Τσικνοπεμπτη οπως παλια στην Κομοτηνη

Άναψαν ξανά τα μαγκάλια, με σύμμαχο τον καιρό, σε όλη την πόλη

Από νωρίς ξεκίνησαν να υψώνονται οι καπνοί από τα μαγκάλια που στήθηκαν από άκρη σε άκρη της Κομοτηνής την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή, για την πρώτη Τσικνοπέμπτη χωρίς περιορισμούς μετά την έλευση της πανδημίας.

Ήδη από το πρωί οι πρώτοι ψήστες ξεκίνησαν, καθόλου δειλά, να ανάβουν τα κάρβουνα και να βάζουν τόσο τους απολαμβάνοντες τα σουβλάκια και κάθε λογής κρεατικά, όσο και τους περαστικούς σε μια εορταστική διάθεση.

Οι ρίζες της Τσικνοπέμπτης χάνονται στα βάθη της αρχαιότητας, όταν οι αρχαίοι Έλληνες έκαιγαν «επί αρωματισμένων βωμών» για να εξευμενίσουν τους θεούς, και ενώ πλέον οι θεοί αποσύρθηκαν στον Όλυμπο, η παράδοση συνεχίζεται όχι πάνω από τους βωμούς, αλλά τις ψησταριές, ενώνοντας γνωστούς και αγνώστους με εορταστική διάθεση.

Μια μεγάλη γιορτή στην πόλη

Παρέες λοιπόν σχηματίστηκαν γύρω από τις ψησταριές, εντός και εκτός Κομοτηνής, σε δρόμους, πλατείες και σοκάκια, συλλόγους, καταστήματα αλλά και υπηρεσίες, φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά, μετά από δύο χρόνια επιφυλακτικότητας.

Από την γιορτή δεν μπορούσαν να λείπουν τα καταστήματα, τόσο εστίασης, αλλά και οι καφετέριες, εκμεταλλευόμενοι και την ωραία μέρα, που θύμιζε άνοιξη, για να κεράσουν τόσο τους πελάτες όσο και τους περαστικούς ζεστά σουβλάκια και άλλες νοστιμιές. 

Σταθερή αξία για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης αποτελούν και οι δικηγόροι, οι οποίοι κάθε χρονιά στήνουν τις ψησταριές στην αρχή του πεζοδρόμου της Παπαδήμα, απέναντι από τα Δικαστήρια και ενώνονται με κρασί και φαγητό.

Όμως και αρκετοί κρεοπώλες, ως ειδικοί, έβγαλαν ό,τι καλύτερο είχαν κεντρικά και στις γειτονιές, με την τσίκνα να σκεπάζει την πόλη μέχρι το απόγευμα, όταν πήραν μπροστά τα μαγκάλια της ΔΚΕΠΠΑΚ, συγκεντρώνοντας πλήθος μασκαρεμένους και μη, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.