Βηματα εναντια στο φοβο στην Κεντρικη πλατεια της Κομοτηνης

Φορείς της Κομοτηνής ενώθηκαν για να δώσουν ένα μήνυμα για την βία κατά των γυναικών

Βήματα ενάντια στο φόβο έκαναν στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, φορείς της πόλης, ενωμένοι κατά της βίας, και υπέρ των γυναικών, στο πλαίσιο των δράσεων για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Κομοτηνής, το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας και Ισότητας των φύλων Δήμου Κομοτηνής, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής (ΚΕΘΙ), ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κομοτηνής, η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής, η ΧΕΝ Κομοτηνής και το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός, έδωσαν το παρών ενημερώνοντας για την ανάγκη εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, αλλά και τις δυνατότητες που έχουν τα θύματα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης για στήριξη και βοήθεια.

Τα βήματα ενάντια στο φόβο έγιναν στην Κομοτηνή

Μηδενική ανοχή στη βία

Για το Συμβουλευτικό κέντρο Κομοτηνής, η κ. Λιζέττα Λιούρτα, ψυχολόγος, σημείωσε πως η ημέρα αυτή έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να στρέψει τα βλέμματα των ανθρώπων στο ευαίσθητο αυτό θέμα της βίας κατά των γυναικών, που τα στατιστικά δείχνουν ότι πλήττουν μια μεγάλη μερίδα γυναικών, από όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις από όλες τις εθνότητες και θρησκεύματα, που επηρεάζει τόσο τις ίδιες, όσο και όλη την κοινωνία.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί από το 2012, ανέφερε, αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό, παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, υποστήριξης σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και έμφυλων διακρίσεων, καθώς και γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το Κέντρο ανήκει σε ένα πανελλαδικό δίκτυο 64 δομών, που αποτελείται από Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας και την τηλεφωνική γραμμή 15900, στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσες γυναίκες το έχουν ανάγκη.

Από την πλευρά της η Νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου κ. Βάνα Παπαστεργίου, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή στη βία, όπου και αν αυτή στρέφεται, σε οποιοδήποτε χώρο και αν μπορεί να εντοπιστεί.

Τα βήματα ενάντια στο φόβο έγιναν στην Κομοτηνή

Πάνω από 200 άτομα σε 7 χρόνια έχει φιλοξενήσει ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών

Κρίσιμος για την προστασία των γυναικών είναι ο ρόλος του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, με την Βασιλική Γαντά, διοικητική υπάλληλο του Ξενώνα, να σημειώνει πως η δομή τους αποτελεί τον τελευταίο σταθμό, όταν μια γυναίκα βρίσκει τη δύναμη να απομακρυνθεί από το βίαιο περιβάλλον, και χρειάζεται να διαμείνει σε ένα ασφαλές μέρος.

Ο Ξενώνας είναι ο μοναδικός στην ΑΜΘ, και από το 2014 μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει 202 άτομα, 110 γυναίκες και 92 παιδιά. Τα παιδιά είχαν ηλικίες από 2 μηνών έως και 17 χρονών, και οι γυναίκες από 18 μέχρι και 70 ετών. Αυτή τη στιγμή στον Ξενώνα, που έχει δυναμικότητα για 20 άτομα, φιλοξενούνται 11 άτομα.

Το δίκτυο δομών που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, τόνισε, έχει βοηθήσει σημαντικά, ενώ και το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, μπορεί να απευθυνθεί άμεσα σε αυτό με σκοπό να απομακρυνθεί άμεσα μια γυναίκα από τη βία.

Ενημέρωση από την ΧΕΝ

Από την πλευρά της η κ. Ροδόπη Στανκοπούλου, πρόεδρος της ΧΕΝ Κομοτηνής, σημείωσε πως έρχονται σε επαφή με τον κόσμο, για να ενημερώσουν το κοινό για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες.

Θέλουν με αυτό τον τρόπο να τους ευαισθητοποιήσουν για την βία, σημείωσε. «Τα σημάδια υπάρχουν από την αρχή, δεν πρέπει να τα προσπερνάμε» σημείωσε, προτρέποντας όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, να απευθύνονται στις αρχές.

Οι νόμοι, σημείωσε, έχουν αλλάξει, η αστυνομία πλέον είναι κοντά στις γυναίκες, και αυτό που μένει είναι να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, και όλα θα έρθουν. «Το μέλλον ανήκει στις γυναίκες» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Παρούσα και η Ελληνική Αστυνομία στην εκδήλωση

Ενεργοποίηση των φορέων για το πρόβλημα

Βασικός διοργανωτής των δράσεων του εξαημέρου «144 ώρες κατά της ΒΙΑΣ υπέρ των ΓΥΝΑΙΚΩΝ» είναι το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, με την διαχειρίστρια του έργου κ. Σοφία Χατζησαββίδου να τονίζει πως ο Δήμος Κομοτηνής και η ΔΚΕΠΠΑΚ, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, προχωρήσαν σε αυτή την κίνηση θεωρώντας πως όσο περισσότερο ακούγεται το ζήτημα και όσο περισσότερο προβάλλεται, τόσο περισσότερο προβληματίζεται το κοινό και ανησυχεί για την έκταση που παίρνει.

Ήδη το 2021 είδαμε 13 δολοφονίες γυναικών, εκατοντάδες καταγγελίες, με όλα να δείχνουν ότι το πρόβλημα όχι απλά δεν φεύγει, αλλά μεγεθύνεται. Παρόλα αυτά είναι θετικό ότι την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότερο μιλάμε για αυτά τα θέματα, οι γυναίκες προχωρούν σε καταγγελίες, και δεν αποτελεί θέμα ταμπού.

Με τη δράση αυτή, το exagono κάνει την πρεμιέρα του στην κοινωνία της πόλης, και ετοιμάζει ένα χρόνο με πολλές κοινωνικομορφωτικές δράσεις εμπλέκοντας τους νέους ανθρώπους, όπως έκανε στο βίντεο ενημέρωσης για το θέμα της κακοποίησης, στο οποίο συμμετέχουν 27 εθελοντές περνώντας το ενθαρρυντικό μήνυμα ότι οι νέοι τάσσονται κατά της βίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.