Βαθυτερα το χερι στην τσεπη βαζουν οι ασφαλισμενοι

Έκπληξη, απορία και μερικές φορές καχυποψία αντικρίζουν όλο και συχνότερα στα πρόσωπα των πελατών τους οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης, κάθε φορά που τους ανακοινώνουν το ύψος του λογαριασμού για τα φάρμακα που παραδίδουν. «Πολλοί μας ρωτάνε αν κάναμε λάθος στο λογαριασμό, ενώ υπάρχουν και ασθενείς, οι οποίοι «κόβουν» φάρμακα, επειδή δεν τους φτάνουν τα λεφτά», μας αποκαλύπτει συγκλονισμένος ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του γίνονται καθημερινά μάρτυρες πρωτόγνωρων και εξαιρετικά επικίνδυνων φαινομένων, που καταδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο πλέον τρόπο το αδιέξοδο που έχει επιφέρει η πολιτική λιτότητας στην ελληνική κοινωνία. Άνθρωποι, που αναγκάζονται να κάνουν οικονομία, κόβοντας ή περιορίζοντας τα φάρμακά τους, για να εξασφαλίσουν άλλες πρωτεύουσες ανάγκες επιβίωσης, βάζουν ισχυρή υποψηφιότητα ώστε να πρωταγωνιστήσουν σε μια από τις ανθρώπινες τραγωδίες, που κατά καιρούς ανακύπτουν, όπως αυτή με τη 12χρονη μαθήτρια, που έπασχε από επιληψία και άφησε την τελευταία της πνοή την περασμένη Τρίτη.


Αλέξανδρος Τσαπέκος «Εφεύρεση του Υπουργείου Υγείας η τιμή αναφοράς»

Αυτά, βέβαια, ουδόλως φαίνεται να απασχολούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία με σταθερές και μεθοδικές ενέργειες φροντίζει να μετακυλύει το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Η «εφεύρεση» του Υπουργείου, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, ακούει στο όνομα «τιμή αναφοράς». Πρόκειται για την τιμή, που πληρώνει το ασφαλιστικό ταμείο για κάθε φάρμακο, όπως μας εξηγεί, ανεξάρτητα από το πραγματικό κόστος του χορηγούμενου φαρμάκου. Τη διαφορά ανάμεσα στην «τιμή αναφοράς» και στην πραγματική τιμή του φαρμάκου καλείται να την καλύψει ο ίδιος ο ασθενής, ανεξάρτητα από το ύψος, στο οποίο ορίζεται η συμμετοχή του, ακόμα κι αν αυτή είναι μηδενική. Μάλιστα, τα παραπάνω ισχύουν πλέον και για τα πρωτότυπα και για τα γενόσημα φάρμακα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να είναι εγκλωβισμένος και η μόνη του επιλογή είναι να βάλει το χέρι του ακόμα βαθύτερα στην τσέπη.

Τα «παράδοξα» στον υπολογισμό της συμμετοχής, με βάση την τιμή αναφοράς

Ένα χαρακτηριστικό παράδοξο- που για τους εμπνευστές των «αλχημειών» μόνο παράδοξο δεν πρέπει να είναι, παρουσιάζεται στη συνταγή, που επισυνάπτεται παρακάτω. Το πρώτο αναγραφόμενο φάρμακο, το οποίο προμηθεύεται έγκυος γυναίκα για τη διευκόλυνση της φυσιολογικής κύησης, έχει πραγματική τιμή ανά μονάδα 7,30 ευρώ, ενώ η τιμή αναφοράς έχει οριστεί από το Υπουργείο στο 1,31 ευρώ. Παρότι για το συγκεκριμένο δεν υπάρχει γενόσημο, η έγκυος γυναίκα αναγκάζεται να πληρώσει το ήμισυ της διαφοράς, που προκύπτει, δηλαδή 18,03 ευρώ.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει συγκεντρώσει κι άλλες, μεμονωμένες μεν, αλλά σε καθημερινή βάση ανακύπτουσες, παράδοξες περιπτώσεις:

Ενδεικτικά παρατίθενται οι εξής:

• Δύο κουτιά Escitalopram 20 mg (ονομασία δραστικής,
αντικαταθλιπτικό) με λιανική τιμή 36,38 ευρώ θα έπρεπε να έχουν
συμμετοχή (25%) 9.09 ευρώ.

