Τριημερο δραστηριοτητων για τους φοιτητες Erasmus απο την ειδικοτητα Αθλητικου Τουρισμου & Αναψυχης του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

Ετοιμάζονται 4 δράσεις με στόχο να γνωρίσουν καλύτερη τη Ροδόπη οι φοιτητές του προγράμματος Erasmus

Η ειδικότητα Αθλητικού Τουρισμού και Αναψυχής ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης υπό την επίβλεψη της διδάσκουσας κ. Γεωργίας Υφαντίδου σε συνεργασία με το γραφείο Erasmus και την ESN DUTH, διοργανώνουν τριήμερο δραστηριοτήτων για τους φοιτητές Erasmus.
 
Συγκεκριμένα παράλληλα με το 27ο Συνέδριο του ΤΕΦΑΑ που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 Μαΐου στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθούν 4 παράλληλα γεγονότα για την προώθηση του αθλητισμού και της περιοχής σε φοιτητές Erasmus και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
 
Στόχος των δράσεων είναι η γνωριμία των φοιτητών που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου με την Κομοτηνή, την πολιτιστική κληρονομιά της Ροδόπης και την φυσική ομορφιά της περιοχής.
 
1η Δράση: «Χαμένος στην Κομοτηνή»
Ημερομηνία: 10/05/2019
Διάρκεια: 17:00-19:00
 Σημείο Εκκίνησης: ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ
Στόχος του παιχνιδιού είναι να βρείτε όσο πιο γρήγορα τα δέκα σημεία του χάρτη να πάτε εκεί να τραβήξετε την καλύτερη φωτογραφία και να την ανεβάσετε στη σελίδα του Erasmus event στο facebook. Η ομάδα που θα πάει πρώτη στα 10 σημεία και τραβήξει τις καλύτερες φωτογραφίες είναι η νικήτρια. Για να ανακαλύψεις πρέπει να εξερευνήσεις!!! Ελπίζουμε να σας δούμε στον τελικό σταθμό.
 
2η Δράση: «Ποδηλατώντας στην Πανεπιστημιούπολη»
Σάββατο 18:00-20:00
• Εκκίνηση: ΤΕΦΑΑ είσοδος βιβλιοθήκης • Πρώτη κατεύθυνση: περιφερειακός δρόμος πανεπιστημιούπολης προς σταθμό ηλεκτρισμού 1 • Δεύτερη κατεύθυνση: Εστίες πανεπιστημίου • Τρίτη κατεύθυνση: Πρυτανεία • Στάση και ξενάγηση • Επιστροφή: ΤΕΦΑΑ • Απόσταση: 6,6χλμ • Διάρκεια δραστηριότητας: 1ώρα 30λεπτά

3η Δράση: «Γνωριμία με τις γεύσεις του κόσμου»
Το Σάββατο 20:00 στην αίθουσα 6 του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ ( τελευταία αίθουσα 1ου ορόφου) όλοι οι φοιτητές θα πρέπει να φέρουν από ένα πιάτο με ένα ντόπιο ή παραδοσιακό έδεσμα- φαγητό, ώστε να πραγματοποιηθεί γνωριμία με τις γεύσεις του κόσμου. Έπειτα, θα υλοποιηθούν κάποια παιχνίδια γνωριμίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας (πχ. κουβάρι, πέρνα το στεφάνι, εκκρεμές). Ακόμη, θα υπάρχουν διάφορα τοπικά προϊόντα της Θράκης, όπου θα έχουν την ευκαιρία να τα γευτούν οι καλεσμένοι με συνοδεία μουσικής.
 
4η Δράση: «Πεζοπορία στη Νυμφαία»
Κυριακή 12 Μαΐου 2019 17:00-19:00
Αναχώρηση από το ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ
Πεζοπορία στο βουνό της Νυμφαίας προς το κανόνι του οχυρού και πίσω (1 ώρα).
Επιστροφή στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής
Δήλωση συμμετοχής εδώ

Σύνοψη Πεζοπορίας:
Απόσταση 1,56χλμ με την επιστροφή 3,12χλμ
Μέγιστο υψόμετρο: 574μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 487μ
Συνολική υψομετρική διαφορά: 117μ
Πιθανή διάρκεια: 1 ώρα
Πιθανές στάσεις: κορυφή–κανόνι
Πράγματα που θα πρέπει να έχουν οι συμμετέχοντες:
-ορειβατικό μποτάκι ή αθλητικό παπούτσι
-αντιανεμικό(προαιρετικά)
-σακίδιο (προαιρετικά) με σνακ και νερό

Γεωργία Υφαντίδου «Να αποτελέσουν οι φοιτητές πρεσβευτές της Κομοτηνής σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο» 

Η κ. Γεωργία Υφαντίδου αποτελεί υπεύθυνη των δράσεων που πραγματοποιούνται παράλληλα με το 27ο Συνέδριο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και μίλησε τόσο για τη δυναμική που μπορεί να έχουν αντίστοιχες δράσεις για την ανάδειξη της περιοχής μας όσο και για την σχέση συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία.
 
