Τουρκια: Το «ηλικιωμενο παλικαρι» καθαριζει το περιβαλλον και ταιζει τα αδεσποτα ζωα

Με το ποδήλατο του κάνει 15-18 χιλιόμετρα την ημέρα

Ο 80χρονος Εγιούπ Νιζάμ, ο οποίος ζει στο Ικόνιο της Τουρκίας και είναι γνωστός για την ευαισθησία του στο περιβάλλον, την καθαριότητα και τα αδέσποτα ζώα, οδηγεί καθημερινά το αγαπημένο του ποδήλατο για 71 χρόνια.

Παρά την προχωρημένη ηλικία του κάνει βόλτα περίπου 20 χιλιόμετρα την ημέρα με το ποδήλατο του που το αγαπάει πολύ και συμβουλεύει τους νέους να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο για μια υγιή ζωή.

Ο Νιζάμ χρησιμοποιεί το ποδήλατο του ως μέσο μεταφοράς στην καθημερινότητα του, πηγαίνει για βόλτα στον ελεύθερο χρόνο του, ταΐζει τα αδέσποτα ζώα και μαζεύει τα σκουπίδια που βρίσκονται στους δρόμος. Επίσης φροντίζει τα άρρωστα ή τραυματισμένα ζώα.

«Ποτέ δεν εγκαταλείπω το ποδήλατο μου»

Σημειώνοντας ότι η ποδηλασία είναι μέρος της καθημερινότητας του εξήγησε ότι «χρησιμοποιώ το ποδήλατο από μικρή ηλικία, πηγαίνω στα χωράφια, στο παζάρι, κάνω βόλτες και τις καθημερινές μου εργασίες. Όταν ήμουν νέος έκανα 70 – 80 χιλιόμετρα την ημέρα όμως τώρα καθημερινά κάνω 15 – 18 χιλιόμετρα με αυτό και διασκεδάζω και γυμνάζομαι».

Τονίζοντας ότι οφείλει την υγεία του στην ποδηλασία αποκάλυψε ότι «αισθάνομαι πιο δυναμικός επειδή χρησιμοποιώ ποδήλατο. Κανένας από τους συνομηλίκους μου δεν οδηγά ποδήλατο. Δυστυχώς, δεν βλέπω πολλούς νέους να οδηγούν ποδήλατο, ασχολούνται μόνο με τεχνολογικά μέσα. Συστήνω ιδιαίτερα το ποδήλατο στους νέους».

«Όταν ήμασταν παιδιά νοικιάζαμε ποδήλατα και έτσι έμαθα να οδηγώ. Ακόμα και αν είχα τη δυνατότητα να πάρω ένα όχημα δεν θα εγκατέλειπα το ποδήλατο μου» συνεχίζει.

«Θυμώνω με εκείνους που μολύνουν το περιβάλλον»

Σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στην καθαριότητα, στο περιβάλλον και στα αδέσποτα ζώα επεσήμανε ότι «όταν βλέπω πεταμένα σκουπίδια δεν μπορώ να κρατηθώ, τα μαζεύω και τα πετάω στους κάδους ανακύκλωσης. Μερικοί οδηγοί αδειάζουν το σταχτοδοχείο του αυτοκινήτου τους εκεί που παρκάρουν και όταν τους βλέπω θυμώνω πολύ. Όταν συναντάω αδέσποτα ζώα, ακόμα κι αν δεν μπορώ να τους αγοράσω κρέας, τους παίρνω ψωμί και τους ταΐζω. Μεταξύ τους υπάρχουν ακρωτηριασμένα ή τραυματισμένα ζώα. Πηγαίνω στο σπίτι τα ζώα που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Έχω τρία σκυλιά στο σπίτι μου που φροντίζω για να θεραπεύσω. Το ένα χτυπήθηκε με αυτοκίνητο, κάναμε δυο φορές επέμβαση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.