Utopia AD: «Εναντια στον Ελεγχο και τη Καταστολη στα Πανεπιστημια»

Σε ανοιχτή συνέλευση καλεί το Αναρχικό Στέκι

Στον τρόπο επαναφοράς του πανεπιστημίου της περιοχής μας στη δια ζώσης λειτουργία, αντιδρά το Αναρχικό Στέκι Utopia AD καθώς όπως ισχυρίζεται «δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό πέρα του ελέγχου και της υπακοής». Εξ ου και καλεί σε ανοιχτή συνέλευση στο προαύλιο της Παλιάς Νομικής την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις 16.00 μ.μ.

Στο σχετικό κάλεσμα που απευθύνει, αναφέρει αναλυτικά:

«Την περασμένη Τρίτη το ΔΠΘ έλαβε μέτρα για την “ασφαλή” έναρξη των δια ζώσεις μαθημάτων με ελέγχους και κλειδωμένες πόρτες. Ως πρώτη αντανακλαστική αντίδραση ανοίξαμε την μία καγκελόπορτα, αναρτήσαμε πανό και φτιάξαμε ένα αντιφασιστικό γκράφιτι. Με αυτές μας τις κινήσεις στέλνουμε το μήνυμα πως τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ζωντανά και ανοιχτά προς φοιτητές και ντόπιους.

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση την Παρασκευή 08/10 στις 16:00 στο προαύλιο της παλιάς νομικής

Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο το πανεπιστήμιο είχε ερημώσει, από τη μια οι σαρωτικές αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία και από την άλλη η κρατική ανικανότητα στη διαχείριση της, άφησαν τους χώρους των σχολών στην τύχη τους. Μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα, πάρθηκε η απόφαση οι σχόλες να επαναλειτουργήσουν. Το πώς θα γινόταν αυτό όμως μας γέμιζε απορίες καθώς από την καθημερινή μας παρουσία στο χώρο της παλιάς Νομικής γνωρίζαμε πως δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο ως προς τις υποδομές και πως δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Έτσι, την περασμένη Τρίτη, φτάνοντας στο χώρο του πανεπιστημίου, αντικρίσαμε τον απόλυτο παραλογισμό. Την ίδια στιγμή που φοιτητές κατέφθαναν, από τη μια εργάτες και πανεπιστημιακό προσωπικό με προχειροδουλειές σε πανικό να τρέχουν να προετοιμάσουν το άνοιγμα των σχολών και από την άλλη η επιχείρηση covid-free του ΔΠΘ να τίθεται σε εφαρμογή: λουκέτα και αλυσίδες, κλειδωμένες πόρτες, κουβούκλια και ελεγκτές στις εισόδους συνέθεταν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της γενικής ανοργανωσιάς της διοίκησης του πανεπιστημίου, η λέσχη σίτισης μοίραζε πρώτα φαγητό από την εσωτερική πλευρά, εντός του προαυλίου, και αφού δημιουργήθηκε συνωστισμός, ξεκίνησε τη διανομή από τη μεριά του δρόμου. Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω ήταν οι εικόνες των ασφυκτικά γεμάτων λεωφορείων καθώς και των αιθουσών διδασκαλίας στις οποίες δεν τηρούνταν κανένα υγειονομικό μέτρο όπως μάσκες , αποστάσεις , αντισηπτικά ούτε μέτρο ασφαλείας έκτακτης ανάγκης πχ. πυρκαγιά.

Ενάμιση χρόνο με κλειστά πανεπιστήμια φαίνεται πως δεν έγινε η παραμικρή προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολών. Ακόμη και οι εργασίες στο αμφιθέατρο που αποτέλεσαν το πρόσχημα της εκκένωσης του στεκιού τον Δεκέμβρη του 2019, δεν προχώρησαν ούτε στο ελάχιστο. Όλα τα παραπάνω και ειδικότερα η εμφάνιση ελεγκτών, η επίδειξη πιστοποιητικού υγειονομικών φρονημάτων, τα face control, τα λουκέτα, τα κλειδώματα γίνονται στο πλαίσιο της κυβερνητικής σκοπιμότητας περί αποστειρωμένων πανεπιστημίων και στρώνουν το δρόμο για την εμφάνιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ( Ο.Π.Π.Ι).

Για εμάς η επίδειξη πιστοποιητικών υγειονομικών φρονημάτων δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό πέρα του ελέγχου και της υπακοής. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται κράτος και πανεπιστήμιο για την ασφαλή διεξαγωγή των δια ζώσης μαθημάτων, θα έπρεπε να γίνονται δωρεάν rapid test σε όλους ανεξαιρέτως. Επιπλέον η πρόσβαση στον προαύλιο χώρο των σχολών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρεμποδίζεται από αλυσίδες και κλειδώματα, με τους φοιτητές να συνωστίζονται εντός των κλειδωμένων σχολών. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ήταν, είναι και θα είναι προσβάσιμα για όλες και όλους. Έτσι με τη σειρά μας, απόγευμα Τρίτης 6/10 σπάσαμε τα λουκέτα καθιστώντας το χώρο ξανά προσβάσιμο.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/10 ΣΤΙΣ 16.00 Μ.Μ

ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΠΑΛΙΑΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

-ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΤΕΚΙ UTOPIA A.D.».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.