Βηματα εξωστρεφειας για τους εκπαιδευτικους της ΑΜΘ

Μέσα από τα προγράμματα Erasmus+ που υλοποιεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ

Παρουσίαση του προγράμματος ESTET στην Κομοτηνή

Ένα σημαντικό βήμα για την απόκτηση δεξιοτήτων από τους Εκπαιδευτικούς της Επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τομέα του Τουρισμού, αποτελεί το πρόγραμμα “ESTET –  Embedding Sustainability Skills in Tourism Education and Training“ που υλοποίησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Διεύθυνση διοργάνωσε Ημερίδα Διάχυσης Αποτελεσμάτων του την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στην Λέσχη Κομοτηναίων με την συμμετοχή εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την παραδοχή πως η αειφόρος ανάπτυξη αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγάλα αποτελέσματα του τουρισμού παγκοσμίως, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες αειφόρου τουρισμού, που με τη σειρά της αυξάνει τη ζήτηση για πράσινες δεξιότητες στο εργατικό δυναμικό.

Αυτές οι δεξιότητες όμως δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, κάτι που έχει διαπιστωθεί σε συνεντεύξεις με καθηγητές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού (61 συμμετέχοντες από 6 χώρες της ΕΕ) που δείχνουν ότι στερούνται μεθοδολογικής καθοδήγησης, εκπαιδευτικών πόρων και εργαλείων για να συμπεριλάβουν αυτές τις δεξιότητες στα προγράμματα σπουδών.

Εδώ ήρθε το σχέδιο ESTET, που επιδιώκει να γεφυρώσει αυτό το κενό και θέτει ως γενικό στόχο, να δώσει τη δυνατότητα στους παρόχους Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη να ευθυγραμμίσουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση του τουρισμού με τις νέες τάσεις ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας, ενσωματώνοντας δεξιότητες αειφορίας στα προγράμματα σπουδών που παρέχονται μέσω καινοτόμων διδακτικών πρακτικών.

Μέσω του σχεδίου, τονίστηκε κατά την εκδήλωση, αναπτύχθηκε μια εννοιολογική βάση για την ενσωμάτωση δεξιοτήτων αειφόρου ανάπτυξης στα προγράμματα σπουδών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού, με παραγωγή διδακτικό-εκπαιδευτικού υλικού στον τομέα του αειφόρου τουρισμού προσαρμοσμένο στα προγράμματα σπουδών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα σχεδιάστηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης για το προσωπικό της Επαγγελματικής και εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών, με παράλληλη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυνατότητες και την προστιθέμενη αξία της ενσωμάτωσης δεξιοτήτων αειφόρου ανάπτυξης.

Αγκάλιασε το Erasmus+ η Περιφερειακή Διεύθυνση

Αυτό είναι το 6ο πρόγραμμα Erasmus+ που ολοκληρώνει η Περιφεριακή Διεύθυνση, τόνισε η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια κ. Μαίρη Κοσμίδου, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν ακόμα δύο για τις επόμενες χρονιές, και συνεχίζουν να καταθέτουν προτάσεις για καινούρια.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο έχει να κάνει με την αειφορία, την επαγγελματική κατάρτιση και τον τουρισμό, έτρεξε η παιδαγωγική ομάδα της διεύθυνσης τα τελευταία δύο χρόνια, και τώρα βρισκόμαστε στο τέλος του.

Η δραστηριότητα της Διεύθυνσης με τα προγράμματα αυτά ξεκίνησε το 2015, και με την παιδαγωγική ομάδα να έχει πιστοποιηθεί και να έχει τη δυνατότητα να γράφει δικά της προγράμματα και να τα προτείνει, βλέπει πως θα υπάρξει και έντονη δραστηριότητα στο μέλλον.

Ενθουσιασμός από τους εκπαιδευτικούς

Όπως σημείωσε εκ μέρους της παιδαγωγικής ομάδας η συντονίστρια του προγράμματος κ. Ευαγγελία Βαβούρα, τα προγράμματα καλύπτουν όλο το φάσμα των παιδαγωγικών αναγκών, μιας και άλλα ήταν για την ειδική αγωγή, άλλα για την επαγγελματική εκπαίδευση, άλλα για την ένταξη των παιδιών, άλλα για την υγεία.

Όλα βέβαια θα ωφελήσουν τους μαθητές όλης της Περιφέρειας, σημείωσε, μιας και αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο γίνονται, ώστε να έχουν οι εκπαιδευτικοί τους που συμμετείχαν στα προγράμματα όλο και περισσότερα εφόδια και εργαλεία να δουλέψουν μέσα στην τάξη.

Ως παράδειγμα έφερε το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, το ESTET, που είναι ιδιαίτερά επίκαιρο, δεν υπάρχει όμως στα προγράμματα σπουδών και μέσω αυτού πρότειναν καινούριο υλικό.

Ο ενθουσιασμός των εκπαιδευτικών ήταν εμφανής σε όσα πιλοτικά προγράμματα έχουν κάνει σε δομές και σχολεία της Περιφέρειας, για αυτό και ανοίγουν όλο και περισσότερα προγράμματα με περισσότερα θέματα, για να καλύψουν όλα τα ενδιαφέροντά τους.

Από την πλευρά της η έτερη συντονίστρια κ. Βασιλική Τσιωνά ανέφερε πως κυρίως προσπαθούν να προωθήσουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, να ανοίξουν οι ορίζοντές τους, μέσα και από την επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς άλλων χωρών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εκπαιδευτικοί που ταξιδεύουν στο εξωτερικό έρχονται σε επαφή με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, τόνισε, όπως αυτό της Σουηδίας, της Ιταλίας, και άλλα. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν καλές πρακτικές συζητούν με τους συναδέρφους τους στο εξωτερικό και επιστρέφουν με πιο θετικές απόψεις και περισσότερη όρεξη να δουλέψουν στα σχολεία τους.

Σε μερικά από τα προγράμματα, σημείωσε, συμμετείχαν και μαθητές, όμως λόγω Κορωνοϊού αυτό περιορίστηκε, όπως και οι περισσότερες επικοινωνίες δια ζώσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.