Βαγγελης Μανωλοπουλος: Η πορεια της πανδημιας θα καθορισει τον εμβολιασμο

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ βλέπει σύσταση για εμβολιασμό το φθινόπωρο για να αποφευχθεί ισχυρό κύμα εντός του χειμώνα

Πιθανό θεωρεί να δούμε σύσταση για την τέταρτη δόση του εμβολίου του κορωνοϊού το φθινόπωρο, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, κ. Βαγγέλης Μανωλόπουλος.

Όπως τονίζει, αυτή τη στιγμή επιτρέπεται η τέταρτη δόση στους άνω των 30, ώστε να την κάνουν όσοι ανησυχούν γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός από τον εμβολιασμό τους, και ανάλογα με τις συνθήκες, κάποια στιγμή μπορεί να υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό ώστε να αποφευχθεί ισχυρό κύμα εντός του χειμώνα.

Ταυτόχρονα επισημαίνει πως τα νέας γενιάς εμβόλια δεν θα τα δούμε ουσιαστικά πριν από 2023, και πως το κλειδί είναι να δημιουργηθούν εμβόλια που θα προστατεύουν από όλες τις μεταλλάξεις, αλλά και να αναστέλλουν την εν δυνάμει νόσηση.

Τέταρτη δόση για όσους ανησυχούν

Όπως επισήμανε, όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου είναι καλυμμένοι, παρόλα αυτά υπάρχουν συμπολίτες μας, που ανήκουν σε επιβαρυμένες ομάδες, που ίσως θα πρέπει να το κάνουν.

Βέβαια ο κ. Μανωλόπουλος αναγνώρισε πως υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, για τους οποίους έχουν περάσει έξι μήνες από την τελευταία δόση του εμβολίου, ανησυχούν και θέλουν να το κάνουν, είτε γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί θα πάνε διακοπές και θεωρούν πως θα βρίσκονται σε συνωστισμό. Ξεκαθάρισε δε πως η τέταρτη δόση του εμβολίου είναι απολύτως ασφαλής για τον πολίτη, αφού δεν έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι προκαλεί κάποια αρνητική παρενέργεια.

Θεωρεί δε πως ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας, θα δούμε και σύσταση για την τέταρτη δόση από το φθινόπωρο, ώστε να αποφευχθεί ισχυρό κύμα εντός του χειμώνα, αν και δεν νομίζει ότι θα δούμε ξανά υποχρεωτικότητα. Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με  την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, ελπίζει όμως πως το κύμα αυτό θα είναι ελεγχόμενο και δεν θα φέρει μεγάλη αύξηση της νοσηλείας, γιατί σε ένα ακραία αρνητικά σενάριο, θα μπορούσε αυτή η σύσταση να έρθει και νωρίτερα.

Προς το παρόν τα πράγματα είναι ελεγχόμενα, σύμφωνα με τον ίδιο, όμως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει η κατάσταση στα κρεβάτια των κλινικών και στις ΜΕΘ.

Τι γίνεται με τις νέες γενιές εμβολίων

Όσο για τα νέα εμβόλια, που αναπτύσσουν Pfizer και Moderna, καλύπτουν κάποια στελέχη της παραλλαγής Όμικρον, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως ίσως είναι λίγο καλύτερα από τα σημερινά, αλλά όχι θεαματικά. Τα νέα γενιάς εμβόλια, θα είναι έτοιμα προς διάθεση στους πολίτες μέσα στο 2023 και αυτά που θα έχουμε το ερχόμενο φθινόπωρο, που ελπίζουν πως θα παρέχουν πιο μακροχρόνια ανοσία.

«Το θέμα είναι αν έχουμε ένα εμβόλιο που θα παρέχει ανοσία για πολύ καιρό, για ένα χρόνο, οπότε όταν το κάνει κάποιος να εξασφαλίζεται για ένα χρόνο» ανέφερε, αν και τα εμβόλια που έχουμε τώρα ήδη παρέχουν προστασία από τη βαριά νόσηση για μεγάλο διάστημα.

Ιδανικά θα ήθελαν εμβόλια που θα αναστέλλουν και την εν δυνάμει νόσηση, ώστε να περιοριστεί και η διασπορά του ιού.

Καλύτερη αντίληψη για τα εμβόλια στο ευρύ κοινό

Ερωτηθείς για το μέλλον των εμβολίων, και την προσέγγιση του κοινού σε αυτά με δεδομένο το αντιεμβολιαστικό κίνημα που υπήρξε για αυτά του κορωνοϊού, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως το κίνημα που μεγάλωσε με τον κορωνοϊό, «πάτησε» σε μια επιφυλακτικότητα που υπήρχε για τα εμβόλια και πριν την πανδημία.

Θεωρεί όμως πως μεσο-μακροπρόθεσμα, η συζήτηση που αναπτύχθηκε για τα εμβόλια και πως αυτά γενικότερα έχουν προστατέψει από αρρώστιες που μάστιζαν τους πληθυσμούς, θα είναι θετική.

Και αυτό γιατί πριν την πανδημία, υπήρχαν πολλοί που παρασύρονταν, ζώντας σε μια πολυτέλεια υγείας, να τα αγνοούν θεωρώντας πως δεν κάνουν τίποτα, όμως τώρα πιστεύει πως η πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει καλύτερα πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια για την πρόληψη της νόσου. Ελπίζει πάντως πως η αντίθεση κάποιων στα εμβόλια θα μπορέσει να καμφθεί με κάποιο τρόπο, γιατί αυτή κυριολεκτικά κοστίζει ζωές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.