Β΄ Επιστημονικη Συναντηση των Φοιτητων του Τμηματος Παρευξεινιων

Πραγματοποίησαν επιστημονική έρευνα για κάθε πτυχή της Θράκης σε συγχρονικό και διαχρονικό επίπεδο

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 στο Β΄ Κτήριο της Παλαιάς Νομικής στην Αίθουσα 2 («ΜΑΡΘΑ ΠΥΛΙΑ»), πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η Β΄ Επιστημονική Συνάντηση των Φοιτητών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών που οργάνωσε ο Σύλλογος Φοιτητών Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος με θέμα «Θράκη: Χώρος, ιστορία, πολιτισμοί, ταυτότητες». 
 
Υπό τη συστηματική καθοδήγηση των υπηρετούντων καθηγητών στο εν λόγω Τμήμα που συνέδραμαν στο εγχείρημα, οι φοιτητές πραγματοποίησαν έρευνα, συνέγραψαν και παρουσίασαν επιστημονικά θέματα, τα οποία αφορούσαν στον χώρο, στην ιστορία, στον πολιτισμό, στις ταυτότητες της Θράκης σε συγχρονικό και διαχρονικό επίπεδο.
 
Η Συνάντηση υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά με την πρωτοβουλία και πρόταση του Καθηγητή Λαογραφίας κ. Μανόλη Σέργη και με τη σταθερή υποστήριξη της Προέδρου του Τμήματος κ. Μαρίας Δημάση. Ο Καθηγητής Λαογραφίας Μ. Σέργης διεκπεραίωσε επιπλέον τη δέουσα συστηματική εποπτεία επί των περισσότερων παρουσιαζόμενων εργασιών· το εγχείρημα υποστήριξαν και άλλα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, οι κ.κ. Ιάκωβος Ακτσόγλου, Αμαλία Αβραμίδου, Ηλίας Πετρόπουλος και Ελευθέριος Χαρατσίδης, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους φοιτητές σε θέματα που άπτονται των επιστημονικών ενδιαφερόντων τους.  

Γαρυφαλλιά  Θεοδωρίδου «Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν το μάθημα με ενθουσιασμό, με αίσθημα ευθύνης και με άριστη εκ μέρους τους υποστήριξη των εργασιών τους» 

Είναι πασιφανές ότι στις εν λόγω διοργανώσεις παρέχεται η ευκαιρία της συμμετοχής φοιτητών, όπως παρατήρησε η κ. Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, δρ Λαογραφίας του τμήματος, τονίζοντας πως οι νέοι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν επί μακρόν προκειμένου να παρουσιάσουν δημόσια ένα θέμα με επιστημονική πραγμάτευση· εισάγονται κατ' αυτόν τον τρόπο στις διαδικασίες της στοχευμένης και συστηματικής μελέτης, της οργάνωσης και ανάπτυξης σε συγκεκριμένο χρόνο μιας εισηγήσεως ενώπιον κοινού· εμπεδώνονται δε στην πράξη αξίες όπως σύμπνοια, συνεργασία και πίστη στον στόχο.
 
Καταθέτοντας ένα προσωπικό σχόλιο αναφορικά με το τυπικό διεξαγωγής της Επιστημονικής Συνάντησης – το οποίο ακολουθήθηκε συστηματικά-, η ίδια αξιολόγησε πως πρόκειται για μια άσκηση των μελλοντικών ερευνητών επί του επιστημονικού πρακτέου κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο «για ένα μάθημα εκτός αίθουσας, το οποίο οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν με ενθουσιασμό, με αίσθημα ευθύνης και με άριστη εκ μέρους τους υποστήριξη των εργασιών τους». Επιπλέον, οι εισηγητές και οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να εμπλακούν σε έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ τους και με το κοινό που προσήλθε στην αίθουσα. 

Ζωηρές και άκρως ενδιαφέρουσες οι συζητήσεις επί των θεμάτων 

Στο σύνολό τους οι εργασίες ξεχώρισαν για τον άρτιο και συστηματικό τρόπο με τον οποίο συντάχθηκαν και παρουσιάστηκαν, συνοδευμένες απαξάπασες από αντίστοιχο power point που συμπλήρωνε καθ' ολοκληρίαν την παρουσίαση τού εκάστοτε θέματος· η σύνθεση αξόνων και η χρήση φωτογραφιών προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση στους παρακολουθούντες· κατά κοινή ομολογία οι παρουσιάσεις υπηρετούσαν καθ' όλα μια εμπεριστατωμένη επιστημονική παρουσίαση.
 
