Βολτα με κανο – καγιακ και δρασεις για μικρους και μεγαλους στη Λιμνη Βιστωνιδα

Αυτό το Σάββατο με πρωτοβουλία των Κινήματος Εθελοντών «ΣτηρίΖΩ» του Πόρτο Λάγους και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Κεσσάνης «Αγία Παρασκευή»

Αργύρης Προμοίρας: «Επιθυμούμε να κάνουμε πράγματα που δεν γίνανε τα προηγούμενα σαράντα χρόνια για την ανάδειξη της περιοχής»

Μια ξεχωριστή και πρωτότυπη δράση αναμένεται να λάβει χώρα, το προσεχές Σάββατο, 1η Απριλίου στη Λίμνη Βιστωνίδα με πρωτοβουλία του Κινήματος Εθελοντών «ΣτηρίΖΩ» του Πόρτο Λάγος και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Κεσσάνης «Αγία Παρασκευή», με στόχο τόσο την γνωριμία μικρών και μεγάλων με τον υπέροχο φυσικό πλούτο της περιοχή, όσο και την τουριστική ανάδειξη της.

Ο λόγος για μια σειρά δράσεων, αρχής γενομένης της δωρεάν βόλτας με κανό – καγιάκ, της οποίας ωστόσο θα προηγηθούν δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 28 Μαρτίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Αργύρης Προμοίρας, εκπρόσωπος του κινήματος εθελοντών «ΣτηρίΖΩ», θα προηγηθεί δράση καθαριότητας, στον χώρο του παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής, ώστε να περάσει το μήνυμα του καθαρού περιβάλλοντος αλλά και της διατήρησής τους ως τέτοια ώστε να είναι και επισκέψιμα, ενώ ακολούθως σε συνεργασία με τον επιχειρηματία κ. Ηλία Μιχαηλίδη θα πραγματοποιηθεί δράση τοξοβολίας.

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, έχουν απευθύνει πρόσκληση προς τον πρώην φορέα διαχείρισης, ΟΦΥΠΕΚΑ, που έχουν υπ’ ευθύνη τους την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, με τη βοήθεια των οποίων θα στηθούν τηλεσκόπια, ώστε μικροί και μεγάλοι να μπορούν να παρατηρήσουν τα πουλιά που ζουν στην λίμνη, ακόμα και τα κάστρα της Αναστασιούπολης.

Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί δράση ζωγραφικής όπου οι μικρότεροι συμμετέχοντες θα μπορούν να αποτυπώσουν στο χαρτί όσα παρατήρησαν και έπειτα να ενημερωθούν σχετικά με τα φιλοξενούμενα είδη αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον της Βιστωνίδας, για να ακολουθήσει η βόλτα με τα κανό – καγιάκ.

Να αναδειχθεί το Πόρτο Λάγος

Ερωτηθείς ως προς τους στόχους της πρωτοβουλίας ο κ. Προμοίρας τόνισε πως «εμείς σαν Κίνημα Εθελοντών, δείχνουμε τον δρόμο για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η λίμνη». Από εκεί και έπειτα, όπως τόνισε, η δράση του κανό- καγιάκ και της τοξοβολίας αναμένεται να επαναληφθεί και στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος, ενώ απώτερος στόχος τους είναι να αναδειχθούν και άλλα μέρη, όπως η βυζαντινή εκκλησία που υπάρχει στο λιμάνι.

«Εμείς επιθυμούμε να κάνουμε πράγματα που δεν γίνανε τα προηγούμενα σαράντα χρόνια» ανέφερε ερωτηθείς σχετικά με την ευρύτερη δραστηριοποίηση των εθελοντών εξηγώντας πως έχει ήδη ξεκινήσει το «άνοιγμα» ενός μονοπατιού γύρω από την λίμνη ώστε να μπορεί ο περιπατητής να κάνει τον κύκλο του Πόρτο Λάγος, ενώ αναμένεται να στηθούν και ξύλινα παρατηρητήρια για την παρατήρηση των πουλιών. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη απευθύνει πρόταση να τοποθετηθούν κιάλια εντός του οικίσμου, δεδομένου του ότι αποτελεί την μοναδική αποικία ερωδιών σε κατοικημένη περιοχή που μπορεί να λειτουργήσει και ως πόλος έλξης επισκεπτών.

Όπως τόνισε μέχρι στιγμής υπάρχει άριστη συνεργασία με τον Δήμο Αβδήρων και τον δήμαρχο κ.Γιώργο Τσιτιρίδη, που στέκεται αρωγός στις προσπάθειές τους, όπως και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, για να τονίσει πως «οι φορείς είναι δίπλα μας, αλλά τους θέλουμε πιο “ζεστούς” για την περιοχή».

Νέος σύλλογος τοπικών παραγωγών με πρόταση για την ενίσχυση του Κυριακάτικου παζαριού

Ως προς τις επόμενες δράσεις στον οικισμό ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ίδρυση του Συλλόγου Τοπικών Παραγωγών, του οποίου διατελεί γενικός γραμματέας, παράγοντας το βραβευμένο ελαιόλαδο «Βίστωνες», με τα μέλη του οποίου αναμένεται να καταθέσουν πρόταση προς το λιμενικό ταμείο, ώστε να τους παραχωρηθεί χώρος μπροστά στην αγορά για την στέγαση 5 έως 10 θέσεων για τους παραγωγούς των τοπικών προϊόντων στο Κυριακάτικο παζάρι που ήδη έχει γίνει πόλος έλξης. Ειδικά το καλοκαίρι όπως τόνισε το Πόρτο Λάγος έχει γίνει σημείο αναφοράς, λόγω του παζαριού, και για Βούλγαρους και Ρουμάνους επισκέπτες, κίνηση που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παρουσία και τοπικών παραγωγών και προϊόντων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.