Τζιχατ Χαληλ: Το Κουρμπαν Μπαιραμ ημερα χαρας και αλληλεγγυης
Ημέρες χαράς και αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των μουσουλμάνων συμπολιτών, όσο και γενικότερα στην ανθρωπότητα, ευχήθηκε να είναι οι ημέρες του Κουρμπάν Μπαϊράμ ο Σοφολογιότατος Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Δρ. Τζιχάτ Χαλήλ, μιλώντας τις παραμονές της μεγάλης θρησκευτικής εορτής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».
Αναφερόμενος και πάλι στο παράδειγμα της Ροδόπης και της Κομοτηνής, όπου τα δύο σύνοικα στοιχεία δεν ζουν απλώς αρμονικά και ειρηνικά, αλλά αντεύχονται ο ένας στον άλλον στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές, ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής ευχήθηκε σε όλους τους ομόθρησκούς του «Καλό Κουρμπάν Μπαϊράμ, με υγεία και δύναμη», δίχως ωστόσο να αμελήσει και την παράλληλη «δοκιμασία» των πανελλαδικών εξετάσεων για τους νεότερους ηλικιακά συμπολίτες, στέλνοντας επίσης ευχές για καλή επιτυχία και καλά αποτελέσματα.
Κληθείς να μιλήσει για τον συμβολισμό της μεγάλης αυτής θρησκευτικής εορτής, ο ίδιος αναφέρθηκε στο βασικό έθιμο που αφορά στην σφαγή των ζώων, βοοειδών, προβάτων και κατσικιών. Όσοι πιστοί διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα θυσιάζουν το ζώο, ως άλλο δείγμα ευγνωμοσύνης για τα αγαθά που Αυτός του χαρίζει, αρχής γενομένης από την ίδια την ζωή, την υγεία και λοιπά αγαθά, και εφόσον το επιθυμούν το μοιράζονται με συμπολίτες τους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Η ημέρα του Κουρμπάν Μπαϊράμ όπως τόνισε είναι ημέρα χαράς, ευλογίας αλλά και ευσπλαχνίας, αφιερωμένη επίσης στην οικογένεια και τους συγγενείς, ενώ τα νεότερα μέλη της οικογένειας πηγαίνουν από πόρτα πόρτα στις γειτονιές τους «μοιράζοντας» ευχές και λαμβάνοντας δώρα και κεράσματα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.