Τουρκια: Συνεχιζουν την οικογενειακη τους ενασχοληση με το μπολιασμα ελιας

Το έφεραν οι πρόγονοί τους από την Κρήτη

Ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μια οικογένεια, η οποία ζούσε στην Κρήτη και παρήγαγε ελαιόλαδο, το 1923 μεταφέρθηκε στη Μερσίνη Τουρκίας. Τα μέλη της οικογένειας συνεχίζουν τις παραδόσεις τους στην περιοχή Ταρσός για 3 γενιές.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών στις 30 Ιανουαρίου 1923, η οικογένεια Σένταγ, μεταφέρθηκε από την Κρήτη στην Τουρκία και συνεχίζει την παραδοσιακή παραγωγή ελαιολάδου στη Ταρσός.

Η οικογένεια, η οποία ασχολούνταν επίσης με το ίδιο επάγγελμα στην Κρήτη, παράγει ελαιόλαδο για 3 γενιές διατηρώντας την τεχνική του μπολιάσματος που έφεραν μαζί τους οι πρόγονοί τους.

Η οικογένεια Σένταγ ζει για περίπου έναν αιώνα μετατρέποντας σε ελαιόλαδο και πωλώντας τις ελιές που συλλέγουν από τα 2 χιλιάδες δέντρα τους.

Συγγενείς έφεραν μαζί τους μπόλιασμα ελιάς

Ο 78χρονος Χουσεΐν Σένταγ εκπρόσωπος δεύτερης γενιάς της οικογένειας και πρόεδρος της Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των Κρητικών Τούρκων της Ταρσός, δήλωσε ότι η Κρήτη είναι πολύ κατάλληλη για την ελιά και την αμπελοκαλλιέργεια λόγω της καιρικής κατάστασης και του εδάφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι ήρθαν στην Τουρκία μέσω ανταλλαγής, όταν ξεκινούσαν μια νέα ζωή, σκόπευαν  να διατηρήσουν το επάγγελμά τους ζωντανό και τα τρόφιμα που είχαν συνηθίσει να τρώνε. «Η Κρήτη έχει ελιές, ελαιόλαδα και σταφύλια με υψηλό άρωμα και νοστιμιά. Οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί, όλη τους η ζωή έχει περάσει με αυτά. Δεν ήθελαν να τα παρατήσουν. Οι ηλικιωμένοι μεταξύ εκείνων που ήρθαν εδώ έφεραν μαζί τους το μπόλιασμα ελιάς» επεσήμανε.

Ο πατέρας του ήταν 12, η θεία του ήταν 8, η γιαγιά του ήταν 39 ετών κατά τη στιγμή της ανταλλαγής και ο θείος του 70χρονου πατέρα του έφερε μαζί του ένα μπόλι ελιάς για να συνεχίσει το οικογενειακό του επάγγελμα.

Εξηγώντας ότι τύλιγαν τα κλαδιά των ελιών σε υγρά πανιά για να αποφύγουν τη ζημιά και να τα διατηρήσουν μέχρι να φτάσουν στον νέο εγκατάστασής τους σημείωσε πως «αν πρόκειται να κάνετε μπόλιασμα πρέπει να το κάνετε πριν ξυπνήσουν τα δέντρα. Αυτοί έφτασαν στην Τουρκία 24 Φεβρουαρίου. Τέλη Φεβρουαρίου και ο Μάρτιος είναι η ώρα της αφύπνισης των δέντρων. Έτσι, κανένα είδος εμβολίου που έφεραν δεν χάθηκε».

«Στις φλέβες μας κυκλοφορεί ελαιόλαδο αντί για αίμα»

Η οικογένειά του Σένταγ συνεχίζει να παράγει ελιές και ελαιόλαδο στην Τουρκία χάρη στα κλαδιά των ελιών που έφεραν και συνέχισε λέγοντας πως στα δοχεία που γεμίζουμε τα ελαιόλαδα γράφει “Από 1926”. Το επάγγελμά μας χρονολογείται από τον παππού μου.  Εδώ και 9 χρόνια πηγαίνω στην Κρήτη και βρήκα το εργοστάσιο ελαιολάδου και αλευριού του παππού μου. Όταν ήρθαν ξεκίνησε ο μπαμπάς μου τη δουλειά και μετά ανέλαβα εγώ και στη συνέχεια άφησα να το συνεχίσουν στον γιο και ανιψιό μου. Νομίζω ότι έχουμε ελαιόλαδο στις φλέβες μας αντί για αίμα».

Νέα γενιά συνεχίζει την παραγωγή 

Ο Μπουράκ Σεντάγ, ο παραγωγός ελαιολάδου τρίτης γενιάς της οικογένειας, δήλωσε επίσης ότι μηχανοποίησε την επιχείρηση συμπίεσης ελιάς που έγινε με τη χρήση ζώων στην Ταρσό και ότι ήταν πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της παραγωγής.

Αναφέροντας ότι συνεχίζει το επάγγελμα του παππού και του πατέρα του εξήγησε πως «θέλουμε να φέρουμε σε αυτήν την επιχείρηση καλύτερες προοπτικές, να εισαγάγουμε, να εξάγουμε και να αναπτύξουμε την προστατευόμενης γεωγραφικές ένδειξης ελιά της Ταρσού και να την παρουσιάσουμε στον κόσμο. Ελπίζω οι επόμενες γενιές να συνεχίσουν την παραγωγή. Εμείς τουλάχιστον θα το συνεχίσουμε για πολλά ακόμα χρόνια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.