«Βασικος στοχος η κατασκευη νεου νοσοκομειου αλλιως η αναβαθμιση του υπαρχοντος»

Ξεκαθάρισε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης στο θεματικό περιφερειακό συμβούλιο για τις δομές δημόσιας υγείας

Τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη διεξήχθη το θεματικό περιφερειακό συμβούλιο για την υγεία. Θυμίζουμε ότι η προχθεσινή συνεδρίαση ήρθε σε συνέχεια του από 12 Δεκεμβρίου 2014 περιφερειακού συμβουλίου που είχε συγκληθεί στην Αλεξανδρούπολη για τον ίδιο λόγο αλλά εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο στον ποταμό Έβρο είχε διακοπεί. Σκοπός του εν λόγω θεματικού περιφερειακού συμβουλίου ήταν να γίνει ενώπιων του αντιπροσωπευτικού οργάνου της περιφέρειας μια συζήτηση για την κατάσταση των παροχών της Δημόσιας Υγείας στην ΠΑΜ-Θ, η καταγραφή της κατάστασης του εξοπλισμού, της λειτουργίας και των υποδομών Δημοσίων Νοσοκομείων της ΠΑΜ-Θ αλλά και η υποβολή προτάσεων για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην περιφέρεια. 

«Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ασχολήθηκε με το θέμα του νοσοκομείου Κομοτηνής προφανώς γιατί διαπραγματευόταν συνέχεια»

Εισηγητής της περιφέρειας για να εκθέσει την κατάσταση στο νομό Ροδόπης ήταν ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος ο οποίος στην αρχή της εισήγησης του ξεκαθάρισε πως «σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειάς μας επιβάλλεται να λειτουργεί ένα σύγχρονο νοσοκομείο. Σύγχρονο, δεν σημαίνει απαραίτητα μεγάλο. Θέλουμε ένα νοσοκομείο που να έχει τουλάχιστον τις βασικές κλινικές, να θεραπεύει άμεσα τις περισσότερες περιπτώσεις και να μπορεί να παραπέμψει και να δώσει λύσεις στα δύσκολα» ενώ στη συνέχεια έκανε μια μικρή αναδρομή στις επαφές που είχε η περιφέρεια με τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα για το θέμα του νοσοκομείου Κομοτηνής. «Στις επαφές μας με το Υπουργείο Υγείας, το προηγούμενο διάστημα με την κυβέρνηση Σαμαρά είχε διαφανεί πως δεν ήταν δυνατόν να εξασφαλισθούν πιστώσεις από το νέο ΕΣΠΑ για το νοσοκομείο της Κομοτηνής, μιας και αυτό δεν εντασσόταν στον κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν ασχολήθηκε με το θέμα» σημείωσε ο κ. Μέτιος, σχολιάζοντας με νόημα για την κωλυσιεργία πως συνέβη «προφανώς γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα διαπραγματευόταν συνέχεια».
 
Ωστόσο ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «οι επερχόμενες εκλογές και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές, να αλλάξουν τον κεντρικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και ίσως να υπάρξει ένα παράθυρο επιπλέον διεκδικήσεων για τη χρηματοδότηση κατασκευής νέου νοσοκομείου». Αλλιώς κατά τον κ. Μέτιο «θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα αυτή, είτε πιθανώς μέσω του πακέτου Γιούνκερ, είτε μέσω ΣΔΙΤ, με τη μέθοδο της άντλησης κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη σταδιακή αποπληρωμή του κατασκευαστή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας». 

«Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη στατική επάρκεια του υπάρχοντος κτιρίου»

«Βασικός μας στόχος είναι η κατασκευή νέου νοσοκομείου» ξεκαθάρισε στη συνέχεια ο κ. Μέτιος διαφορετικά «αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί ανέφικτο και με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά και η αναβάθμιση της λειτουργίας και των υποδομών του υπάρχοντος νοσοκομείου». Αξιολογώντας μάλιστα τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η περιφέρεια στη δεύτερη περίπτωση στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη μέριμνας για τη στατική επάρκεια του υπάρχοντος κτιρίου. «Οι υπάρχουσες μελέτες που λαμβάνουν υπόψη τους τη σύγχρονη αντισεισμική νομοθεσία, ανέδειξαν το πρόβλημα της στατικότητας, ως προς τους αντισεισμικούς κανονισμούς που πλέον ισχύουν» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης για να διευκρινίσει στη συνέχεια πως «με βάση την προσέγγιση αυτή, όλες οι κτιριακές υποδομές που κατασκευάστηκαν με τις προδιαγραφές που ίσχυαν πριν 50 χρόνια, κρίνονται στατικά ανεπαρκείς κατά τους ισχύοντες σήμερα κανονισμούς. Οι παρεμβάσεις όμως που απαιτούνται για την ενίσχυση της στατικότητας του κτιρίου, καθώς και το κόστος τους, μπορούν να προκύψουν μόνο ύστερα από εξειδικευμένες στατικές μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν». Πλην της στατικότητας όμως κατά τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, πόροι πρέπει να εξευρεθούν και για την καλή γενική συντήρηση του υπάρχοντος νοσοκομείου και προς την κατεύθυνση αυτή η περιφέρεια σκοπεύει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο πρόγραμμα. 

«Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Μέτιος υπογράμμισε πως «για να έχουμε ένα καλό νοσοκομείο δεν αρκεί ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών υποδομών αλλά στόχος πρέπει να είναι η ποιοτική αναβάθμιση και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας». Απαριθμώντας μάλιστα τις προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε στην ανάγκη:
 
• στελέχωσης του τμήματος επειγόντων περιστατικών και των βασικών κλινικών από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό
• ενίσχυσης και ορθολογικής διαχείριση του νοσηλευτικού προσωπικού.
•  σύγχρονου και καλά συντηρημένου εξοπλισμού
• εξορθολογισμού της λειτουργίας του νοσοκομείου
 
Ειδικά γι’ αυτό το τελευταίο ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης πρότεινε την εξέταση της προοπτικής συγχώνευσης σε έναν τομέα, κλινικών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν από μόνες τους αποτελεσματικά ενώ υπενθύμισε ότι «η ουσιαστική αναβάθμιση του νοσοκομείου Κομοτηνής είναι υπόθεση όλων μας στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης» εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι «η μέχρι τώρα εμπειρία μου, δείχνει πως αξίζει να υποστηρίξουμε το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.