Τσικνοπεμπτη: Τα μαγκαλια ειχαν την τιμητικη τους σε ολη την πολη! (+Gallery)

Με τον καιρό σύμμαχο, οι Κομοτηναίοι είπαν όχι στην κρίση και ναι… στο τσίκνισμα

Πρωταγωνίστρια του τσικνίσματος αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά η Κομοτηνή, με τους συμπολίτες μας να εκμεταλλεύονται την υπέροχη μέρα και να τσικνίζουν από άκρη ως άκρη, βάζοντας τόσο τους απολαμβάνοντες τα σουβλάκια και κάθε λογής κρεατικά,  όσο και τους περαστικούς σε μια εορταστική διάθεση, σε ένα έθιμο που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη της αρχαιότητας.
 
Και μπορεί πλέον οι Έλληνες να μην «καίουν επί αρωματισμένων βωμών» αλλά σε ψησταριές, συνεχίζουν όμως να συγκεντρώνονται και να γιορτάζουν με φίλους, γνωστούς και, γιατί όχι, και αγνώστους. 

Πυκνοί καπνοί… 

Η τήρηση του εθίμου, ξεκίνησε από νωρίς, με παρέες να βγαίνουν έξω, και να συγκεντρώνονται γύρω από τις ψησταριές, αδράζοντας την ευκαιρία, όπως άλλωστε γίνεται συχνά, να έρθουν πιο κοντά.
 

Εντός και εκτός της πόλης της Κομοτηνής δρόμοι, πλατείες και σοκάκια, χώροι έξω από συλλόγους, καταστήματα αλλά και υπηρεσίες μετατράπηκαν σε αυτοσχέδια μαγκάλια, όπου έριχναν το κρέας προς τέρψιν όλων.
 
Ο ΠτΘ γύρισε όλη την πόλη, τσικνίστηκε και φέρνει και σε όσους από εσάς που για κάποιον λόγο δεν βγήκατε, μια «μυρωδιά» από Τσικνοπέμπτη. 

Σουβλάκια και άλλα… 

Από την γιορτή δεν μπορούσαν να λείπουν τα καταστήματα, τόσο εστίασης, αλλά και οι καφετέριες, που σε αυτή τη μέρα, που τα σουβλάκια… αντικαθιστούν τον πάντα δημοφιλή καφέ, συντάχθηκαν με το έθος  ή μάλλον… με την τσίκνα.
 

Έτσι από άκρη σε άκρη της πόλης όλοι φρόντισαν να στήσουν τις ψησταριές, προς τέρψη πελατών και όχι μόνο.
 
Εκμεταλλευόμενοι και την ωραία μέρα, που θύμιζε περισσότερο άνοιξη παρά Φεβρουάριο, οι καταστηματάρχες έβγαλαν έξω τις θράκες, και κέρασαν τόσο τους πελάτες όσο και τους περαστικούς ζεστά σουβλάκια και άλλες νοστιμιές. 

Τσίκνα συνεχής και για τους Δικηγόρους 

Σταθερή αξία για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης αποτελούν και οι δικηγόροι, οι οποίοι κάθε χρονιά στήνουν τις ψησταριές στην αρχή του πεζοδρόμου της Παπαδήμα, απέναντι από τα Δικαστήρια και ενώνονται με κρασί και φαγητό. Έτσι έγινε και φέτος σε μια γιορτή που έχει γίνει παράδοση. 

Μαζί και οι κρεοπώλες 

Αλλά και οι κρεοπώλες, ως εξπέρ, έβγαλαν ό,τι καλύτερο είχαν στις θράκες, γεμίζοντας τις γειτονιές και όχι μόνο με μυρωδιές και αρώματα.
 
Όλοι μαζί κράτησαν την τσίκνα σε… υψηλά επίπεδα μέχρι το βράδυ, όταν και τη σκυτάλη πήρε η ΔΚΕΠΠΑΚ, συγκεντρώνοντας πλήθος μασκαρεμένους και μη, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.