Πάρα ταύτα λόγω της τιμής αναφοράς, η οποία για τα δύο κουτιά
είναι 17,90 ευρώ, η συμμετοχή βγαίνει ως εξής:

25% των 17.90 ευρώ = 4.5 ευρώ συν την διαφορά 36,38-17,90=18,48 συν το
ένα ευρώ ανά συνταγή, και άρα ο ασθενής πληρώνει 4,5+18,48+1=23,98, δηλ. 65% συμμετοχή.

• Allopurinol 100 mg (ονομασία δραστικής για ουρική αρθρίτιδα) με
Λ.Τ. 2,41 θα πλήρωνε 0,60 ευρώ με 25%, επειδή όμως η Τ.Α. είναι 0.96, άρα :
0,24 +1,45 +1= πληρώνει 2,41 ευρώ δηλ. συμμετοχή 100%, όση η λιανική
του τιμή!

• pregabalin 75 mg (ονομασία δραστικής, για το νευρικό σύστημα –
αντιεπιληπτικό, χωρίς να υπάρχει άλλο γενόσημο) με Λ.Τ. 46,26 θα
πλήρωνε 11,56 με 25%. Επειδή όμως η Τ.Α. είναι 13,01, άρα:
3,25+ 16,63 (το μισό της διαφοράς ΛΤ-ΤΑ) +1 = πληρώνει 20,88 ευρώ,
δηλ. συμμετοχή 45%

• Atorvastatin 40 mg(ονομασία δραστικής το οποίο είναι γενόσημο
κατά της χοληστερίνης) με ΛΤ 26,48 θα πλήρωνε 6,62 ευρώ με 25%. Επειδή όμως η Τ.Α. είναι 9,10, άρα : 2,28+17,38(διαφορά ΛΤ-ΤΑ) +1 = πληρώνει 20,66 , δηλ. συμμετοχή 78%.

Στο 32% ο μέσος όρος της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα

Ο κ. Τσαπέκος διευκρίνισε ότι πριν από λίγες εβδομάδες το Υπουργείο Υγείας προέβη σε αλλαγές ως προς τον υπολογισμό της τιμής αναφοράς, με αποτέλεσμα να διορθωθούν σε έναν βαθμό οι μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματική τιμή και να περιοριστεί κατά τι το βάρος που μετακυλύεται στους ασφαλισμένους. Εντούτοις, η επιβάρυνση των ασφαλισμένων εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά ποσοστά, έχοντας τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το διάστημα πριν από την επιβολή των αλλαγών. Παλαιότερα, η μέση συμμετοχή κινούταν στα επίπεδα του 12,5% για τον ασφαλισμένο, ενώ πλέον έχει εκτοξευτεί στα επίπεδα του 32%. Δε λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις, όπως διαφάνηκε από τα παραπάνω παραδείγματα, που το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50% και αγγίζει δυσθεώρητα επίπεδα.

Σταδιακή μεταφορά φαρμάκων στην «αρνητική λίστα» και στα μη συνταγογραφούμενα

Σα να μην έφτανε η κούρσα ανόδου στις συμμετοχές των ασφαλισμένων, άλλες δύο παρεμβάσεις του Υπουργείου επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση, δημιουργώντας πρόσθετα βάρη. Η μία αφορά στην «αρνητική λίστα» φαρμάκων, τη λίστα δηλαδή με τα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται καθόλου, και ο ασθενής καλείται να τα πληρώσει στο ολόκληρο. Όσο περνάει ο καιρός, μας εξηγεί ο κ. Τσαπέκος, όλο και περισσότερα φάρμακα μεταφέρονται από τη θετική στην αρνητική λίστα φαρμάκων, αιφνιδιάζοντας καθημερινά τόσο τους ασθενείς, όσο και τους φαρμακοποιούς. Η ίδια τακτική ακολουθείται και με τα λεγόμενα κοινόχρηστα φάρμακα, δηλαδή τα μη συνταγογραφούμενα, όπου μάλιστα έχουν παρατηρηθεί και οι πρώτες ανατιμήσεις μετά από την απελευθέρωση. «Αρχικά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ήταν 800, μετά πήγαν 900, μετά 1000…», παρατήρησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι «πλέον τα αντιβηχικά σιρόπια ή αναλγητικές αλοιφές έχουν φύγει από τις λίστες, που ο ασθενείς πλήρωνε μόνο τη συμμετοχή του, και τα πληρώνει 100%».

