Τρια νεα αιολικα θα υψωθουν στη Ροδοπη

Έγκριση και για αποθηκευτικό σταθμό συσσωρευτών στη Νέα Σάντα

Υπέρ της έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων τριών Αιολικών πάρκων στη Ροδόπη, (τα δύο ομόφωνα) ψήφισε η επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε πρόσφατη συνεδρίασή της, καθώς και για τη δημιουργία αποθηκευτικού σταθμού συσσωρευτών.

Συγκεκριμένα η επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου συνολικής ισχύος 20 MW στη θέση «Ρημοστράτι» του Δ. Αρριανών.

Το Πάρκο θα αποτελείται από πέντε Ανεμογεννήτριες, ισχύος 4 MW έκαστη, με διάμετρο ρότορα 127μ. και ύψος πυλώνα 86μ.. Η απόσταση οικισμών από την κοντινότερη ανεμογεννήτρια είναι 1,47 χλμ. από τη Δροσιά και 1,96 χλμ. από τη Σκιάδα.

Επίσης ομόφωνα εγκρίθηκε και η ΜΠΕ του  Αιολικού Πάρκου συνολικής ισχύος 30 MW στη θέση «Λόφος – Πουλιά» του Δ. Αρριανών.

Το Πάρκο θα αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 6 ΜW έκαστη, με την κοντινότερη να βρίσκεται λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τους οικισμούς Κέχρου και Χαμηλού, και περίπου ένα χιλιόμετρο από τους οικισμούς Βούρλα και Κούνια.

Τέλος κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η ΜΠΕ του Αιολικού Πάρκου συνολικής ισχύος 20 MW στη θέση «Σταυραετός» του Δ. Αρριανών.

Το Πάρκο περιλαμβάνει 4 ανεμογεννήτριες ενδεικτικού τύπου S.G 5.0- 145 της εταιρείας SIEMENS-GAMESA, ισχύος 5 MW έκαστη, με ύψος πυλώνα 90m και διάμετρο ρότορα 145m. Βρίσκεται δε σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 χιλιομέτρων από τον πλησιέστερο οικισμό.

Ναι στον αποθηκευτικό σταθμό συσσωρευτών

Τέλος η επιτροπή ενέκρινε και τους περιβαλλοντικούς όρους δημιουργίας αποθηκευτικού σταθμού συσσωρευτών ονομαστικής ισχύος 100MW και χωρητικότητας 300MWh στη θέση «Νέα Σάντα» του Δ. Μαρωνείας – Σαπών, σε τέσσερα γήπεδα συνολικής έκτασης περί των 35.172 m2.

Να σημειώσουμε πως ο αποθηκευτικός σταθμός εκ της φύσεως του δεν χρησιμοποιεί κάποια συγκεκριμένη μορφή ενέργειας. Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε χημική, η οποία αποθηκεύεται και σε επόμενο χρόνο μετατρέπεται εκ νέου σε ηλεκτρική. Τεχνολογία αποθήκευσης του σταθμού είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (li-ion), ειδικότερου τύπου λιθίου – φωσφορικού σιδήρου(LFP).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.