Βοηθαμε το Πελιτι να ολοκληρωσει το «σπιτι των σπορων»

Αγοράζοντας είδη με το λογότυπό του

Πρόσκληση οικονομικής στήριξης του έργου του Πελίτι ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει το «σπίτι των σπόρων» που χτίζει στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας απευθύνει η τοπική ομάδα Κομοτηνής.
 
Το Πελίτι ξεκίνησε το 1995 από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη στο Δασωτό Kάτω Νευροκοπίου με σκοπό τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών.
 
Αυτά τα 20 χρόνια κατάφερε να υλοποιήσει δράσεις χωρίς να έχει χρήματα ή με λίγα χρήματα.
Οργάνωσε εξερευνητικές αποστολές ομιλίες, εκδηλώσεις, επισκέψεις σε σχολεία, λαχανόκηπους. Όλα ξεκίνησαν ως ιδέα και μέσα από την διάθεση, την αλληλεγγύη και την αγάπη κατάφεραν να υλοποιούνται .
 
Σήμερα η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι εδρεύει στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Έχει πλέον 17 τοπικές ομάδες σε όλη την Ελλάδα και μία στη Σόφια της Βουλγαρίας.
 
Το Πελίτι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας της χώρας και έχει τιμηθεί γι’ αυτή του την προσφορά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
Έχει διασώσει πάνω από 2000 παραδοσιακές ποικιλίες και έχει διανέμει σπόρους σε περισσότερους από 150.000 καλλιεργητές, κινούμενο στο δρόμο προς την αυτάρκεια.
 
Το 2003 το Πελίτι απέκτησε νομική μορφή ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Η γη του Πελίτι που βρίσκεται στο Μεσοχώρι Παρανεστίου ανήκει στο Πελίτι όπως επίσης και η οικοδομική άδεια για το «σπίτι των σπόρων».
 
Το «σπίτι των σπόρων» άρχισε να χτίζεται στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας το 2010. Εκεί θα φυλάσσεται ένα μέρος από τη συλλογή των σπόρων του Πελίτι, θα εκτίθεται σε μορφή έκθεσης. Ένα άλλο μέρος θα λειτουργεί ως χώρος εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνεισφέρουν αγοράζοντας τα είδη με το λογότυπο του Πελίτι (μπλουζάκια γυναικεία και αντρικά, καπέλα, πάνινες τσάντες, βιβλία π.χ. για τη διατήρηση των σπόρων, παιδικά, Cd, ημερολόγια κα. ) τα οποία διατίθενται στην Κομοτηνή στο στεγνοκαθαριστήριο -ραφείο “ΖΩΗ” της Ζωής Μπακαλίδου στη Ν. Ζωίδη 79 τηλέφωνο 25310 28215 κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.