Βασικες απαντησεις για τις επιδρασεις στην υγεια

Ημερίδα με θέμα «Ηλεκτρομαγνητικές Ακτινοβολίες – Επιπτώσεις στην υγεία» διοργανώθηκε από το ΤΕΕ Θράκης το περασμένο Σάββατο στο Ξενία. Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν ο Θωμάς Δ. Ξένος, Καθηγητής, Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. ο οποίος μίλησε με θέμα «Πιθανοί μηχανισμοί επίδρασης ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών σε έμβια όντα» και ο Ιωάννης Ν. Μάγρας, Καθηγητής Εμβρυολογίας – Τερατολογίας Μικροσκοπικής και Μακροσκοπικής Ανατομίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. ο οποίος παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Επιπτώσεις στην υγεία των έμβιων όντων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία».

 

Θ. Ξένος «Πρέπει να γνωρίζουμε τον κίνδυνο κι όχι να φοβόμαστε»

 Ο κ. Ξένος εξήγησε ότι το θέμα της ημερίδας αφορά στις Ηλεκτρομαγνητικές Ακτινοβολίες, το αν πρέπει να τις φοβόμαστε και το κατά πόσο συνδέονται με την καθημερινή μας πράξη, όπως και τις πιθανές επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία. «Κατ’ αρχήν κανείς δεν πρέπει να φοβάται. Πρέπει να γνωρίζει τον κίνδυνο, γιατί η κάθε τεχνολογία έχει θετικές κι αρνητικές πλευρές, τις οποίες εάν γνωρίζουμε ξέρουμε και πως θα προστατευθούμε.

 

Υπάρχει πολλή φιλολογία πάνω στο θέμα κινητή τηλεφωνία, ηλεκτρομαγνητικές επιδράσεις στους ανθρώπους και τα ζώα. Τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει και ούτε πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσουν. Ξέρουμε αρκετά πράγματα αυτή τη στιγμή, πολύ περισσότερα απ’ ό,τι γνωρίζαμε πριν μια δεκαετία ή πριν από 20 χρόνια. Ξέρουμε ότι υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά η άποψή μου είναι ότι οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτή τη στιγμή και σχετικά εύκολα», τόνισε.

 

Αναφορικά με τις σκοπιμότητες των αποτελεσμάτων ερευνών που ενίοτε δημοσιοποιούν οι εταιρίες και οι οποίες κάνουν λόγο για ακίνδυνες ηλεκτρομαγνητικές επιδράσεις, ο κ. Ξένος μίλησε για αμφίσημες έρευνες και διαφορετικά συμπεράσματα. «Υπάρχουν άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά όπου αμφισβητούνται κάποια αποτελέσματα ερευνών. Υπάρχει και μια δημοσίευση που αναφέρει ότι όλες οι έρευνες που δείχνουν ότι οι είναι ακίνδυνες οι ηλεκτρομαγνητικές επιδράσεις χρηματοδοτούνται από εταιρίες. Το πρόβλημα με τις επιδράσεις είναι το τι ψάχνεις κάθε φορά. Αν ψάχνεις για καρκίνο, για παράδειγμα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν πρόκειται να βρεις ποτέ τίποτα, εκεί έχω καταλήξει μετά από τόσα χρόνια. Αν όμως συζητάμε για άλλες επιδράσεις, βεβαίως και υπάρχουν, είναι μια πλειάδα, οι  οποίες δεν είναι τόσο τραγικές όσο τις φαντάζεστε. Ξεκινάνε από ψυχολογικές αντιδράσεις και καταλήγουν σε διαταραχές οργανικών συστημάτων και άλλες.

 

Το θέμα είναι ότι το αμφίσημο των αποτελεσμάτων των ερευνών οφείλεται στην μεθοδολογία που ακολουθείται, στο τι ψάχνει κάποιος, πώς το ψάχνει και κυρίως σε τι βάθος το ψάχνει. Η κατευθυνόμενη έρευνα μιας εταιρίας ήταν στο αν υπάρχει κίνδυνος καρκίνου. Εκεί πραγματικά αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει, όσο μπορεί να αποδειχθεί και να προχωρήσει σε βάθος κάτι τέτοιο. Η έρευνα εξετράπη της πορείας της, δεν ψάξαμε τα υπόλοιπα στοιχεία» είπε.

 

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι κάνουν έρευνες σε συνεργασία με την Ιατρική και την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. «Οι έρευνες είναι πολύπλοκες και δεν μπορεί να τις κάνει μόνος του ένας φορέας» είπε.  

 

Γ. Μάγρας «Κάθε χημική ουσία είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό από ένα επίπεδο και πάνω»

 Ο Γιάννης Μάγρας διατέλεσε Καθηγητής της Κτηνιατρικής επί 40 χρόνια μέχρι πριν δυο χρόνια. Έχει ασχοληθεί με την προηγμένη έρευνα του νευρικού συστήματος του εγκεφάλου και με την πειραματική εμβρυολογία και την τοξικολογία. «Με τον Καθηγητή των Τηλεπικοινωνιών κ. Ξένο εδώ και 22 χρόνια συνεργαζόμαστε και μελετούμε τις επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας επάνω σε πειραματόζωα, καθώς δεν γίνονται πειράματα στον άνθρωπο.

