Τους Γ. Πετριδη, Μ. Βαρβουνη και Γ. Τσιγαρα βραβευσε με την ανωτατη τιμητικη διακριση της η ΙΜΜΚ

Κατά τη λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας από το Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα

Σε τρεις ανθρώπους, τον κ. Γιώργο Πετρίδη, τον κ. Μανόλη Βαρβούνη και τον κ. Γεώργιο Τσιγάρα, «που έχουν προσφέρει πολλά για την ανάδειξη της ιστορίας της Θράκης, αλλά και για την καθημερινότητά μας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά, απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητρόπολης ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Ο Σεβασμιώτατος προ της απονομής της διάκρισης, ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής και προέστη της λιτανείας των Ιερών Εικόνων, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αρχιερατευσάντων, Ιερατευσάντων και Διακονησάντων Κληρικών και Ευεργετών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Άριστη συνεργασία με τον Γ. Πετρίδη

Ο πρώτος που βραβεύτηκε ήταν ο πρώην Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή όταν ο Μητροπολίτης ενθρονίστηκε στην Μητρόπολη. «Εργάστηκε στη θέση με την οποία τον τίμησε δύο φορές ο λαός της Κομοτηνής ταπεινά και ήσυχα, ποτέ δεν μιλούσε πολύ και έκανε την δουλειά του αθόρυβα», σημείωσε, ευχόμενος να είναι γερός και να συνεχίσει να εργάζεται για το καλό του τόπου.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την τιμή αυτή, και για την άψογη και ιδιαίτερα παραγωγική συνεργασία τους στα χρόνια που πορεύτηκαν μαζί στα κοινά του τόπου.

Δίνοντας δε ένα μήνυμα στο όνομα όλων όσων πορεύονται με κύριο οδηγό τη συνείδησή τους και τις αξίες τους, ανέφερε πως  «Το μυαλό μας είναι αυτές τις ημέρες στους ορθόδοξους αδερφούς μας, Ουκρανούς και Ρώσους, σε ένα άδικο πόλεμο και είμαι σίγουρος» τόνισε απευθυνόμενος στο Σεβασμιώτατο «πως και το δικό σας πνεύμα και η δική σας σκέψη απευθύνονται σε αυτούς».

Ευχαριστίες για το έργο του Μ. Βαρβούνη

Δεύτερο βράβευσε τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Μανόλη Βαρβούνη, με πολλές ευχαριστίες για το έργο που από πολλές θέσεις στο πανεπιστήμιο διακονεί, ως λαογράφος, για την ιστορία της Θράκης αλλά και γενικότερα την ιστορία του τόπου μας.

Η Εκκλησία της Ελλάδος τον τίμησε ως πρόεδρο των επιτροπών για την επανάσταση και τη Μικρασιατική καταστροφή, τόνισε, και του ευχήθηκε να διακονεί την ιστορία και να βγάζει επιστήμονες από το πανεπιστήμιο με την ίδια ζέση και στο μέλλον.

Ο κ. Βαρβούνης από την πλευρά του εξέφρασε τη χαρά του, «τη χαρά του παιδιού που βραβεύεται από τη μητέρα του, κάτι που όλοι επιζητούμε στη ζωή, γιατί ως μητέρα νιώθουμε την Εκκλησία μας όλες τις ημέρες της ζωής μας» σημείωσε, ευχαριστώντας την τοπική εκκλησία γιατί έκρινε ευάρεστο το ελάχιστο που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα μελετώντας κυρίως την Ελληνορθόδοξη παράδοση και την Εκκλησιαστική ζωή του λαού μας.

Τέλος μετέφερε την ευγνωμοσύνη προς τον Μητροπολίτη για την τιμή που του επιφύλαξε, και την ευθύνη διότι αυτή η συμβολική και σημαδιακή πράξη τον ωθεί να συνεχίσει το έργο του.

Δεσμοί πνευματικής φιλίας με τον Γ. Τσιγάρα

Τέλος απένειμε τη διάκριση και στον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Γεώργιο Τσιγάρα, τον οποίο γνωρίζει ακόμα από την εποχή που ήταν Αρχιμανδρίτης στην Μητρόπολη Ξάνθης, και όλα αυτά τα χρόνια έχουν δεσμούς πνευματικής φιλίας.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό της Θράκης, την ιστορία της, και το καλό της Κομοτηνής και της Μητρόπολης.

Ο δε κ. Τσιγάρας τον ευχαρίστησε τόσο για την τιμή, όσο και για την ευκαιρία που του έδωσε να συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στο πολιτιστικό έργο της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, που αναδεικνύει την πολιτισμική ταυτότητα της Κομοτηνής και της Θράκης, και έχει στόχους εκκλησιαστικής, εθνικής και πολιτιστικής σημασίας.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι η απόλυτη κυριαρχία είναι η πολιτισμική κυριαρχία, όπως και ότι η σταθερότερη ανεξαρτησία είναι η πολιτισμική ανεξαρτησία» σημείωσε, για αυτό και θεωρεί πως η Ορθόδοξη πίστη, η Εκκλησιαστική μας παράδοση, η τοπική μας ιστορία, η τοπικότητα και η γλώσσα, είναι στοιχεία ελευθερίας, και ταυτόχρονα σύνορα που είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιζόμαστε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.