«Βαλιτσες» για το Στρασβουργο ετοιμαζουν 4 μαθητριες του 3ου Λυκειου Κομοτηνης

Διακρίθηκαν σε διαγωνισμό του προγράμματος EUROSCOLA και θα επισκεφτούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του, αλλά και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, θα διοργανώσει στο Στρασβούργο την ημερίδα EUROSCOLA στις 3 Μαρτίου του 2016. Δικαίωμα συμμετοχής στην ημερίδα έχουν μαθητές του λυκείου από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την επιλογή των μαθητών διεξήχθη στα τέλη του προηγούμενου έτους διαγωνισμός έκθεσης με θέμα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας έχει πιο ενισχυμένο ρόλο στην διαμόρφωση της Ευρώπης. Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη και πώς μπορεί να ακουστεί δυνατότερα η φωνή του στην Ευρώπη;».

Διαγωνισμός έκθεσης στα πρότυπα των πανελλήνιων εξετάσεων

Ο διαγωνισμός διεξήχθη με την ευθύνη των οικείων περιφερειακών διευθύνσεων, στα πρότυπα των διαγωνισμών των πανελλαδικών εξετάσεων. Την αξιολόγηση και τη βαθμολόγηση των εργασιών των μαθητών, που έλαβαν μέρος, ανέλαβαν επιτροπές εκπαιδευτικών, που συγκροτήθηκαν με αποφάσεις των αντίστοιχων περιφερειακών διευθυντών. Η διαδικασία της αξιολόγησης είχε χαρακτηριστικά διαφάνειας και αξιοπιστίας, αφού τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες που διέπουν την αξιολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα κριτήρια, που συνεκτιμώνται, για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας

Να σημειωθεί ότι ο βαθμός, που συγκεντρώνει κάθε μαθητής από την παραπάνω διαγωνιστική διαδικασία, προσμετράται κατά 60% στην τελική βαθμολογία της υποψηφιότητάς του. Ταυτόχρονα συνεκτιμώνται, με συντελεστή βαρύτητας 20% έκαστο, η γνώση ξένης γλώσσας- της αγγλικής ή της γαλλικής-και η επίδοση, που είχε ο μαθητής την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Διαρκώς αυξανόμενο το ενδιαφέρον των μαθητών για το EUROSCOLA

Από τις σχολικές μονάδες, που ανήκουν στην ευθύνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του EUROSCOLA συνολικά 250 μαθητές. Πιο συγκεκριμένα, από τον Έβρο συμμετείχαν 87 μαθητές, από τη Ροδόπη 21, από την Ξάνθη 40, από την Καβάλα 70 και από τη Δράμα 32. Όπως παρατήρησε ο κ. Γιώργος Τζάστας, Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, φέτος η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της περσινής χρονιάς, ενώ γενικότερα τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των μαθητών παρουσιάζει διαρκώς αυξανόμενη τάση.

Το «ένα-δύο» έκαναν η Μαρίνα Κουσικιάν και η Κλυταιμνήστρα Κιουτσούκη

Το «εισιτήριο» για το μεγάλο ραντεβού της 3ης Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισαν τελικά 24 υποψήφιοι από όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Ανάμεσά τους βρίσκονται 4 μαθήτριες από το νομό Ροδόπης, οι οποίες μάλιστα φοιτούν στο 3ο Γενικό Λύκειο της Κομοτηνής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι 2 από τις 4 Κομοτηναίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις μεγαλύτερες βαθμολογίες ανάμεσα στους 250 υποψήφιους. Ο λόγος για τη Μαρίνα Κουσικιάν και την Κλυταιμνήστρα Κιουτσούκη, οι οποίες έκαναν το «ένα-δύο» στον σχετικό διαγωνισμό. Σε απόσταση αναπνοής ακολούθησε η συμμαθήτριά τους Αικατερίνη Φέτσιου, η οποία απέσπασε την 5η θέση, ενώ η τέταρτη της παρέας, Ανδριάνα Γιαντούρη, συγκέντρωσε την 11η καλύτερη βαθμολογία ανάμεσα στους 250.

Οι 24 μαθητές από την ΠΑΜ-Θ, που πήραν το «εισιτήριο» για το Στρασβούργο

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται τα ονόματα των 24 μαθητών από όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, που «ετοιμάζουν» βαλίτσες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 

ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     (στα 100)
ΚΟΥΣΙΚΙΑΝ ΜΑΡΙΝΑ 3ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 98,4
ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗ ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ 3ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 97,5
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ 5ο ΓΕΛ ΚΑΒΑΛΑΣ 97,2
ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ-
ΣΜΑΡΑΓΔΗ
6ο ΓΕΛ ΚΑΒΑΛΑΣ 96,8
ΦΕΤΣΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 3ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 95,9
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ 3ο ΓΕΛ ΔΡΑΜΑΣ 95,6
ΣΩΤΗΡΕΛΗ ΣΟΦΙΑ-
ΑΘΗΝΑ
ΓΕΛ ΛΙΜΕΝΑ ΘΑΣΟΥ 95,6
ΣΩΤΗΡΕΛΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ 95,4
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ 4ο ΓΕΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 95,2
ΠΑΠΟΥΤΣΟΥΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 1ο ΓΕΛ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 95,1
ΓΙΑΝΤΟΥΡΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ 3ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 94,7
ΜΟΒΣΙΣΙΑΝ ΕΛΠΙΔΑ 2ο ΓΕΛ ΚΑΒΑΛΑΣ 94,7
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ 2o ΓΕΛ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 94,5
ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ 94,3
ΒΛΥΣΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-
ΒΑΓΙΑ
4ο ΓΕΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 94,3
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 4ο ΓΕΛ ΔΡΑΜΑΣ 94,2
ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ 1ο ΓΕΛ ΚΑΒΑΛΑΣ 94,2
ΤΣΕΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 1ο ΓΕΛ ΔΡΑΜΑΣ 94,1
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΝΗ 1o ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ 93,6
ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ 1o ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ 93,4
ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ 1o ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ 93,3
ΠΑΡΑΣΧΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ 1o ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ 93

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.