 

Κάθε χημική ουσία και κάθε φυσικός παράγοντας είναι επικίνδυνος για τον οργανισμό του ανθρώπου και των υπόλοιπων έμβιων όντων από ένα επίπεδο και πάνω. Το νερό, για παράδειγμα, χωρίς το οποίο δεν μπορούμε να ζήσουμε, είναι κι αυτό τοξικό από ένα επίπεδο και πάνω, με την έννοια ότι δεν μπορεί να πιει κάποιος ένα βαρέλι νερό. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τη φυσική επίδραση που έχει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή ακτινοβολία ραδιοσυχνότητας, η οποία ούτως ή άλλως εδώ και εκατομμύρια χρόνια υπάρχει ως συνδετικός παράγοντας, ως συνισταμένη της κοσμικής ακτινοβολίας, στην οποία έχει προσαρμοστεί πλήρως ο κάθε έμβιος οργανισμός πάνω στο φλοιό της γης.

 

Αυτή η ακτινοβολία για την οποία μιλούμε είναι τεχνητή, είναι επιπλέον ακτινοβολία. Έτσι, λοιπόν, ως φυσικός παράγοντας καθίσταται επικίνδυνος από ένα επίπεδο και πάνω. Επειδή όμως οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι ακτινοβολίες σε ένα φάσμα του συνόλου των ακτινοβολιών, μέσα σε αυτό το φάσμα έχουμε διάφορα επίπεδα ακτινοβολιών. Κάθε επίπεδο από αυτές τις ακτινοβολίες και πολλαπλασιαζόμενο επί την ισχύ του, άμεσα από ένα όριο και πάνω είτε θέλουμε είτε όχι μπορεί να προκαλέσει μία βλάβη στον οργανισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια ίσως να κάνει και καλό. Για παράδειγμα οι Ηλεκτρομαγνητικές Ακτινοβολίες χρησιμοποιούν μια συχνότητα που λέγεται ιατρική και χρησιμοποιείται για διαθερμίες γιατί βελτιώνει τους μύες αλλά παράλληλα προκαλεί και βλάβες. Για να δούμε πού και αν προκαλεί βλάβες χρησιμοποιήσαμε ένα πειραματικό μοντέλο, το πιο ευαίσθητο που μπορέσαμε να βρούμε κι αυτό ήταν το έμβρυο των πολύ μικρών πειραματόζωων, δηλαδή των ποντικών και των αρουραίων. Είπαμε πως αν δεν συμβεί σ’ αυτά τα πειραματόζωα μετά από έντονη έκθεση σε ακτινοβολία κατά μείζονα λόγο δεν υπάρχει πρόβλημα στον άνθρωπο. Εάν, όμως, υπάρχει πρόβλημα στο έμβρυο των πολύ μικρών πειραματόζωων υπάρχει ένδειξη ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι παρόμοιο στον άνθρωπο, ο οποίος γεωμετρικά είναι τεράστιος. Το έμβρυο του ανθρώπου και των μεγάλων θηλαστικών στην αρχή της κυοφορίας είναι ένας πολύ μικρός κι ευαίσθητος οργανισμός.

 

Όταν ξεκινά μια έρευνα οι έμπειροι γνωρίζουν τι θα βρουν. Πριν από 22 χρόνια –  μάς ρωτούσαν τότε από τις ΗΠΑ τι βρήκαμε στα πειράματά μας – ξεκινήσαμε να μελετούμε την επίδραση των ακτινοβολιών επάνω στα έμβρυα πειραματόζωων για να μεταφέρουμε τις πληροφορίες στο έμβρυο του ανθρώπου».

 

-Κινητά τηλέφωνα

 

Μιλώντας για την ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου, ο Καθηγητής εξήγησε ότι κάτω από το δέρμα του αυτιού υπάρχουν όργανα και μάλιστα επιτελικά που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. «Οι διαστάσεις του πεδίου της ακτινοβολίας ενός κινητού τηλεφώνου είναι όσο μία μπάλα ποδοσφαίρου ή ένα καρπούζι. Εάν το ανάψουμε το πεδίο θα είναι όσο μία μπάλα ποδοσφαίρου, η οποία σ’ εμένα θα πιάνει το δεξιό ημισφαίριο ενώ σε ένα παιδί θα καταλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερο πεδίο. Είναι γνωστό από έρευνες που έγιναν στην Ιαπωνία ότι όποιο όργανο έχει μεγάλη ποσότητα νερού απορροφά μεγάλη ποσότητα ακτινοβολίας. Όλα τα κύτταρα έχουν νερό μέσα, ο εγκέφαλος, το μάτι, το αυτί …»

Στην ερώτηση ναι ή όχι στα κινητά τηλέφωνα η απάντηση του Καθηγητή αυτονόητη.

«Δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε τα οφέλη της τεχνολογίας, τα χρησιμοποιούμε ελαχιστοποιώντας, όμως, τους κινδύνους. Για παράδειγμα μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε το hands free, να έχουμε το τηλέφωνο σε μια απόσταση 30 με 40 εκατοστά» είπε σημειώνοντας πως το κινητό είναι από τις μεγάλες ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα.

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Νίκος Παπαθανασίου εξήγησε τη σπουδαιότητα των θεματικών της ημερίδας σημειώνοντας πως «με τον τεχνολογικό πλούτο που διαθέτει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι συνεχώς εκτεθειμένος στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είτε αυτές προέρχονται από την αναντικατάστατη μορφή του ηλεκτρισμού είτε από την ανάπτυξη της ασύρματης τηλεφωνίας και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων».

 

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.