Τραγικες οι ελλειψεις της χωρας σε ΜΕΘ Παιδων

Μόνο η Θεσσαλονίκη διαθέτει σε όλη τη Β. Ελλάδα

Τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομειακού συστήματος υγείας της χώρας σε ΜΕΘ παίδων ανέδειξε η περίπτωση ενός δίχρονου αγοριού, το οποίο διακομίστηκε μέσω ΕΚΑΒ το περασμένο Σάββατο (7/1), από το Νοσοκομείο Δράμας στην Αθήνα και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», λόγω σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόνο 55 κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία Παίδων, από τις οποίες οι 32 είναι στην Αττική και οι 23 στην περιφέρεια: 10 ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, 6 ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, 7 ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου.

«Οι διακομιδές παιδιών σε ΜΕΘ από την Περιφέρεια στην Αττική αναδεικνύουν την αναγκαιότητα λειτουργίας νέων ΜΕΘ παιδιών στα Νοσοκομεία της περιφέρειας», σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

«Οι διακομιδές είναι ασφαλείς δεν παύουν όμως να είναι ταλαιπωρία για τα διασωληνωμένα παιδιά και τους γονείς, που θα πρέπει να τα ακολουθήσουν σε Νοσοκομεία που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από το τόπο κατοικίας. Με δεδομένη και αναμενόμενη την έξαρση της γρίπης, κορωνoϊού και άλλων ιώσεων δημιουργείται η αναγκαιότητα σχεδιασμού και λειτουργίας νέων ΜΕΘ για Παιδιά σε Νοσοκομεία της Περιφέρειας. Είναι έλλειμμα διαχρονικό του συστήματος και παράλειψη δική μας που τόσα χρόνια δεν αναδείξαμε αυτά το ζήτημα», συνέχισε ο ίδιος.

«Δεν είναι δυνατόν, είναι μεγάλη παράλειψη και δική μου να υπάρχει διαχρονική έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας και να μην το έχουμε αναδείξει. Δεν μπορεί όλη η Βόρειος Ελλάδα να καλύπτεται από τις 10 κλίνες ΜΕΘ συνολικά του Ιπποκράτειου. Γέμισε παιδάκια και τώρα εάν χρειασθεί κάποιο παιδί ΜΕΘ από Κομοτηνή, θα πρέπει να μεταφερθεί στην Αττική», τόνισε ο κ. Γιαννίκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κατέληξε λέγοντας ότι καλό θα ήταν να αναπτυχθούν ΜΕΘ Παίδων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων και σε ένα επιπλέον Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό απαιτείται σχεδιασμός και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.