Ακολούθησαν,  εκτενείς συζητήσεις επί των θεμάτων που εθίγησαν, με την ενεργή συμμετοχή των εισηγητών, των συναδέλφων τους, των καθηγητών και του κοινού, στις οποίες ετέθησαν υποψήφιες υποθέσεις προς μελέτη. Συχνά δε στάθηκε απαραίτητη η παρέμβαση του προεδρείου προκειμένου να ανακόψει ζωηρές και άκρως ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ώστε να τηρηθεί ο προβλεπόμενος χρόνος.
 
Από το σύνολο των συνέδρων, των διδασκόντων και του κοινού επιβεβαιώθηκε η επιτυχία και η απόλυτη ικανοποίηση για την Β΄Επιστημονική Συνάντηση των Φοιτητών. Το συμπέρασμα που διατυπώθηκε αφορά στο ότι η διοργάνωση ανταποκρίθηκε πλήρως στον χαρακτήρα του Τμήματος των Παρευξεινίων Χωρών, δηλαδή τη μελέτη της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού εν τόπω και χρόνω συγκεκριμένω.
 
«Ήδη, καθ’ όσον γνωρίζω, δηλώθηκαν οι πρώτες εργασίες για την Γ' Επιστημονική Συνάντηση των Φοιτητών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, η οποία πρόκειται να οργανωθεί στο Τμήμα τον Μάιο του 2019» κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου και εκ μέρους των όσων παραβρέθηκαν, συνεχάρη θερμά και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σύλλογο Φοιτητών Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, την Πρόεδρο του Τμήματος, τα μέλη ΔΕΠ, τους συμμετέχοντες φοιτητές και όσους όσοι συνέπραξαν στο άριστο αποτέλεσμα της Β' Επιστημονικής Συνάντησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, έγιναν οι παρακάτω εισηγήσεις: 

Μαρία Ελευθεριάδου, «Απολλωνία ποντική» (επόπτης Ηλ. Πετρόπουλος)
Βασίλης Μασμανίδης, «Όψεις της σχολικής ζωής στα Άβδηρα (κοινότητα Βολούστρας) στα τέλη του 19ου – αρχές 20ού αιώνα» (επόπτης Μ. Σέργης)
Χρύσα Ζευγά, «Τελετουργίες μνήμης: Η περίπτωση της παρέλασης στην εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 2018 στην Ξάνθη» (επόπτης Μ. Σέργης)
Μαρία Τσιρανίδου «Τα μουσουλμανικά ραφεία στην πόλη της Κομοτηνής»  (επόπτης Μ. Σέργης)
Σοφία Πρώιου και Ελευθερία Ιωάννου, «Καπετάν Αναστάσης (Çatal Sakallı)»  (επόπτης Ιακ. Ακτσόγλου)
 
Εντουένα Κουμρία και Τριάδα-Μαρία Κολυβοπούλου, «Ο κόσμος της εργασίας: Η περίπτωση των Τενεκετζίδικων της Κομοτηνής» (επόπτης Μ. Σέργης)
Μαρία Χατζηιωάννου και Εντουένα Κουμρία, «Προλήψεις και δεισιδαιμονίες του Δωδεκαημέρου στην παραδοσιακή Θράκη» (επόπτης Ελ. Χαρατσίδης)
Απόστολος Δερμεντζόπουλος, «Η νομοθεσία των πολιτισμικών αγαθών. Η περίπτωση των μνημείων της Θράκης» (επόπτης Αμαλία Αβραμίδου)
Ρενάτα Γιαχουντή, «Μιχαήλ ο Γενναίος: Ο εθνικός ήρωας της Ρουμανίας στα δημοτικά τραγούδια Βουλγάρων και Ελλήνων, με έμφαση μια παραλλαγή τους από το χωριό Μεταξάδες του Έβρου» (επόπτης Μ. Σέργης)
Μαρία Βιγλιράκη «Ο θησαυρός του Panagyurishte, αδιάψευστος μάρτυρας ενός ιδιαίτερα λαμπρού πολιτισμού, της αρχαίας Θράκης» (επόπτης Αμαλία Αβραμίδου)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.