Βελτιωνοντας την Ψυχικη και Σωματικη Υγεια Παιδιων και Εφηβων

Εκδήλωση από το παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης

Εκδήλωση Αγωγής Υγείας με θέμα «Ψυχική και Σωματική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου στην Καπναποθήκη του Δήμου Κομοτηνής το παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης.
 
Ομιλητές στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 15 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου αλλά και την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ήταν οι Κώστας Γκοτοσίδης και Κωνσταντίνος Μάινας. 

Οδυσσέας Κουτσογιάννης «Ευτυχώς για την Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με καρκίνο καταφέρνει να τον νικήσει»

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του παραρτήματος Κομοτηνής της Αντικαρκινικής κ. Οδυσσέας Κουτσογιάννης, το παράρτημα αποφάσισε να κάνει την εκδήλωση αυτή, γιατί θεωρεί πως ο παιδικός καρκίνος επηρεάζει ιδιαίτερα και γονείς και παιδιά.
 
Άλλωστε είναι ένα σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως, μιας και κάθε χρόνο νοσούν περίπου 300.000 παιδιά, με τους ασθενείς στην Ελλάδα να υπολογίζονται γύρω στους 300 ετησίως.
 
Ευτυχώς για την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Κουτσογιάννης, το μεγαλύτερο ποσοστό καταφέρνει να νικήσει τον καρκίνο, κάτι που θεωρεί πως οφείλεται στις καλές υπάρχουσες δομές, τις οποίες ευχήθηκε να κρατήσουν όρθιες για να μπορέσουν να κρατήσουν υψηλά τα ποσοστά επιβίωσης. 

Κώστας Γκοτοσίδης «Δεν υπάρχει ο όρος καλός γονιός, αλλά ο όρος επαρκής γονιός, που οφείλει να έχει πάνω από όλα άνευ όρων αγάπη»

Για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μίλησε ο κ. Κώστας Γκοτοσίδης, στρατιωτικό γιατρός, ψυχίατρος της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιώτης γιατρός, ο οποίος επέλεξε να μην επεκταθεί σε θέματα νοσολογίας ή ψυχιατρικών συμπτωμάτων, που ανήκουν περισσότερο στον τομέα των παιδοψυχιάτρων, και να επικεντρωθεί σε κάποια πολύ σημαντικά και χρήσιμα κατά τη γνώμη του εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη και στην ψυχοθεραπεία και γενικότερα στην ψυχική υγεία, όπως η διαπραγμάτευση, τα οποία θα φανούν χρήσιμα στο δύσκολο έργο της τέχνης του να είναι κάποιος γονιός.
 
Όπως σημείωσε δεν υπάρχει ο όρος καλός γονιός, αλλά ο όρος επαρκής γονιός, που οφείλει να έχει πάνω από όλα άνευ όρων αγάπη, η συμπεριφορά του να διαπνέεται από ειλικρίνεια, σεβασμό και αποδοχή για το παιδί και να αφιερώνει τον απαραίτητο και τον ουσιαστικό χρόνο στο παιδί.

Κωνσταντίνος Μάινας «Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά μιας και φαίνεται ότι το κάπνισμα δείχνει αυξητικές τάσεις στην παιδική και την εφηβική ηλικία»

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μάινας, καρδιολόγος εξειδικευμένος στην παιδοκαρδιολογία, μίλησε για τη σωματική υγεία των παιδιών, με ιδιαίτερη αναφορά στο κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, και στους κινδύνους του.
 
Τα μηνύματα, τόνισε, δεν είναι ενθαρρυντικά μιας και φαίνεται ότι το κάπνισμα δείχνει αυξητικές τάσεις στην παιδική και την εφηβική ηλικία.
 
Όμως και το παθητικό κάπνισμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και φαίνεται πια από τις τελευταίες μελέτες ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το παθητικό κάπνισμα είναι σχεδόν ίδιοι με το ενεργητικό, με τα παιδιά να διατρέχουν κινδύνους μέσα στο σπίτι ή στα κέντρα διασκέδασης από την παρουσία του καπνού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.