Βραβευτηκαν οι εθελοντες που ριχτηκαν στη μαχη με τις φλογες στη Ροδοπη

Αναγνωρίστηκε το έργο εθελοντικών ομάδων, εθελοντών πυροσβεστών αλλά και απλών πολιτών στις πυρκαγιές του Αυγούστου

Εθελοντές και εθελοντικές ομάδες που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης στις πυρκαγιές του Αυγούστου βραβεύτηκαν το απόγευμα της Κυριακής 1 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ και η ΠΕ Ροδόπης σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Συνολικά βραβεύτηκαν 11 φορείς, καθώς και 2 εθελοντές πυροσβέστες, αλλά και απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι για τους εκατοντάδες που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή.

Έτσι δόθηκαν βραβεία στη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Ροδόπης, στον Κυνηγετικό Σύλλογο Σαπών, στη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, στο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ροδόπης, στους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Μίκρας, στη Λέσχη 4X4 Κομοτηνής, στο Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Θράκης, στον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής και στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Κομοτηνής.

Επίσης βραβεύτηκαν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Ροδόπης και το Σώμα εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου τμήματος Κομοτηνής, που έλαβαν βραβεία και από την πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ βραβεύτηκαν και οι εθελοντές πυροσβέστες Νίκος Θεοδωρίδης και Φουρκάν Γιουσούφ, για την προσφορά τους κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

Για την μεγάλη και ανιδιοτελή προσπάθεια που έγινε από τους εκατοντάδες εθελοντές στις δύσκολες ημέρες της πυρκαγιάς μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια όλων, όπως και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που τόνισε πως κατά τις δύσκολες εκείνες μέρες ο εθελοντισμός αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Σημαντικό το έργο των εθελοντών

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Κώστας Χουβαρδάς, τόνισε πως είναι σημαντικό για την κοινωνία να υπάρχουν εθελοντές, που μπορούν να βοηθήσουν στις φυσικές καταστροφές.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, και ενώ δεν έρχονται να υποκαταστήσουν το κράτος, ο ρόλος τους είναι πάρα πολύ σημαντικός και στη συνοχή αλλά και στην αλληλεγγύη στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο. «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εθελοντές, να βοηθάνε να σώσουν τον τόπο, τις περιουσίες και τους συνάνθρωπους τους» τόνισε, για αυτό και θεωρεί σημαντική τη βράβευση τους.

Σημαντικό μέρος της προσπάθειας οι εθελοντές πυροσβέστες

Ο Διοικητής ΠΥ Ροδόπης κ. Κώστας Παπάζογλου έκανε ειδικά μνεία στους εθελοντές, σημειώνοντας πως υπάρχουν ουσιαστικά τρεις κατηγορίες: οι εθελοντές πυροσβέστες που είναι στην υπηρεσία τους εκπαιδεύονται και κάνουν υπηρεσίες σε αυτούς, οι εθελοντικές οργανώσεις, που είναι ομάδες εκπαιδευμένες και κάνουν υπηρεσία όποτε χρειάζεται, προληπτικά με τις περιπολίες τους ή κατασταλτικά στα συμβάντα, και τέλος οι απλοί πολίτες, που λόγω των μεγάλων πυρκαγιών του Αυγούστου κινητοποιήθηκαν και βοήθησαν είτε οι ίδιοι μέσα στις πυρκαγιές, ή συνέσφεραν με υλικά, νερό, φαγητό, στο έργο τους.

Ειδικά για τους εθελοντές πυροσβέστες, που στη Ροδόπη αριθμούν τους 11, αυτή την περίοδο παίρνουν αιτήσεις για νέους, που θα εκπαιδευτούν και θα γίνουν εξετάσεις, μετά από τις οποίες οι επιτυχόντες παίρνουν στολές από την πυροσβεστική, κάνοντας τρεις υπηρεσίες το μήνα.

Οι δύο εθελοντές που βραβεύτηκαν, τόνισε, προσέφεραν πάρα πολύ μεγάλο έργο, με τον ένα εξ’ αυτών, τον κ. Νίκο Θεοδωρίδη, να κοιμάται κυριολεκτικά στην υπηρεσία εκείνη την περίοδο.

