Τρεις ιδεες για παιχνιδια προεκυψαν απο το 1ο Φεστιβαλ Συνδημιουργιας Παιχνιδιων «Legends of Disability»

Με ψηφιακό οικοδεσπότη το Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ στην Κομοτηνή

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο 1ο Φεστιβάλ Συνδημιουργίας Παιχνιδιών «Legends of Disability» με έδρα την Κομοτηνή, που έδωσε την ευκαιρία σε ανάπηρα και μη ανάπηρα άτομα να γνωρίσουν την αναπηρία από όλες τις σκοπιές και να παίξουν πρώτοι το παιχνίδι Legends of Disability που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου, καθώς επίσης και να συνδημιουργήσουν  νέες πρωτότυπες ιδέες παιχνιδιών βασισμένων σε πρότυπα, Ατόμων με αναπηρία που διαπρέπουν στους τομείς τους.

Άλλωστε σκοπός του Φεστιβάλ ήταν να εμπνεύσει μέσα από πρότυπα τα άτομα με αναπηρία να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας εκπαιδεύοντάς τα ταυτόχρονα στα δικαιώματά τους στο κοινό, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τα Πρότυπα διαφόρων ηλικιών.

Ελπίδα των διοργανωτών είναι πως μέσα από αυτό αφενός ενδυναμώθηκε η αυτοπεποίθηση, οι δεξιότητες και ο επαγγελματικός προσανατολισμός των ατόμων με αναπηρία, δημιουργώντας εργαλεία και δράσεις αυτοσυνηγορίας, αφετέρου ενισχύθηκαν οι δεξιότητες επαγγελματιών που δουλεύουν στον κλάδο αλλά και άρθηκαν προκαταλήψεις του κοινού.

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου, πρώτη μέρα του φεστιβάλ, παρατέθηκαν ομιλίες ώστε να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την αναπηρία από όλες τις σκοπιές της.

Τις επόμενες δύο μέρες πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες με τους συμμετέχοντες να παίζουν τα παιχνίδια, και από την όλη εμπειρία να προκύπτουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τρεις όμορφες ιδέες παιχνιδιών, πολύ γέλιο, πολλές συζητήσεις, πολλές νέες γνώσεις.

Ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Παρασκευής παρουσιάστηκαν ο Σύλλογος Περπατώ, ο φορέας υλοποίησης Challedu- inclusion | games | education μαζί με τους εταίρους Best Buddies Greece και Φροντίζω, αλλά και το πρόγραμμα Active Citizens Fund Greece, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκε το έργο «Legends of Disability»

Την παρουσίαση του έργου έκανε η κ. Ασημένια Μπρούζου, ιδρυτικό μέλος και διαχειρίστρια του Challedu. Ο φορέας τους, εξήγησε η κ. Μπρούζου, σε συνεργασία με τους συνεργάτες στο πρόγραμμα, αποφάσισαν χρησιμοποιώντας μεθοδολογία βασισμένη σε παιχνίδια, και την εκπαίδευση με χρήση Προτύπων, να ενισχύουν την συνδημιουργία των ατόμων με αναπηρία και να πλάσουν σχέσεις μέσα στην κοινότητα.

Με αυτόν τον τρόπο, θέλουν να πετύχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού, όχι μέσω μιας απλής ενημέρωσης, αλλά την έμπρακτη συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία. Παράλληλα επιθυμούν να πετύχουν την ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία τόσο μέσα από την χρήση Προτύπων, όσο και από τη συμμετοχή τους στη δημιουργία εργαλείων και μεθόδων για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να συνηγορήσουν για τα δικαιώματά τους.

Σημαντικότερο όλων είναι η δημιουργία σχέσεων και η συμμετοχή στην κοινωνία, που ελπίζουν πως θα ενισχυθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πακέτου που περιλαμβάνει επιτραπέζιο συνεργατικό παιχνίδι που εμπεριέχει Πρότυπα, δύο προσβάσιμες μορφές του παιχνιδιού, εκπαιδευτικό οδηγό με περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες. Το επιτραπέζιο παιχνίδι μπορεί να παιχθεί και διαδικτυακά.

Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται τα φεστιβάλ, υποχρεωτικά διαδικτυακά, μέσα από τα οποία θα γίνει ενδυνάμωση των συμμετεχόντων, αλλά και θα δημιουργηθούν ιδέες για νέα παιχνίδια, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικοί οδηγοί για ειδικούς στα θέματα αναπηρίας αλλά και εκπαιδευτικούς γενικότερα.

Η διαφορά μεταξύ βλάβης και αναπηρίας

Για την κλινική εικόνα της αναπηρίας μίλησε ο Πρόεδρος του Περπατώ και Φυσίατρος κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, που σημείωσε ότι πρόκειται για ένα οξύμωρο όρο, μιας και η αναπηρία είναι μια ζώσα κατάσταση, την οποία ορίζει το περιβάλλον και όχι η ίδια η βλάβη.

Ο ρόλος τους σαν ΠΕΡΠΑΤΩ, είναι να καλύψουν το τεράστιο κενό που υπάρχει στο χώρο της αποκατάστασης στη χώρα μας, γιατί μετά από την ιατρική παρέμβαση στη βλάβη, ξεκινά το πολύ ουσιαστικό κομμάτι που αφορά την εκπαίδευση στην αυτονομία και την ανεξάρτητη διαβίωση. «Μαθαίνουμε στον άνθρωπο να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, και να εκπαιδεύεται αυτός και η οικογένειά του με γνώμονα το γεγονός ότι δεν είναι υπεύθυνη η βλάβη που δεν μπορεί να λειτουργήσει με ίσους όρους στην κοινωνία, αλλά το περιβάλλον» ανέφερε, κάτι που δεν γίνεται σε όλες τις αποκαταστάσεις.

Από την πλευρά της η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου κ. Βιλντάν Γιουσούφ μίλησε για τον ρόλο και τη σημασία των κοινωνικών λειτουργών στη ζωή των ανάπηρων ατόμων και των οικογενειών τους. Όπως τόνισε, πέρα από την παροχή συμβουλευτικής, είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του κέντρου, της οικογένειας και άλλων κοινωνικών φορέων και Υπηρεσιών.

Για τον ρόλο της Εργοθεραπείας στην αναπηρία μίλησε ο κ. Σταύρος Καλλίδης, Εργοθεραπευτής του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Αναπήρων του Συλλόγου Περπατώ. Αφού μίλησε για τις εργοθεραπευτικές τεχνικές, χρησιμοποιώντας παραδείγματα, αναφέρθηκε στη σημασία του παιχνιδιού στην κοινωνικοποίηση όλων των ατόμων. Για αυτό και τόνισε πως είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια να εμπλακούν σε αυτό άτομα με αναπηρία, για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, αλλά και να μπορέσουν να περάσουν καλά.

Για τη ζωή ενός ανάπηρου ατόμου και οι δυσκολίες που θέτει η κοινωνία μίλησε ο Σπύρος Νταντανίδης, κινηματογραφιστής και μέλος του ΔΣ του Περπατώ, αλλά και τη διάκριση μεταξύ βλάβης και αναπηρίας.

Τα άτομα με βλάβη συνηθίζουν, από τον τρόπο που έχει μάθει το ευρύ κοινό αλλά και η πολιτεία, να αναπηροποιούνται, και τους επιβάλλονται εμπόδια που δεν έρχονται φυσικά, αλλά γιατί σώματα που δεν συμβαδίζουν με το πρότυπο αντιμετωπίζονται ως υποδεέστερα, κατώτερα, ακόμα και ανάξια να συνυπάρχουν στο φυσικό χώρο.

Επίσης στην ημερίδα τοποθετήθηκαν η κ. Σοφία Καρκατσέλη, Ψυχολόγος του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Αναπήρων του Συλλόγου Περπατώ, η κ. Σίσσυ Βουζουκίδου, Γυμνάστρια του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Αναπήρων του Συλλόγου Περπατώ και ο κ. Κώστας Καραούζας, Παρολυμπιονίκης κολύμβησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.