Βιολογικη Γεωργια: Δοθηκε παραταση για την υποβολη αιτησεων στηριξης

Λύση δόθηκε και για τους αιτούντες μελισσοκόμους

Ολιγοήμερη παράταση, μέχρι και την Δευτέρα 4 Απριλίου (4/4/2022) πήρε η υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της πρόσκλησης για συμμετοχή στο Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Μάλιστα, λύση φαίνεται ότι δόθηκε και στο πρόβλημα που είχε προκύψει με τους μελισσοκόμους, οι οποίοι κινδύνευαν να μείνουν εκτός προγράμματος, μιας και κατά την υποβολή της αίτησής τους, τους εμφάνιζε ως «μη ενεργός γεωργός».

Συγκεκριμένα, οι αιτούντες μελισσοκόμοι για το Μέτρο 11 που κατά την υποβολή της αίτησής τους εμφανίζεται το εύρημα «μη ενεργός γεωργός» καλούνται να οριστικοποιούν την αίτησή τους.

Καλούνται επίσης οι μελισσοκόμοι που δεν έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση για το Μέτρο 11 να προχωρήσουν στην υποβολή αίτησης στήριξης και σε πιθανό εύρημα «μη ενεργός γεωργός» να οριστικοποιούν την αίτησή τους.

Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 490 εκατ. ευρώ και αφορά στη στήριξη:

  • Επιλέξιμων αροτραίων καλλιεργειών, 116 εκατ. ευρώ.
  • Επιλέξιμων μόνιμων καλλιεργειών, κηπευτικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, 210 εκατ. ευρώ.
  • Επιλέξιμων εκτροφών βοοειδών και αιγοπροβάτων, 130 εκατ. ευρώ.
  • Επιλέξιμων κατεχόμενων κυψελών και παραφυάδων, 34 εκατ. ευρώ.

Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως, ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης ή ανα αριθμό κατεχόμενων κυψελών/παραφυάδων, για την περίπτωση των μελισσοσμηνών, για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για και το διαφυγόν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση στήριξης σε όσες δράσεις του Μέτρου 11 επιθυμεί.

Να σημειωθεί, ότι οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν σε μία από τις προκηρυσσόμενες δράσεις, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, ηλεκτρονικά αίτηση στήριξης, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ). Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration και η επεξεργασία των αιτήσεων, στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/Organics16/.

Η αίτηση στήριξης απευθύνεται στον ΕΦΔ διαμέσου των περιφερειακών υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με την έδρα της εκμετάλλευσης, όπως αυτή έχει δηλωθεί στην ΕΑΕ του 2021.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.