Τροποποιησεις στον νομο για την ψηφο των αποδημων απο το ΥΠΕΣ

Απλοποίηση των διαδικασιών εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων Εξωτερικού» το οποίο αφορά στην άρση των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των απόδημων Ελλήνων.

Με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση καταργούνται τα δύο κριτήρια για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Ειδικότερα με τη νέα ρυθμίση προτείνεται από την κυβέρνηση η κατάργηση του όρου της συνολικά διετούς διαμονής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας 35ετίας από την ημερομηνία υποβολής αίτησης για την εγγραφή του ψηφοφόρου στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτειρκού, καθώς η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο η διεύθυνση εκλογέων του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει αν θα γίνονται ή όχι δεκτές οι αιτήσεις εγγραφής και τέλος καταργείται η ειδική διακομματική επιτροπή στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Απαιτούνται 200 βουλευτές

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να γίνει νόμος του κράτους το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα από τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών, ήτοι από 200 βουλευτές το λιγότερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.