Τριτη μερα μαχης με τις φλογες στη Ροδοπη

Σε Παπίκιο, Γρατινή, Πετρωτά-Συκορράχη-Κίρκη τα μέτωπα της φωτιάς

Απολογισμός από τα μέτωπα της πυρκαγιάς την Τετάρτη 23 Αυγούστου

Αν και η μέρα ξεκίνησε με μια ελάχιστη νότα αισιοδοξίας πως τα πύρινα μέτωπα θα τεθούν υπό έλεγχο καθώς στην περιοχή έπνεαν μικρή έντασης άνεμοι, το σκηνικό γρήγορα ανατράπηκε.

Τα δεδομένα που υπήρχαν στην αρχή της ημέρας ήταν πως στη Γρατινή είχε σβήσει η φωτιά, ενώ ενεργά παρέμεναν τα πύρινα μέτωπα προς Πάτερμα, Αρδεία, Πόα. Επίσης σε ελέγξιμη κατάσταση ήταν η φωτιά στην περιοχή των Πετρωτών όπως σε Συκορράχη-Κίρκη.

Προϊούσης της μέρας το σκηνικό ωστόσο άλλαξε άρδην, δυστυχώς προς το χειρότερο. Στο μέτωπο της Πόας, οι άνεμοι οδήγησαν τη φωτιά προς την Κερασιά, με το μέτωπο γρήγορα να απειλεί τον οικισμό.

Ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής κ. Σελήμ Ισά, που ήταν στο σημείο απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε εθελοντές που διέθεταν βυτία νερού να μεταβούν στο σημείο, ώστε να βοηθήσουν τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς ο ανεφοδιασμός με νερό λόγω απόστασης ήταν δύσκολος. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε τόσες άλλες, η ανταπόκριση υπήρξε άμεση. Έτσι στην περιοχή μετέβησαν στο σημείο άμεσα εθελοντές με τα βυτία τους ανεφοδιάζοντας τις υδροφόρες του στρατού και της πυροσβεστικής, προκειμένου να δώσουν τη μάχη ενάντια στην πύρινη λαίλαπα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνέδραμαν από το απόγευμα τρία αεροσκάφη που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού από αέρος.

Στο ανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς

Το ανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς, αυτό στα όρια του Δήμου Μαρωνείας Σαπών ήταν που ενέπνεει από την πρώτη στιγμή και τη μεγαλύτερη ανησυχία. Γρήγορα η ανησυχία αυτή επιβεβαιώθηκε, αφού με την ισχυροποίηση των ανέμων η φωτιά γρήγορα συνέχισε την καταστροφική της διαδρομή. Οι εκκλήσεις του Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών για ενίσχυση πτητικών μέσων προς αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έπεφταν στον βρόντο.

Μετά τις 2.30 μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Σάπες έλαβαν οι κάτοικοι στα Κασσιτερά, ενώ λίγο πριν τις 4.00 ίδιο μήνυμα έλαβαν και οι κάτοικοι στο Κίζαρι.

Όλο αυτό το διάστημα συνεχίστηκαν οι εκκλήσεις για άμεση συνδρομή με εναέρια μέσα, ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων και έλευση μηχανημάτων για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ώστε να συνεχιστούν αποτελεσματικά οι προσπάθειες του Δήμου να θέσει υπό έλεγχο τις φλόγες. Οι αυξημένες ανάγκες σε άλλα μέτωπα ωστόσο μόνο σποραδικά επέτρεψαν την ενίσχυση από αέρος σε αυτό το μέτωπο.

Και εδώ μεγάλη υπήρξε η κινητοποίηση εθελοντών που με όποιο τρόπο μπορούσαν επιδόθηκαν στην απομάκρυνση βλάστησης για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Νέο μέτωπο στη Γρατινή

Το απόγευμα της Τετάρτης εκδηλώθηκε νέο πύρινο μέτωπο στη Γρατινή, σε δασική έκταση.

Τρία αεροσκάφη ένα ελικόπτερο καθώς και επίγειες δυνάμεις επιχείρησαν στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Και σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιήθηκε το 112 για τους κατοίκους της Γρατινής, καλώντας τους να απομακρυνθούν προς Κομοτηνή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.