Βουτηξαν στην πισινα τα «τριτακια» της Ροδοπης

Οι μαθητές τριών δημοτικών σχολείων της Ροδόπης εγκαινίασαν χθες το μάθημα της κολύμβησης

Πρεμιέρα έκανε σήμερα στη Ροδόπη το πρόγραμμα διδασκαλίας του αντικειμένου της κολύμβησης στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθιστώντας μάλιστα τον νομό μας έναν από τους πρώτους στους οποίους εφαρμόστηκε.
 
Οι μαθητές της Γ’ Τάξης τριών Δημοτικών Σχολείων της περιοχής μας, είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, να κάνουν το πρώτο τους μάθημα στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημιακού κολυμβητήριου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και να χαρούν στο έπακρο την επαφή τους με την πισίνα υπό τις οδηγίες τριών εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην κολύμβηση.


 
Τόσο η δωρεάν μεταφορά, για την οποία μερίμνησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης, όσο και οι χώροι του Πανεπιστημιακού κολυμβητηρίου λειτούργησαν άψογα, ώστε να υποδεχτούν για πρώτη φορά τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι σε αυτή την πρώτη τους επαφή μυήθηκαν σε θέματα ρουτίνας που αφορούν την κολύμβηση, γνωρίζοντας τον χώρο του κολυμβητηρίου γενικότερα και τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται σχετικά με την ασφάλειά τους, ενώ ακολούθησε και ένα πρώτο εισαγωγικό μάθημα εντός πισίνας.
 

Κώστας Αραμπατζόγλου
«Πρώτος στόχος η εξοικείωση των παιδιών με το υγρό στοιχείο»

 
Στον πρώτο αυτό κύκλο μαθημάτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος στην Κομοτηνή κ. Κώστα Αραμπατζόγλου, συμμετέχουν εννέα συνολικά σχολεία της Ροδόπης, ενώ αναμένεται τους επόμενους δύο κύκλους μαθημάτων να παρακολουθήσουν άλλα εννέα σχολεία.  Όπως τόνισε ο ίδιος η διδασκαλία της κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία της χώρας πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γεγονός για το οποίο όπως τόνισε «θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα  σε όσους αποφάσισαν να το κάνουν πράξη αλλά και σε όσους συμβάλλουν σε αυτό, όπως οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ροδόπης, ο κ. Παναγιώτης Κεραμάρης συγκεκριμένα αλλά και η Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής η κ. Ξανθή Κωνσταντινίδου. Και φυσικά οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υλοποιούν το πρόγραμμα».
 

47 εκπαιδευτικοί καλύπτουν τις ανάγκες 347

 
Όπως εξήγησε ο κ. Αραμπατζογλου, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό του Υπουργείου οι ανάγκες για την υλοποίηση του προγράμματος σε εκπαιδευτικούς ανέρχεται στους 347, με κάθε εκπαιδευτικό να είναι υπεύθυνος για περίπου δέκα μαθητές.  Από τους 545 ωστόσο εκπαιδευτικούς οι οποίοι δήλωσαν την ειδικότητά τους, μόλις 47 εξ αυτών δέχθηκαν να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους στις σχολικές μονάδες και να ασχοληθούν αποκλειστικά με την οργάνωση του εν λόγω προγράμματος. «Δυστυχώς ο αριθμός αυτός των συναδέλφων, δεν καλύπτει τις ανάγκες του προγράμματος» τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ωστόσο πως στην περίπτωση της Ροδόπης, η διαδικασία των αποσπάσεων που απαιτείται έγινε άμεσα και έτσι το πρόγραμμα ήταν από το πρώτο δεκαήμερο της νέας σχολικής χρονιάς έτοιμο για να ξεκινήσει. 
 
Ο κ. Αραμπατζόγλου στάθηκε και στη σημασία της διδασκαλίας της κολύμβησης εντός της δημόσιας εκπαίδευσης τονίζοντας πως πρώτος στόχος του είναι η εξοικείωση των παιδιών με το νερό, με σκοπό την αποφυγή περιστατικών πνιγμών που δυστυχώς υπάρχουν κάθε χρόνο στις παραλίες της Ελλάδας, την ανάπτυξη των δυνατοτήτων και των δεξιοτήτων τους σε σχέση με το νερό, την ψυχαγωγία και φυσικά την ανάπτυξη της συνεργατικότητας και της κοινωνικότητας των μαθητών, για την διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.
 

«Απαραίτητη η επαναλειτουργία του κλειστού κολυμβητηρίου της πόλης»

 
Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και στην λογική της επέκτασης του προγράμματος και σε άλλες τάξεις του Δημοτικού, και όχι μόνο, ο κ. Αραμπατζόγλου, αναφέρθηκε και στην ανάγκη επαναλειτουργίας του κλειστού κολυμβητηρίου της Κομοτηνής, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα και των μαθητών των περιφερειακών σχολείων της Ροδόπης, τα οποία αυτή τη στιγμή αδυνατούν λόγω του περιορισμένου χρόνου.
 
Όπως εξήγησε «η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο είναι άριστη. Οι άνθρωποι μας δέχθηκαν με μεγάλη αγάπη και μάλιστα συνεργαζόμαστε και τον τομέα της εκπαίδευσης των φοιτητών της ειδικότητας της κολύμβησης, οι οποίοι έχουν και την δυνατότητα να γνωρίσουν στην πράξη τα όσα θα κληθούν να εφαρμόσουν, όντας επαγγελματίες πλέον στην πράξη. Ωστόσο κατά την άποψή μου η επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου της Κομοτηνής κρίνεται απαραίτητη, καθώς και ευκολότερη θα είναι η μετακίνηση των πολιτών εντός της πόλης και θα έχουμε την αποκλειστική διαχείριση του χρόνου της πισίνας, το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε πολλά περισσότερα σχολεία». «  Σίγουρα δεν είναι τόσο απλό, ωστόσο είναι μία σκέψη για το μέλλον, για την υλοποίηση της οποίας νομίζω πως  υπάρχουν προοπτικές- παραδείγματος χάρη ίσως θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα- οι οποίες θα πρέπει να απασχολήσουν τους υπευθύνους».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.