Τουρκια: Προειδοποιηση για «ρατσισμο» στη συζητηση για τους προσφυγες

Αιχμές και για τη στάση της ΕΕ

Η δήλωση του δημάρχου Τανζού Οζτζάν, που πρόσκειται στο CHP, για την αύξηση του λογαριασμού νερού και των φορολογικών τελών των προσφύγων που ζουν στην πόλη προκάλεσε αντιδράσεις. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιες δηλώσεις μπορούν να προκαλέσουν ρατσισμό.

Η είδηση ότι ο αριθμός των Αφγανών που φθάνουν στην Τουρκία έχει αυξηθεί από τότε που τα διεθνή στρατεύματα άρχισαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν και, παράλληλα, η επέκταση του εδάφους που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τη μετανάστευση. Η συζήτηση φούντωσε με τη δήλωση του ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι «με την εξουσία μας, θα στείλουμε τους Σύριους επισκέπτες μας στην πατρίδα τους σε δύο χρόνια». Η πρόταση του Δημάρχου Μπόλου Τανζού Οζτζάν να αυξήσει το λογαριασμό νερού και τα τέλη φόρου στερεών αποβλήτων κατά 10 φορές για τους πρόσφυγες που ζουν στην πόλη οδήγησε σε κριτική για «ρατσισμό».

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ιδρυτική διευθύντρια του Κέντρου Μετανάστευσης και Αστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ, Ουλάς Σουνατά, θεωρεί τις δηλώσεις για τους πρόσφυγες από το κόμμα CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εγχώρια πολιτική». Η Ουλάς Σουνατά προειδοποιεί ότι αυτή η λαϊκιστική ρητορική θα προκαλέσει ρατσισμό και πρόσθεσε ότι βρήκε αυτή τη ρητορική «επικίνδυνη».

«Σημαντικές καμπάνες κινδύνου χτυπούν στην Τουρκία. Γιατί αυτός ο σημαντικός μεταναστευτικός πληθυσμός στην Τουρκία μένει υπό απειλή» αναφέρει. «Οι Σύροι που έγιναν αποδιοπομπαίοι τράγοι δεν είναι στην πραγματικότητα οι δράστες της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, της πανδημίας ή κάθε προβλήματος. Για τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι θα προσελκύσουν ψήφους εφαρμόζοντας μια πολιτική γι’ αυτούς, αυτός είναι ο λανθασμένος τρόπος».

Ο Μετίν Τσοραμπατίρ, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ασύλου και Μετανάστευσης, μοιράζεται παρόμοιες απόψεις και για να υπογραμμίσει την ανησυχία του δηλώνει «βρισκόμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο τρένο» προσθέτοντας ότι μια τέτοια ρητορική θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να χάσει ψήφους, να «πάρει θέση κατά του προσφυγικού».

Ο ρόλος της Τουρκίας στις πολιτικές της ΕΕ για το προσφυγικό

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Υπάρχουν περίπου 3,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Σύροι υπό «προσωρινή προστασία», καθώς και εκείνοι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και τη Σομαλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Μετανάστευσης, οι Αφγανοί κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των παράτυπων μεταναστών που ήρθαν στην Τουρκία τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. Από τις 7 Ιουλίου, 25.643 παράτυποι μετανάστες Αφγανικής υπηκοότητας εντοπίστηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις.

Η μετανάστευση που προκλήθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία κατευθύνθηκε προς την Ευρώπη το 2015 και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Τουρκία τον Μάρτιο του 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, προετοιμάστηκε ένα πακέτο στήριξης ύψους 6 δισ. Το 2020 διατέθηκαν 535 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετη βοήθεια για τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες στην Τουρκία και άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη βοήθεια αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου 2021.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ σχεδίαζε ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας για το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες για να περιορίσει την εισροή μεταναστών.

«Ασυμβίβαστο με τις αξίες της ΕΕ»

Η πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες υπήρξε επίσης το επίκεντρο της κριτικής εδώ και πολύ καιρό. Οι σχετικές δηλώσεις του Κουρτς και παρόμοια ρητορική στην Ευρώπη είναι «καταστροφικές», είπε ο Τσοραμπατίρ, προσθέτοντας ότι οι μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ είναι «ασυμβίβαστες με τις δικές της αξίες». «Η ΕΕ προσπαθεί να εξάγει αυτό το ζήτημα. Αυτή η προσπάθεια εντείνεται. “Θα κλείσω τις πόρτες μου, θα τους πληρώσω, θα τους φροντίσουν εκεί” μια τέτοια ομιλία εδώ είναι δυστυχώς ατυχής, αλλά αυτό το γεγονός πολιτικοποιείται και στην Ευρώπη», επικρίνει.

Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης έχει «κλονιστεί εδώ και πολύ καιρό και έχει βιώσει σοβαρό σεισμό», δήλωσε η Σουνατά, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θέλει να χρησιμοποιήσει «την Τουρκία ως ουδέτερη ζώνη». «Αλλά δεν πρέπει να κάνουμε λάθος από το σφάλμα τους. Η ρατσιστική ρητορική μάς βλάπτει όλους» συνέχισε η ίδια.

Εκτιμάται ότι 270 χιλιάδες Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί πρόσφατα από τη χώρα τους, κυρίως λόγω ανασφάλειας και βίας, από τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Ο συνολικός εκτοπισμένος πληθυσμός είναι πάνω από 3,5 εκατομμύρια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.