Μάλιστα σημείωσε πως ενώ εργάζεται στα Τυροκομικά Δουκίδη, η εταιρεία του έδωσε το ελεύθερο να μην έρχεται στην δουλειά και να κάνει υπηρεσίες για όσο χρειαστεί να αντιμετωπιστεί η φωτιά, ενώ άλλες φορές όταν βλέπει ότι έχει φωτιά, βάζει την στολή του και έρχεται να βοηθήσει.

Συνεχώς εθελοντικά στη μάχη με τις φλόγες ο Νίκος Θεοδωρίδης

Εδώ και δύο χρόνια υπηρετεί στην ΠΥ Κομοτηνής ο κ. Θεοδωρίδης, που τόνισε πως η βοήθεια όλων των εθελοντών ήταν μεγάλη, και η προσφορά που είδαν από τους πολίτες στις μεγάλες πυρκαγιές ήταν μοναδική.

Όσο για το τι τον έκανε να είναι εθελοντής πυροσβέστης; «Η προσφορά, στο να βοηθάς τους συναδέρφους μόνιμους, να κρατήσεις ένα αυλό να φέρεις μια σωλήνα, να βοηθήσεις την ώρα που πραγματικά παλεύει με τις φλόγες είναι τεράστιο πράγμα για εμένα» σημείωσε, καλώντας νέα παιδιά και πολίτες να γραφτούν ως εθελοντές, για να προσφέρουν έστω και το μικρό τους λιθαράκι.

Υποστήριξη παντού από τον Ερυθρό Σταυρό

Η προσφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι πάντα μεγάλη σε όλη τη χώρα, σημείωσε ο συντονιστής του Τμήματος Σαμαρειτών κ. Κώστας Ιμανιμίδης, όμως οι Σαμαρείτες του παραρτήματος Κομοτηνής έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, με συνεχείς κατασβέσεις, συνεχόμενα 24ωρα, με πολλή δουλειά.

Όλα αυτά με την αμέριστη υποστήριξη τόσο από την Κεντρική Διοίκηση όσο και το ΔΣ του Περιφερειακού Τμήματος, ώστε να καταφέρουν να κάνουν το καλύτερο για όλου αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, και να μειώσουν τις ζημιές που είχαν.

Ευχήθηκε δε να μην συναντήσουν ξανά ανάλογα φαινόμενα, παρόλα αυτά ανησυχεί πως η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει συνεχόμενές πολλές και μεγάλες καταστροφές.

Έτοιμη για επέμβαση σε όλες τις περιπτώσεις η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων

Το 10% των ιερέων της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής συμμετείχε στην μάχη με τις φλόγες, σημείωσε ο π. Χρυσοβαλάντης Πέτρογλου, πρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ροδόπης και ιερέας, που παρέλαβε την τιμητική πλακέτα για αυτή.

Μάλιστα υπενθύμισε πως και ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος την ώρα των πυρκαγιών ήταν στο Σώστη, όταν έφτασε η φωτιά κοντά στα σπίτια και την εκκλησία. «Όπως στην επανάσταση του 1821 οι ιερείς ήταν μπροστά, έτσι και εμείς σαν σύγχρονοι απόγονοί τους ήμασταν στην μάχη με τις φλόγες» ανέφερε.

Βέβαια ο ίδιος, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, είχε τη δυνατότητα να έχει διαθέσιμους 30 «κομμάντος», που μοιράστηκαν σε τρία μέτωπα, Αισχύμη, Γρατινή και Σώστη.

Τις πρώτες μέρες ήταν πληρώματα σε πυροσβεστικά οχήματα, ενώ έχουν και ένα δικό τους πυροσβεστικό όχημα με το οποίο επιχείρησαν, αλλά και σε συνεργασία με την ΕΜΟΔΕ που τους βοηθούσαν να μαθαίνουν κιόλας.

Ήδη τα μέλη τους, έχοντας εκπαιδευτεί στις ειδικές δυνάμεις, έχουν ικανότητες για διάσωση, έχοντας και εξοπλισμό, ενώ έχουν προετοιμασία και για τις πλημμύρες.

Πρόσφατα μάλιστα έγινε δωρεά στη Λέσχη ενός μικρού διασωστικού σκάφους 4,7 μέτρων, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πλημμύρας, και αυτή τη στιγμή βάφεται και θα μπορεί να μετακινηθεί οπουδήποτε χρειαστεί σε περίπτωση πλημμύρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.