Τριτη διακοπη στη δικη για τη δολοφονια της Ελενης Τοπαλουδη

Παραιτήθηκε ο δικηγόρος του Αλβανού κατηγορούμενου

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 22χρονου κατηγορούμενου για την άγρια κακοποίηση και τη γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του με το δικαστήριο να επιλέγει νέους συνηγόρους από τον κατάλογο, αλλά εκείνοι δεν δέχθηκαν, για λόγους ηθικής τάξεως, όπως είπαν. Μάλιστα, χειροκροτήθηκαν από το δικαστήριο για αυτήν την κίνησή τους.

Ειδικότερα, η πρώτη δικηγόρος που ορίστηκε δήλωσε στο δικαστήριο ότι συγκεκριμένη υπόθεση αντιβαίνει στις αρχές της. «Είμαι Ροδία η ίδια και το καλοκαίρι επισκέφθηκα το σημείο που πνίξανε αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον» είπε η συνήγορος και καταχειροκροτήθηκε.

Η δεύτερη δικηγόρος που διορίσθηκε επίσης από το δικαστήριο, είπε: «Και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν θα ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε και εγώ». Τέλος, ο τρίτος δικηγόρος που ορίστηκε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

Απαντώντας η εισαγγελέας της έδρας στους τρεις δικηγόρους είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά πως λειτουργεί το δικαιϊκό μας σύστημα. Υπάρχει νομικός πολιτισμός, ευτυχώς, και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ότι και να έχει κάνει. Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπερασπίζεστε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε προβλέπει το δικαίωμα στην  υπεράσπιση. Αν πάει έτσι τότε κανείς δε θα έρθει». Τελικά, το δικαστήριο αποσύρθηκε για να ορίσει νέους δικηγόρους.

Όλα τα παραπάνω έγιναν γιατί ο αρχικά διορισθείς συνήγορος του αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενου δήλωσε ανέτοιμος για την υπεράσπιση μετά την προθεσμία του ενός μηνός που τού είχε δοθεί για να μελετήσει τη δικογραφία, ζητώντας αναβολή. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε επικαλεστεί απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για μη συμμετοχή των δικηγόρων, σε δίκες μετά την τρίτη διακοπή εφόσον δεν έχει αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία. Σε αυτή την απόφαση μάλιστα στήριξε το αίτημα για αναβολή, πλέον του ισχυρισμού του ότι δεν έχει προλάβει να μελετήσει τη δικογραφία.

Απαντώντας στο αίτημα  η πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, επισήμανε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς το δικαστήριο έχει προχωρήσει από την πρώτη συνεδρίαση στην κλήρωση των ενόρκων και έχει συγκροτηθεί. Ακόμη, η πρόεδρος υπενθύμισε στο συνήγορο πως εκείνος κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 14 Φεβρουαρίου είχε ζητήσει τη διακοπή της δίκης, προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία.

Μάλιστα τότε, το δικαστήριο είχε διακόψει τη δίκη για σχεδόν ένα μήνα, προκειμένου να του δοθεί  ο χρόνος τον οποίον ζήτησε. Η έδρα έπειτα από αυτή τη διακοπή είχε ορίσει νέα δικάσιμο για τις 10 Μαρτίου . Όμως κατά την ημερομηνία αυτή η δίκη διεκόπη εκ νέου καθώς μία ένορκος αλλά και ο ίδιος ο συνήγορος είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.