Πρόταση για προσφυγή στις εισαγγελικές αρχές

«Ο κόσμος διαμαρτύρεται», σημειώνει ο κ. Τσαπέκος, «κι εμείς πρέπει να εξηγούμε στον καθένα πώς προκύπτει η κάθε τιμή». Για το λόγο αυτό, εξάλλου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει να μοιράζει 5.000 ενημερωτικά φυλλάδια στη Ροδόπη. Το κυρίαρχο, βέβαια, δεν είναι μόνο να ενημερωθεί ο ασθενής, αλλά να έχει και την οικονομική ευχέρεια να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Ο κ. Τσαπέκος, εκφράζοντας την ανησυχία του για το φαινόμενο της διακοπής ή του περιορισμού των φαρμάκων από ασθενείς λόγω οικονομικής αδυναμίας, δήλωσε διατεθειμένος να προτείνει στους συναδέλφους του την προσφυγή μέσω του Φαρμακευτικού Συλλόγου στις εισαγγελικές αρχές. «Θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που αγγίζει τα όρια του ποινικού αδικήματος», υπογράμμισε, «διότι κάποια στιγμή ένας ασθενής θα πάθει κάτι, επειδή δεν παίρνει τα φάρμακα, που δεν έχει να τα πληρώσει…».

«Ήδη κλείνουν τα φαρμακεία της γειτονιάς και ετοιμάζουν φαρμακεία σε πολυκαταστήματα»

Ταυτόχρονα, σε δεινή θέση λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών έχουν περιέλθει και οι επαγγελματίες φαρμακοποιοί. «Τα φαρμακεία περνούν μια πολύ δύσκολη περίοδο», σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, για να συμπληρώσει ότι «ήδη στην Κομοτηνή έκλεισαν 3, ενώ στην Αθήνα ετοιμάζονται να κλείσουν γύρω στα 1000». «Υπάρχουν πάρα πολλά φαρμακεία», συνέχισε, «που δεν τους δίνουν οι αποθήκες φάρμακα με πίστωση, και αναγκάζονται να πληρώνουν τοις μετρητοίς. Αν μας κατεβάσουν κι άλλο το ποσοστό, που ήδη το λένε και το διατυμπανίζουν, θα προκύψει πολύ σύντομα το κλείσιμο κι άλλων φαρμακείων. Θα κλείσουν φαρμακεία από τη γειτονιά και από τα χωριά, ιδίως από τα μικρά που έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Εντέλει θεωρώ ότι θα χάσει ο ασθενής, που μας έχει στήριγμά του, γιατί είμαστε δίπλα του πάντα, είμαστε αυτοί που του δανείζουμε φάρμακα, όταν δεν μπορεί να βρει το γιατρό του ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Κι αν με το καλό για τους μεγαλοεπενδυτές και για τα σούπερ μάρκετ καταφέρουν να πάρουν τα φαρμακεία, τότε θα έχουμε την απρόσωπη σχέση του ασθενή με τον μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος θα λέει «πλήρωσέ τα και πάρ’ τα ή αν δεν έχεις, σήκω φύγε». Στον φαρμακοποιό όμως βρίσκει ο ασθενής μια διέξοδο, θα μπορέσει να πάρει ένα φάρμακο δανεικό». Κλείνοντας, ο κ. Τσαπέκος εκτίμησε ότι τις «παρενέργειες» των πρόσφατων μέτρων, που ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο και τα πολυκαταστήματα, θα τις διαπιστώσουμε από τον Οκτώβριο. «Ήδη στην Αθήνα ετοιμάζουν φαρμακεία σε μεγάλα καταστήματα», επισήμανε, «ενώ και στον Έβρο έχω μια πληροφορία ότι αναζητούν φαρμακοποιό για ένα πολυκατάστημα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.