Βανδαλισμο στον περιβαλλοντα χωρο του 8ου Δημοτικου Σχολειου καταγγελλει ο Συλλογος Διδασκοντων

Την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος βιντεοεπιτήρησης που θα λειτουργεί μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου προκρίνει ο διευθυντής του σχολείου Μιχάλης Ράντος

Την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος βιντεοεπιτήρησης το οποίο θα λειτουργεί μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου προέκρινε για την αντιμετώπιση των φαινομένων βανδαλισμού του σχολείου ο Διευθυντής του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής κ.Μιχάλης Ράντος, μετά και τα τελευταία γεγονότα που σημειώθηκαν κατά το 3ημερο της 28ης Οκτωβρίου, από αγνώστους που εισήλθαν στον αύλειο χώρο και προξένησαν καταστροφές.
 
Το περιστατικό γνωστοποίησε ο ίδιος ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου που σε σχετική ανακοίνωση έκαναν λόγο για βανδαλισμούς από αγνώστους δράστες που προκάλεσα αναρίθμητες ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου ενώ δεν δίστασαν να αφήσουν το «στίγμα» τους, πετώντας σπασμένα μπουκάλια από οινοπνευματώδη ποτά, τσιγάρα και άλλα σκουπίδια.
 

Διαχρονικό πρόβλημα οι βανδαλισμοί


 
Μάλιστα όπως επισημαίνεται δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο σχολικό περιβάλλον του 8ου Δημοτικού το οποίο διαχρονικά όπως επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» γίνεται στόχος βανδαλισμός, άλλοτε με μικρότερες και άλλοτε με μεγαλύτερες καταστροφές, που θέτουν μάλιστα σε κίνδυνο την ακεραιότητα των μαθητών που φοιτούν σε αυτό, ενώ όπως εξήγησε υπάρχουν υποψίες – βασισμένες σε μαρτυρίες περιοίκων – ότι πρόκειται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που ενδεχομένως έχουν φοιτήσει στο παρελθόν στο ίδιο το σχολείο.
 
Το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από το κοντάρι, το σπασμένο κυκλικό παγκάκι – που προσφάτως είχε τοποθετηθεί από τον Δήμο Κομοτηνής, το ξήλωμα μέρους της μόνωσης της σκεπής του και το άναμμα φωτιάς με ξύλα από το παγκάκι καθώς και σπασμένα μπουκάλια, είναι μόλις κάποια στοιχεία από το σκηνικό που αντίκρισαν το πρωί της Τρίτης προσερχόμενοι στον χώρο του σχολείου οι καθηγητές του, οι οποίοι στην σχετική ανακοίνωση ζητούν από τον Δήμο Κομοτηνής να ενεργήσει αρμοδίως ώστε να αποτραπεί ο περαιτέρω βανδαλισμός του κτιρίου και να προστατευτεί η υγεία και σωματική ακεραιότητα των μαθητών του σχολείου.
 
Οι  καθηγητές ανέλαβαν την απομάκρυνση όσων άφησαν πίσω τους οι άγνωστοι δράστες  ούτως ώστε να μην παρακωλύσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ το περιστατικό καταγγέλθηκε και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης. 

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Ράντος τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης κλειστού κυκλώματος βιντεοεπιτήρησης στον χώρο του σχολείου το οποίο θα λειτουργεί τις ώρες μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου με την ελπίδα ότι αυτό θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά για όσους δεν σέβονται την δημόσια περιουσία και χώρους όπως αυτός του 8ου Δημοτικού Σχολείου που φοιτούν παιδιά.
 

Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


 
Μάλιστα ο ίδιος έκανε αναφορά στην πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, υπ. Αριθμ. 21/2019 του περασμένου Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την οποία ένα δημόσιο σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας αρμόδιος για την προστασία του χώρου είναι ο εκάστοτε Δήμος και άρα μόνον αυτός μπορεί να αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων ενός τέτοιου συστήματος.
 
