Βγαζοντας την επιληψια απο τη σκια της

Ενημερωτική εκδήλωση για την ενεργοποίηση του Συλλόγου Φίλων και Ασθενών με Επιληψία Θράκης « ΕΠΙΣΠΕΥΔΩ» και στην Ροδόπη

Την δραστηριοποίησή του και στο νομό Ροδόπης «εγκαινίασε» την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, ο νεοσύστατος Σύλλογος Φίλων και Ασθενών με Επιληψία Θράκης «ΕΠΙΣΠΕΥΔΩ».
 
Ο Σύλλογος μετρά μόλις έναν χρόνο ζωής και 60 μέλη κυρίως από την περιοχή του Έβρου, απ’ όπου και ξεκίνησε η δραστηριοποίησή του, ωστόσο έφτασε η ώρα της ανάπτυξής του στο σύνολο της Θράκης και ειδικότερα στην Ροδόπη, την οποία και εγκαινίασε με την ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Ζώντας την Επιληψία» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 

Στόχος του συλλόγου και κατ’ επέκταση της προαναφερθείσας εκδήλωσης, όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου, ομότιμη καθηγήτρια Νευρολογίας του ΔΠΘ κ. Χαριτωμένη Πιπερίδου, είναι η προσέγγιση των ασθενών, η ενημέρωση των συγγενών και των γιατρών τους και κυρίως η πλήρης εξάλειψη του στίγματος που υπάρχει για τη νόσο και το οποίο είναι αυτό που κυρίως επηρεάζει και οδηγεί στην απομόνωση τους ασθενείς.
 
«Στόχος μας είναι να βγάλουμε την επιληψία από την σκιά» τόνισε η ίδια εξηγώντας πως   ο φόβος γύρω από τη νόσο, με ό,τι αυτό συνυφαίνεται δεν είναι ένα ελληνικό αλλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Μάλιστα η ίδια δήλωσε αισιόδοξη καθότι σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα στον ελλαδικό χώρο και κυρίως στο Έβρο, το ποσοστό όσων γνωρίζουν τα απαραίτητα για τη νόσο είναι μεγαλύτερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Υπάρχει προκατάληψη απέναντι στην επιληψία 

Η επιληψία είναι μια χρόνια νόσος, η οποία αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες και επηρεάζει πολλές πτυχές της καθημερινότητας.  Όπως επεσήμανε η κ. Πιπερίδου «η συχνότητα της στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται σε 0.8-1% συνεπώς αφορά σημαντικό ποσοστό, είτε άμεσα είτε έμμεσα» για να εξηγήσει πως  η ευπαθής επιληψία στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι συνήθως θεραπεύσιμη όπως αντίστοιχα αρκετές μορφές αυτής, που αντιμετωπίζονται με φάρμακα.  
 

Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε «θα πρέπει να γνωρίζουμε για την επιληψία και να έχουμε θετικά αισθήματα. Να μην φοβούνται τα παιδιά, οι γονείς τους κ.ο.κ. και  να ενημερώνουν τους δασκάλους και τον κοινωνικό περίγυρο τους, γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που το κρύβουν γιατί υπάρχει προκατάληψη».
 
Τα στοιχεία της νόσου παρουσίασε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η κ. Πιπερίδου, ενώ ακολούθως μίλησαν οι κ.κ. Κατερίνα Τερζούδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας του ΔΠΘ και Πηνελόπη Βλατινού, Εργοθεραπεύτρια Νευρολογικής Κλινικής ΠΓΝΕ, για τα θέματα της εκπαίδευσης, εργασίας, οδήγησης και τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής των ατόμων με επιληψία, αντίστοιχα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.