Βραβευσε τις μητερες των Παιδικων Χωριων SOS Θρακης η ΠΑΜΘ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Εορτάζοντας τη Μάνα» στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Τις μητέρες του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης βράβευσε για την προσφορά τους στην φροντίδα των ευάλωτων παιδιών, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην εκδήλωση «Εορτάζοντας τη Μάνα» στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής,  την Κυριακή 15 Μαΐου

Το βραβείο δόθηκε στη μνήμη της ηρωίδας μάνας Γιαννούλας Ζέρβα – Βάρσου, από την Πέρνη της Καβάλας, που ρίχτηκε μέσα στις φλόγες προκειμένου να σώσει το παιδί της από πυρκαγιά, χάνοντας τη ζωή της.

Φιλοξενία όλων των παιδιών

Από την πλευρά των χωριών SOS Θράκης ο Διευθυντής τους κ. Γιώργος Βαφέας, τόνισε πως προσπαθούν να δώσουν σε κάθε παιδί που φιλοξενούν αγάπη. «Τα παιδιά στις δομές προστασίας ανηλίκων έχουν περάσει πολύ δύσκολα, έχουν κακοποιηθεί με όλους τους τρόπους, και όταν ένας ξένος τους λέει ότι εδώ θα σε αγαπάμε και θα σε φροντίζουμε, στην αρχή είναι δύσκολο γιατί δεν ξέρουν σαν έννοια τι είναι αυτό» ανέφερε.

Όμως τη σημαντικότερη δουλειά την κάνουν οι μητέρες, που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι 3 και 4 παιδιά, και τους μαθαίνουν από την αρχή τι σημαίνει να κοιμούνται το βράδυ και να μην φοβούνται ότι θα τα ξυπνήσουν βίαια, πως μπορούν να πουν οτιδήποτε και να βρουν στοργή και αγάπη.

Η αγάπη και η στήριξη, τόνισε, είναι πολύ μεγάλη, και πάντα έχουν αναφορά αυτές τις μητέρες. Στάθηκε δε στη σημασία της παρουσίας των παιδικών χωριών στην Αλεξανδρούπολη και τα Κέντρα στήριξης οικογένειας στη Ροδόπη, ενώ θέλουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Κάνουν ό,τι μπορούν από τα βάθη της ψυχής τους οι μητέρες

Το βραβείο παρέλαβε από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Πολιτικών Υγείας μία από τις μητέρες, η κ. Ολυμπία Στογιαννίδου.

Η κ. Στογιαννίδου, ως προπονήτρια σε ακαδημίες ποδοσφαίρου και μπάσκετ της Κομοτηνής, έχει «μεγαλώσει» πολλά παιδιά Κομοτηναίων σε αυτές όμως αυτό που ζει εδώ και 5 χρόνια στα παιδιά χωριά SOS, δεν έχει καμία σχέση.

Τα παιδιά των ακαδημιών είχαν ένα σημείο αναφοράς στους γονείς τους, κάτι που δεν έχουν τα παιδιά στο Παιδικό Χωριό, και ο αγώνας είναι μεγάλος μέχρι να φτάσουν σε ένα σημείο για να μπορέσουν να προχωρήσουν.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, όλες οι γυναίκες που είμαστε εκεί, από τα βάθη της ψυχής μας, και σας υπόσχομαι πως θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για αυτά τα παιδιά που στην ουσία είναι μόνα τους» κατέληξε.

Η σημασία της μητέρας και της μητρικής αγάπης

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας και μέλος ΕΔΙΠ του ΔΠΘ κ. Σπύρος Κιοσσές, ενώ συμβουλευτικές παρεμβάσεις έκαναν ο κ. Χρήστος Σερμπέζης, Δρ. Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, με τίτλο: «Μητρότητα και ενδοοικογενειακή βία: βρίσκοντας δύναμη μέσα στην καταιγίδα της κακοποίησης» και η κ. Όλγα Κατσιάνη, Δρ. Κοινωνικής Εργασίας – Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου Κομοτηνής με τίτλο: «Η εμψύχωση και ενδυνάμωση της ηλικιωμένης μητέρας μέσα από το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Για την εκδήλωση, και με αφορμή την ημέρα της μητέρας, σχολεία της Κομοτηνής δημιούργησαν ζωγραφιές που εκτέθηκαν στο χώρο του Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, όπου την ημέρα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με θέμα τη Μάνα με την υποστήριξη του Θρακικού Πνευματικού Κέντρου – Ωδείου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.