Με την ίδια απόφαση η Αρχή επισήμανε ιδιαίτερα ότι τα υποκείμενα των δεδομένων (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί) πρέπει να ασκούν τα σχετικά προς τα συστήματα αυτά δικαιώματά τους προς τον Δήμο, ο οποίος οφείλει να ικανοποιεί τα δικαιώματα των υποκειμένων που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.
 

Αποτρεπτική για την εμφάνιση βίαιων συμπεριφορών η τοποθέτηση κυκλώματος βιντεοεπιτήρησης

Όπως εξήγησε ο κ. Ράντος από την στιγμή που η επιτήρηση θα γίνεται μόνο εκτός των ωρών λειτουργίας της σχολικής μονάδας και μάλιστα το υλικό θα ελέγχεται μόνο από υπάλληλο του δήμου που θα οριστεί από τον δήμαρχο, δεν τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων,  για να επισημάνει πως ενημέρωσε για το σχετικό αίτημα τόσο τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης κ.Μαρίνο Κωνσταντινίδη όσο και τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη. 
 
«Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, που κοστίζει περίπου 500 ευρώ, μπορεί να αποτρέψει όχι μόνο τις υλικές ζημιές, αλλά και τον τραυματισμό των παιδιών που μπορεί να προκύψει από αυτές και φυσικά είναι το πρώτο μας μέλημα» εξήγησε ο ίδιος σημειώνοντας πως ενδεχομένως ως μέτρο να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την εμφάνιση βίαιων συμπεριφορών και βανδαλισμών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων έχει ως εξής:

«Ο βανδαλισμός στο 8ο Δ.Σ. Κομοτηνής συνεχίστηκε και στο 3ημερο της 28ης Οκτωβρίου 2019 όπου το σχολείο παρέμεινε κλειστό.

Άγνωστοι, εδώ και καιρό εισέρχονται αργά το βράδυ και προξενούν ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου.

Καταστρέφουν οτιδήποτε τους “ενοχλεί” και θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους βάφοντας τους τοίχους, ανάβοντας φωτιές στον περίβολο και γεμίζουν την αυλή με σπασμένα μπουκάλια από οινοπνευματώδη ποτά, τσιγάρα και γενικά σκουπίδια.
Αυτό το τριήμερο όμως οι ζημιές ήταν πάρα πολλές.

¨Έκοψαν το σχοινί και κατέβασαν την ελληνική σημαία από το κοντάρι αλλά ευτυχώς δεν την έκαψαν.

Έσπασαν και ξήλωσαν τα ξύλα από το καινούριο κυκλικό παγκάκι που τοποθέτησε μόλις πέρυσι ο Δήμος Κομοτηνής, ξήλωσαν ακόμα και κομμάτια από την μόνωση που έχει η σκεπή του και ανάψαν φωτιά με τα ξύλα από το παγκάκι στο πίσω μέρος του κτιρίου για να μη γίνονται αντιληπτοί από το δρόμο. Ευτυχώς δεν πήρε φωτιά το κτίριο να έχουμε και συνέχεια.

Ξήλωσαν και πέταξαν το σύστημα άρδευσης του κήπου του προαυλίου χώρου, κατέστρεψαν το κουδούνι επικοινωνίας της εξώπορτας, έσπασαν το γραμματοκιβώτιο, κατέστρεψαν μέρος της μόνωσης του τοίχου στην βόρεια πλευρά, σηκώνουν και πετάνε τις σχάρες από τα φρεάτια του σχολείου και ο κατάλογος των καταστροφών δεν έχει τελειωμό.

Παρακαλούμε τον δήμο Κομοτηνής να ενεργήσει έτσι ώστε να αποτραπεί ο περαιτέρω βανδαλισμός του κτιρίου και να προστατευτεί η υγεία και σωματική ακεραιότητα των μαθητών του σχολείου που κινδυνεύουν άμεσα από τις φθορές και τα αντικείμενα που αφήνουν στο πέρασμα τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.