντας τις ευχές όλων των Μητροπολιτών της Θράκης να έχει υγεία και δύναμη, για να επιτελεί το λειτούργημά του, και να εργάζεται με την ίδια δύναμη και αφοσίωση για την πρόοδο του ΔΠΘ και το καλό της Θράκης και της πατρίδας μας.

Οι καθηγητές που βρίσκονται στην λίστα του Stanford

Α. Πολυχρονίδης: «Ό,τι έκανα στη ζωή μου, το οφείλω στο ΔΠΘ»

Στην αντιφώνησή του ο κ. Πολυχρονίδης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για τα καλά του λόγια, πριν αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο το ΔΠΘ καθόρισε τη ζωή του.

«Εγώ ό,τι έκανα στη ζωή μου, το οφείλω στο ΔΠΘ, για αυτό και θέλω να εκφράσω την βαθιά ευγνωμοσύνη μου σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Άλλωστε σχεδόν όλη του η ζωή είναι συνυφασμένη με αυτό, έχοντας την τύχη, από καθαρά παιδική περιέργεια, να παρακολουθήσει το 1965 την πρώτη συνάντηση φορέων της πόλης για την διεκδίκηση πανεπιστημιακών σχολών.

Παρακολουθώντας την πορεία της δημιουργίας του πανεπιστημίου, έκανε την επιλογή να ολοκληρώσει το 6ο έτος της Ιατρικής του ΑΠΘ στο παράρτημα που είχε δημιουργηθεί, σε προετοιμασία για την δημιουργία ξεχωριστού τμήματος, στην Αλεξανδρούπολη.

Από το 1990 βρίσκεται στους κόλπους του, φτάνοντας στην θέση του πρύτανη, και έχοντας την τύχη, όπως ανέφερε, να έχει τέσσερις άριστους συνεργάτες στις θέσεις των Αντιπρυτάνεων που εκλέχτηκαν μαζί με αυτόν.

Οι τιμώμενοι καθηγητές Βασίλειος Παπαδόπουλος…

Βραβεύσεις για το εκπαιδευτικό έργο δύο καθηγητών

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απονομή του Βραβείου Εξαίρετης Διδασκαλίας και της εύφημου μνείας σε δύο καθηγητές, με την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών θεμάτων κ. Ζωή Γαβριηλίδου να παρουσιάζει το έργο των βραβευθέντων.

Λαμβάνοντας το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την συγκίνηση του για αυτή τη διάκρισή του, που επιβραβεύει την προσπάθειά του να εκτελεί το καθήκον του σε ένα υψηλά ιστάμενο δημόσιο Πανεπιστήμιο, πάντα με την συνεργασία και στήριξη των μελών του, αλλά και τους συναδέρφους του που τον στήριξαν στο παρελθόν και τον βοήθησαν να εντείνει την προσπάθειά στον τομέα του και στην εκπαίδευση.

Ειδική μνεία έκανε στον παππού του, που του δίδαξε να μην φοβάται τη δουλειά, και να αγαπά αυτό που κάνει. Πιστεύει άλλωστε πως ο σκοπός τους είναι να μεταδώσουν την γνώση στη νεολαία και τα παιδιά μας.

…και Στυλιανός Παναγούτσος

Από την πλευρά του ο κ. Παναγούτσος, που έλαβε την εύφημο μνεία, ευχαρίστησε όσου τον πρότειναν και υποστήριξαν αυτή την τιμή, δίνοντας συγχαρητήρια στις πρυτανικές αρχές για τον θεσμό της βράβευσης, που θεωρεί πως επαναφέρει το εκπαιδευτικό έργο στο προσκήνιο.

Ευχαρίστησε όμως και τους φοιτητές του, τα καλά λόγια των οποίων στην αξιολόγησή του, ήταν η αφορμή για την πρόταση αυτή, τονίζοντας πως θεωρεί ότι ο σημαντικότερος του ρόλος είναι ο Δάσκαλος.

Να σημειωθεί πως ο κ. Παναγούτσος κατάφερε να τους κάνει την κλινική άσκηση εξ αποστάσεως, στο μάθημα της νεφρολογίας, κάνοντας κλινικά παραδείγματα και αληθινά εργαστηριακά. Η ιατρική, τόνισε, είναι κατεξοχήν επιστήμη που χρειάζεται δεξιότητες και εμπειρίες, που έλειψε κατά τον κορωνοϊό, όμως με την βοήθεια της πλατφόρμας του πανεπιστημίου, και μικρές ομάδες, κατάφεραν να πετύχουν στην προσπάθειά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.