“Trashy talk”: Μαθαινοντας το Zero Waste με το “kookoonari” και την “Ethical Paths”

Διαδικτυακή μύηση στις αρχές του Ζero Waste Movement εν καιρώ πανδημίας

Η ζωή χωρίς παραγωγή απορριμμάτων φαίνεται στην πράξη, ωστόσο η «μύηση» σε μία περιβαλλοντικά υπεύθυνη καθημερινότητα απαιτεί και την θεωρητική γνώση των αλλαγών που αυτή προϋποθέτει. Με στόχο την κάλυψη και αυτού του σκέλους το project “kookoonari” σε συνεργασία με την ομάδα “Εthical Paths” εκμεταλλεύτηκαν τον καιρό της πανδημίας, διοργανώνοντας το webinar με τίτλο «Trashy Talk: Μαθαίνοντας το Zero Waste».
 
Δεκαπέντε περίπου συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα, την Κυριακή, 3 Μαΐου, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν σχετικά με τις αρχές του Ζero Waste (Refuse – Αρνούμαι , Reduce – Μειώνω , Reuse – Επαναχρησιμοποιώ, Recycle – Ανακυκλώνω, Rot – Κομποστοποιώ), να δουν γιατί η ανακύκλωση δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και να γνωρίσουν βασικά παραδείγματα αλλαγής καθημερινών συνηθειών που συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων.


 
Ο λόγος για ένα διαδικτυακό σεμινάριο το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την “Ethical Paths”, η οποία δραστηριοποιείται στη μη τυπική μάθηση, στα πλαίσια των προγραμμάτων του Erasmus+. Βασικές θεματικές της είναι το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ευαισθητοποίηση γύρω από αυτά καθώς και η εξερεύνηση όλων των ιδεών που προωθούνται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, η Ethical Paths διοργανώνει δικές της πρωτοβουλίες και σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα, για πολίτες αλλά και για οντότητες.


 
Στόχος και των δύο ομάδων είναι η αποτελεσματική ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών, αναφορικά με τις πρακτικές του zero waste. Σύμφωνα με την Αρτεμισία Νικολαΐδου, συντονίστρια της “Ethical Paths”, όπως δήλωσε στον «ΠτΘ» «στόχος της ομάδας είναι μέσα από τις πρωτοβουλίες της να επικοινωνηθεί σωστά το μήνυμα της ομαλής μετάβασης σε ένα περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο ζωής. Η μέχρι τώρα συμμετοχή τόσο στο webinar όσο στις δράσεις και των δύο ομάδων υποδηλώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών αναφορικά με την αλλαγή των καταναλωτικών τους συνηθειών και τις συνέπειες αυτών».
 

Οι δράσεις του kookoonari διευρύνονται όλο αυτό το διάστημα που μένουμε σπίτι, όπως εξήγησε από την πλευρά της η κ. Μαρία Στρούμπα, συντονίστρια του kookoonari, επισημαίνοντας ότι πέρα από το συγκεκριμένο webinar, το οποίο αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα, Τετάρτη στις 17:00, συνεχίζει τις «kookoonariΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ» για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι με γνώμονα το zero waste. Και καθώς η πανδημία επέφερε αλλαγές και στην σχολική κοινότητα, οι προγραμματισμένες δράσεις με την σχολική κοινότητα του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής έχουν πάρει διαδικτυακή μορφή. 
 
Σε λίγες ημέρες όπως έκανε γνωστό η κ. Στρούμπα αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» και η επίσημη ιστοσελίδα του project που θα εξυπηρετήσει ακόμα καλύτερα τις ανάγκες του, όπου θα αναρτηθεί και το αντίστοιχο οπτικοακουστικό και εκπαιδευτικό υλικό από την δράση, όπως για παράδειγμα ένα booklet/ εγχειρίδιο με zero waste tips. Βασική επιθυμία της ομάδας του project δεν είναι άλλη από «το να συναντηθεί ξανά με τα παιδιά, τους γονείς και τις εκπαιδευτικούς του 10ου Νηπιαγωγείου ώστε να ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δράση και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες κυβέρνησης και ειδικών».
 
Info
 
Την εκδήλωση ΤRASHY TALK: Μαθαίνοντας το Zero Waste μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο. https://www.facebook.com/events/259139778464441/
 
Περισσότερα για την Ethical Paths στις εξής σελίδες:
Email: [email protected]
Facebook: @ethicalpaths
Instagram: @ethicalpaths
Youtube: Ethical Paths
 
 
Περισσότερα για το “kookoonari” στις εξής σελίδες:
mail: [email protected]
facebook:  @kookoonari.org
youtube:   @kookoonari_
instagram: @kookoonari_
 
Το project “kookoonari” υποστηρίζεται από το START, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. https://www.startgreece.net/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.