Βαζοντας τις ιστοριες της κατοχης και στην περιοχη μας μεσα στις σχολικες αιθουσες

Τρόπους εισαγωγής της τοπικής ιστορίας στο μάθημα της Ιστορίας εξέτασε η διημερίδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης

Σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για την διημερίδα «Το Φαινόμενο του Ναζισμού και η Διδασκαλία της Ιστορίας της Περιόδου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» που διοργάνωσαν την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ροδόπης « Οι Τρεις Ιεράρχες » σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας, Έρευνας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Οι εισηγήσεις της διημερίδας έλαβαν χώρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής το απόγευμα της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου, ενώ το πρωί του Σαββάτου έλαβαν χώρα εισηγήσεις, βιωματικά σεμινάρια και ιστορικός περίπατος. Εισηγήσεις έγιναν από μέλη του διδακτικού προσωπικού και ερευνητές πανεπιστημιακών τμημάτων του ΔΠΘ, του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ, ενώ συνεργάστηκαν και εκπαιδευτικοί της περιοχής μας.

Απαραίτητη η γνωριμία με το παρελθόν

«Ο Σύλλογος, πέρα του συνδικαλιστικού τμήματος της δράσης του, έχει εκ του καταστατικού του επιμορφωτικό ρόλο και οφείλει να έχει κοινωνική παρέμβαση σε όσα συμβαίνουν στην πόλη, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και άλλους φορείς ως ζωντανό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, με ενημερωτικές δράσεις σαν αυτή της Παρασκευής», σημείωσε ο Πρόεδρος του κ. Στέφανος Μακρυγιάννης.

Τις συγκεκριμένες  δραστηριότητες είχαν ξεκινήσει λίγο πριν τους διακόψει η  πανδημία, και τώρα τις συνεχίζουν, θεωρώντας πως είναι πολύ σημαντικές γιατί επιχειρούσαν να συνδέσουν την τοπική ιστορία με την ευρύτερη ιστορία όλης της χώρας.

Παράλληλα βρίσκουν τρόπους να εισάγουν στα τμήματα τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας, η οποία εν πολλοίς είναι εξοβελισμένη από τα σχολικά βιβλία που έχουν μια γενική θεώρηση της ιστορίας της χώρας, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σημαντικό θεωρούν όμως και να ασχοληθούν με τη διδασκαλία της περιόδου της κατοχής, γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Μακρυγιάννης βλέπουμε πως σήμερα ζούμε ξανά εποχές που αυξάνεται ο ρατσισμός και ο φασισμός, και το έχουμε δει στα πολιτικά πράγματα του τόπου, και είναι εξαιρετικά σημαντικό οι εκπαιδευτικοί και στη συνέχεια οι μαθητές, να αντλήσουν από την εμπειρία του παρελθόντος.

«Πως ο ελληνικός λαός όχι μόνο την περίοδο του Αλβανικού  μετώπου, αλλά και τα επόμενα τέσσερα χρόνια έζησε σε ένα τέτοιο καθεστώς αντιμετωπίζοντάς το, με αποτέλεσμα να έρθει τελικά η απελευθέρωση» ανέφερε.

Άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πόλη της Κομοτηνής, όπου μια κοινότητα της πόλης, η Εβραϊκή, αφανίστηκε στο ολοκαύτωμα, και η ίδια η πόλη απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις της αντίστασης, ένα μήνα πριν την Αθήνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.