«Βραδιες Ιστοριας» στο Διδυμοτειχο για τη Θεολογικη Σχολη της Χαλκης

Με βασικό ομιλητή τον Ιωάννη Σιδηρά

Με πρωτοβουλία του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες Γνώση και Δράση» και του υπεύθυνου κ. Ιωάννη Σαρσάκη και των συνεργατών του πραγματοποιήθηκε με επιτυχία προχθές Κυριακή στο Κέντρο Θρακικών Μελετών του Δήμου Διδυμοτείχου η επετειακή εκδήλωση στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Βραδιές Ιστορίας», η οποία αφορούσε τη συμπλήρωση 120 ετών (1896-2016) από την ανέγερση του υπάρχοντος κτιρίου της Ιεράς και Παλαιφάτου Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
 
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο αρθρογράφος του ΠτΘ, Θεολόγος και Εκκλησιαστικός Ιστορικός κ. Ιωάννης Ελ. Σιδηράς, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιστορία της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και της Θεολογικής Σχολής στον Λόφο της Ελπίδας ή των Παπάδων. Ο ομιλητής παρουσίασε για πρώτη φορά καταγεγραμμένα βιωματικά αναμνηστικά σημειώματα των πάλαι ποτέ αποφοίτων της Σχολής και αναφέρθηκε στην προοπτική επαναλειτουργίας της Σχολής επισημαίνοντας με έμφαση ότι είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικό και όχι νομικό, αφού όπως τόνισε η τουρκική πολιτεία, εάν θέλει να είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, θα πρέπει να σέβεται στην πράξη τις ατομικές ελευθερίες και τα θρησκευτικά δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων της.
 
Ο ομιλητής δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πανορθοδόξων και της διεθνούς κοινής γνώμης προκειμένου η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, για την οποία αγωνίζεται αόκνως και νυχθημερόν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, να συντελεστεί στο αμεσότατο μέλλον, καθώς αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης για τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.
 
Στην εκδήλωση προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό που αφορούσε τη διαχρονική πορεία της Σχολής, έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και επακολούθησε ελεύθερη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.
 
Παρόντες σε αυτή τη βραδιά ιστορίας ήταν ο Πανοσιολογιότατος εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου Δαμασκηνού, ιερείς μεταξύ των οποίων και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σταύρος Σπορίκης, ο κ. Γιώργος Μαλούσης, οι αντιδήμαρχοι Διδυμοτείχου ως εκπρόσωποι του Δημάρχου, oεκπρόσωπος του βουλευτή ν. Έβρου κ. Δημοσχάκη, μέλη άλλων Συλλόγων και φορέων, εκπαιδευτικοί, φοιτητές κ.ά. Τα μέλη του Συλλόγου Καστροπολιτών επιφυλάχθηκαν σε συνεργασία με τον κ. Σιδηρά να πραγματοποιήσουν μια ανάλογη εκδήλωση θρακικής ιστορίας στην Κομοτηνή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.