«Βημα Βημα»: Ενα συγχρονο Κεντρο Φυσικοθεραπειας ανοιξε τις πορτες του στην Κομοτηνη

Ειδικές μέθοδοι θεραπείας για βρέφη και παιδιά Ελευθερία Μπακαλίδου, ιδιοκτήτρια του Κέντρου «Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και γι’ αυτό χρειάζεται μοναδική θεραπεία»

Ένα πρωτοποριακό κέντρο φυσικοθεραπείας έχει ανοίξει στην Κομοτηνή, το οποίο εξειδικεύεται στη θεραπεία σε βρέφη και παιδιά. Ο λόγος για το Κέντρο Παιδιατρικής & Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας, «Βήμα Βήμα», το οποίο διευθύνει η κ. Ελευθερία Μπακαλίδου, ειδική NDTφυσικοθεραπεύτρια. Η κ. Μπακαλίδου, απόφοιτη του τμήματος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, έπειτα από πολυετή εκπαίδευση στην παιδιατρική αποκατάσταση έχει εξειδικευτεί στις μεθόδους Νευροεξελικτικής Αγωγής (NDT Bobath) σε βρέφη και παιδιά και στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (Sensory Integration, S.I)

 

«Κάθε παιδί χρειάζεται διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση»

 
Η Παιδιατρική φυσικοθεραπεία απευθύνεται σε παιδιά με κινητικές ή/και αισθητηριακές αποκλίσεις και καλύπτει το ηλικιακό εύρος από τη γέννηση του παιδιού έως την ενηλικίωση του. Στόχος είναι η ενθάρρυνση και βελτίωση της ικανότητας του παιδιού να κινείται και να λειτουργεί με όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό τρόπο, ενεργώντας επιτυχώς στο περιβάλλον του. Σημειωτέον ότι το θεραπευτικό πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο πλήρως στις ανάγκες του κάθε παιδιού, διότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και γι’ αυτό χρειάζεται μοναδική θεραπεία.

 

Τι συνιστά η πρώιμη παρέμβαση για την αναπτυξιακή περίοδο του βρέφους

 
Βαρύνουσα σημασία έχει η πρώιμη παρέμβαση, δηλαδή η θεραπεία που απευθύνεται σε πρόωρα νεογνά και σε βρέφη από την γέννηση έως την ηλικία των 3 ετών. Η χρονική αυτή περίοδος, όπως εξήγησε η ειδική φυσικοθεραπεύτρια,  είναι σημαντική στην ανάπτυξη του παιδιού, γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση είναι σημαντικές. Τούτο διότι στην αναπτυξιακή περίοδο του βρέφους, ο νεαρός οργανισμός μπορεί να μαθαίνει νέες αποτελεσματικές κινητικές δυνατότητες  και να κατακτά σωστά κινητικά πρότυπα μέσα από ακριβείς κατευθυνόμενους χειρισμούς και ερεθίσματα που του παρέχει ο παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής. Από την όλη θεραπευτική διαδικασία δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γονείς, στους οποίους δίνονται κατάλληλες συμβουλές και παροτρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της κινητικής εκπαίδευσης.

 

Πώς λειτουργεί ο παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής NDT

 
Εμβαθύνοντας στον ρόλο του παιδιατρικού φυσικοθεραπευτήNDT, η ίδια εξήγησε ότι «χρησιμοποιεί τα χέρια του και το σώμα του, εφαρμόζει τεχνικές διευκόλυνσης Bobath με στόχο την προετοιμασία και την εκπαίδευση της σωστής στάσης και κίνησης, οι οποίες εξασφαλίζουν στο παιδί την ικανότητα να κατακτήσει σημαντικούς λειτουργικούς στόχους».

 

Οι γονείς σημαντικός παράγοντας στη θεραπεία

 
Μετά από την αξιολόγηση κάθε περίπτωσης ενός παιδιού, η κ. Μπακαλίδου εξήγησε πως «ο θεραπευτής είναι πλέον σε θέση να εντοπίσει τυχόν διαταραχές στην κινητική ανάπτυξη του παιδιού, στην ισορροπία του, στην στάση του σώματος, στον τρόπο της βάδισης, στην ποιότητα του μυϊκού τόνου, στον έλεγχο και συντονισμό των κινήσεων». Σε όλη την αναφερθείσα διαδικασία, ως πολύ σημαντική χαρακτηρίζεται η συνεργασία θεραπευτή-παιδιού-γονέα. Ο γονέας ενημερώνεται και μαθαίνει να εκτελεί ο ίδιος χειρισμούς και ασκήσεις στο σπίτι, που προάγουν τη φυσιολογική κίνηση του παιδιού τους.
 
Info
Το Κέντρο Βήμα Βήμα βρίσκεται στον οικισμό Ροδίτη, επί της Επαρχιακής Οδού Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης
Στοιχεία επικοινωνίας 2531030668, 6982375964
Περαιτέρω πληροφορίες στο e-mail: [email protected]καιστην σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/el.bakalidou

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.