«Παράλληλα με το 27ο Συνέδριο σκεφτήκαμε να υλοποιήσουμε κάποιες δράσεις με στόχο τους φοιτητές Erasmus» αποκάλυψε η κ. Υφαντίδου εξηγώντας πως στο εξωτερικό υπάρχει κινητικότητα  στις μετακινήσεις φοιτητών αλλά η Ελλάδα δεν έχει την ίδια επισκεψιμότητα, λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζεται στη γλώσσα διαλέξεων. Η κ. Υφαντίδου επισήμανε πως ιδιαίτερα στην περιοχή μας οι φοιτητές του εξωτερικού έρχονται ακόμα πιο δύσκολα και αυτός ήταν ο κύριος λόγος υλοποίησης των δράσεων. «Μέσα από αυτές τις δράσεις στοχεύουμε στη δημιουργία κινήτρων προκειμένου να διαφημίσουν τα παιδιά στις περιοχές τους, ώστε να πούνε πως υπάρχει ένα δυνατό Πανεπιστήμιο με σημαντικό υπόβαθρο, αποτελώντας εν δυνάμει πρεσβευτές της περιοχής μας σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Υφαντίδου επισημαίνοντας πως  η περιοχή μας μπορεί να μην έχει τις παροχές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης αλλά έχει ένα σημαντικό γεωγραφικό πλούτο και ομορφιά. 

Η στόχευση των 4 δράσεων αφορά στην ανάδειξη των μνημείων και της ομορφιάς της περιοχής 

Σύμφωνα με την κ. Υφαντίδου, μέσα από τις 4 δράσεις στόχος των διοργανωτών αποτελεί η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων μέσα από ψυχαγωγικά παιχνίδια και την αναψυχή. «Για παράδειγμα μέσα από γρίφους στο “Lost in Komo” ο κάθε συμμετέχων θα έχει την ευκαιρία να μάθει την ιστορία της πόλης και σημεία της περιοχής που σε άλλες περιπτώσεις ίσως να μην τα έβλεπε ποτέ» υπογράμμισε η διδάσκουσα του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, επισημαίνοντας πως αυτή η δράση δεν αφορά μόνο τα παιδιά του Erasmus αλλά και τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές, που παράλληλα με τα μαθήματα τους θα υπάρχουν οι αντίστοιχες δράσεις.  Εκτός από τις ομορφιές της Ροδόπης, η δράση στοχεύει και στην γνωριμία του κοινού με την έκταση της Πανεπιστημιούπολης.  «Μέσα από την βόλτα με τα ποδήλατα, τα παιδιά θα γνωρίσουν τον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, έναν χώρο που μένει αναξιοποίητος και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με πανεπιστήμια άλλων χωρών» ανέφερε η κ. Υφαντίδου και αποκάλυψε πως έχουν γίνει μελέτες και διδακτορικές διατριβές ως προς την αξιοποίηση της περιοχής ελπίζοντας πως στο μέλλον θα αξιοποιηθεί κατάλληλα. Μετά την βόλτα με τα ποδήλατα θα υπάρχει ένα μικρό πάρτι μέσα στην αίθουσα του ΤΕΦΑΑ όπου θα προσφέρονται στους φοιτητές τοπικά εδέσματα, ποτά και αναψυκτικά τοπικών επιχειρήσεων ώστε να γίνουν όλοι μία παρέα και να έρθουν ακόμα πιο κοντά. Οι δράσεις ολοκληρώνονται με την πεζοπορία στο δάσος της Νυμφαίας, προκειμένου οι φοιτητές να δουν ιστορικά σημεία που έχουν αξία για την περιοχή και να απολαύσουν την όμορφη θέα, την πράσινη πλευρά της πόλης.

«Στόχος μας η προώθηση της περιοχής μας και της ομορφιάς της» 

Οι δράσεις σχεδιάστηκαν για μικρό Target Group, που περιλαμβάνει περίπου 15 φοιτητές του προγράμματος Erasmus και 38 μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά μακροπρόθεσμος στόχος των διοργανωτών αποτελεί η διάδοση του στο κοινό και ο εμπλουτισμός κάθε χρόνο. «Θέλαμε να γίνει φέτος η εκκίνηση, δηλαδή να το γνωρίσουν και ο κόσμος και οι τοπικοί επιχειρηματίες και εν συνεχεία να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερο» τόνισε η κ. Υφαντίδου επισημαίνοντας πως το θέμα είναι να κινηθεί η διαφήμιση από στόμα σε στόμα. «Επειδή ζούμε στην εποχή των Social Media θέλουμε να διαφημίσουμε την πόλη μας με τον πιο άμεσο τρόπο. Για παράδειγμα στο “Lost in Komo” ζητούμενο σε κάθε μνημείο που βρίσκουν μετά από κάθε γρίφο που λύνουν είναι μία σέλφι μπροστά σε αυτό» ανέφερε η κ. Υφαντίδου. 

«Άρρηκτη η σχέση συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία» 

Η κ. Υφαντίδου επισήμανε πως είναι σημαντικό η κοινωνία να συνεχίσει να αγκαλιάζει το Πανεπιστήμιο, καθώς το Πανεπιστήμιο κάνει δράσεις για την κοινωνία. «Διάθεση υπάρχει και από τις δύο πλευρές καθώς όλοι προχωράμε από κοινού  με βάση τον εθελοντισμό και τις δυνατότητες που μπορούμε να έχουμε» ανέφερε η κ. Υφαντίδου, χρησιμοποιώντας τη φράση «η δύναμη των πολλών είναι καλύτερη από του ενός» που ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό στο βασικό σύνθημα  των δράσεων που αντικατοπτρίζονται στο λογότυπο που συνοδεύεται από την ατάκα «united as one, united we can».
 
Η κ. Υφαντίδου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την υπεύθυνη προγράμματος Erasmus κ. Μαρία Μιχαλοπούλου για τη συνεργασία αλλά φυσικά και τους εθελοντές και τους χορηγούς της διοργάνωσης, που προσέφεραν φαγητά, αναψυκτικά και κρασιά για την ψυχαγωγία των φοιτητών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.